Löpning Träning 7 inlägg 5678 visningar

Kombinera olika konditions idrotter

Tvååker
#1
5 augusti 2017 - 22:48
Gilla 
Mitt första inlägg här hoppas jag lade de rätt.

Har en fråga som ni kanske kan hjälpa mig med.
Jag tränar ganska mycket har gjort det i 4-5 år och skulle vilja kalla mig själv för hyffsat vältränad.
Tränar mycket mtb men även längdskidor/rullskidor, simning och nu återupptagit löpningen igen.
För ca 2 månader sedan köpte jag en racer cykel.
Ena träningspasset cyklar jag till och från simhallen (totalt ca 5,5mil) väl i simhallen simmar jag 800-1000m.

Och vissa träningspass cyklar jag till och från skogen (totalt ca 4mil) i skogen springer jag terränglöpning allt ifrån 5-10km.

Vad tror ni om detta upplägget är det bra eller dåligt resultatmässigt, är det någon konditions träning som blir lidande bör man dela upp de olika konditionsträningarna på olika dagar?

Tacksam för svar
Magnus Billberger
1968 • Falun
#2
7 augusti 2017 - 14:19
Gilla 
Beror ju mycket på vad du vill uppnå. Jag tycker ditt upplägg principiellt liknar vad jag har ägnat mig åt. I de lägen jag inte har satt upp några specifika mål så har jag gärna blandat träning dels utifrån att få en hyfsad regelbundenhet i aktuella grenar, men med fokus på att oftast göra det som känns mest lockande för stunden.

Så för att bli allmänt vältränad, minska risk för skador, behålla träningslust så tycker jag du gör helt rätt. Konditionsmässigt kan jag inte se att du skapar några problem. Får du för dig att uppnå något visst mål så kan det vara en god idé att hitta en mer grenspecifik inriktning under någon period.
Walker67
1947 • Växjö
#3
9 augusti 2017 - 00:52
Gilla 
Om du vill hålla på med olika sporter inom konditionsträning är det väl ett OK upplägg, men skall du satsa skarpt på en idrott tex löpning måste du kanske välja bort någon eller några aktiviteter. Om du skall köra ett intervallpass i löpning duger det inte att ha cyklat innan, då det inte går att få ut full effektivitet av passet.
Sen är det här med antagonistmuskler, som aktiveras av annan träning än sin specialgren och som hindrar rörelsen och sänker tempot. Sen är det kanske individuellt hur känslig man är för störningar i koordinationen,
jag var det under min storhetstid, men i takt med högre ålder och oprecisare steg har det avtagit.
1967 • Mysinge
#4
9 augusti 2017 - 01:22
1 Gilla 
Det är bra att du kombinerar cyklingen med simning eftersom cykling i ensamt majestät kostar en himla massa tid om man vill utvecklas. Nu funkar väl inte det förstås, mer än kanske på sommaren, men löpning - simning körde jag gärna när jag bodde i Linkeboda. Gud, vad maten smakade bra sen! Och sen en lugn promenad hem.

Får man berätta en anekdot från den tiden? Efter löp-simpassen käkade jag nästan alltid på en fin restaurang för att fira insatsen. En gång körde jag 3,5 km bröstsim, och skulle sen göra mig fin. Använde spraydeodorant, utan att tänka på skavsåren. Aldrig, aldrig, aldrig fått så ont, och då har jag varit med om en del. :)
1977 • Eskilstuna
#5
9 augusti 2017 - 07:43
Gilla 
Börja med triathlon ;-)
Klart att du inte kommer nå din fulla potential i någon gren om du byter ut grenspecifik träning mot annat.
Men det finns ju "tusen" andra anledningar att variera sig.
Tvååker
#6
9 augusti 2017 - 19:55 Redigerad 9 augusti 2017 - 20:03
Gilla 
Tackar för svaren.

Det är jag helt med på Walker67 när jag genomför dessa passen håller jag mig till låg-medel intensivt och det blir kanske 1 eller 2 sådana här pass i veckan och andra dagar endast en konditionsgren :)

Då kommer jag att köra på med detta upplägget tillsvidare (max 3 månader till)
Därefter kommer jag att ägna mig åt mer grenspecifik träning, tanken är att jag skall göra min första svenska klassiker nästa år med början på Vasaloppet.
Henrik, tanken har slagit mig att börja med triathlon, får se om man hinner med någon triathlon tävling nästa år :)
Oskar Hermansson
1986 • Stockholm
#7
10 augusti 2017 - 10:30
Gilla 
En annan fördel med att ha flera idrotter att växla mellan är att om du ändå blir skadad är det lättare att hålla igång med andra idrotter och inte deppa ner sig fullständigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.