Löpning Kom igång 11 inlägg 5988 visningar

Axa Halvmara. Har jag tagit mig vatten över huvudet?

Martin
1976 • Östersund
#1
24 januari 2013 - 08:37
Gilla
Aloha,

Jag inleder min första forum postning med att beklaga mig....

Låt mig först ge en kort bakgrund. Jag är ingen löpare men har gjort flera halvhjärtade försök med att börja springa men det slutar alltid med att jag ger upp efter ett antal pass på våren.
Ifjol försökte jag ta mig själv i kragen och satte därför upp ett mål (helt gripet ur luften utan någon tanke bakom) nämligen att springa milen under 45min. På självaste midsommarafton sprang jag under 45 med någon hundradels marginal, sedan när semester kom så la jag av löpningen och kom aldrig riktigt tillbaka.

Nu är det nytt år och då tänkte jag att jag måste sätta någon annan typ av mål, jag kom på att det vore bra att kanske springa ett lopp som gärna går i slutet av sommaren.
utan något som hellst övervägande tog jag och anmälde mig förra veckan till AXA halvmaran som går av stapeln i vålådalen 3/8.

Min plan nu är att försöka hålla igång löpningen och skaffa någon form av kontinuitet med löpningen under vintern för att sedan kunna börja med själva "träningen" när det blir barmark.


Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#2
24 januari 2013 - 08:56
Gilla
Detta kommer du fixa! Kan du hålla din plan med att komma igång med regelbunden löpträning nu i vinter, och sen hoppar du på ett lämpligt träningsprogram framåt våren så kommer det gå så bra så!

Se bara till att skynda långsamt. Trappa upp försiktigt. Ibland har man både huvud och kondis till att klara mycket längre stäckor än vad muskler och senor fixar och då kommer skadorna som ett brev på posten (som för undertecknad....).

AXA halvmara är ett fjäll-lopp i rätt tuff terräng vad jag har förstått (har inte sprungit själv). På deras hemsida står det att det är Sveriges tuffaste halvmara! :-) Så glöm inte bort att styrketräna benen också. Och gärna core-muskulaturen. Och träna mycket backträning. Det kommer du ha nytta av i augsuti.

Lycka till med din träning!

Och klart du är en löpare. Du är ju här på jogg.se, du löptränar och du är anmäld till ett lopp! :-)
1980 • Åby
#3
24 januari 2013 - 10:46
Gilla
Hej!
klart att du kommer fixa det där, målvetenhet, bra skor och positiv inställning så kommer det gå så bra så.

Det är lite speciellt att springa i terrängen (och framför allt i fjällen) jämfört med platt mark, så förlägg så mycket av din träning som möjligt i terräng, du bor ju i en stad som är omgiven av berg, så höjdmeter är ju inget problem.
Vinterlöpning är härligt, se till att du har rätt utrustning och inte tar ut dig för mycket när det är för kallt ute så ska det gå fint.

Sitter själv och tittar ut genom fönstret just nu, -15 och strålande sol, vill bara ut och känna hur snön knarrar under fötterna, kylan biter i ansiktet och solen värmer hela kroppen.
Anna
1989 • Uppsala
#4
24 januari 2013 - 18:30
Gilla
Jag ska anmäla mig till Axa halvmaraton imorgon (när pengarna kommer). Sitter också lite i samma sits, började träna löpning i våras men la sedan av under semestern... började sedan lite halvhjärtat igen under hösten och kom igång först ordentligt igen nu i vinter. Ville ha ett mål med min löpning och min pojkvän övertalade mig att anmäla mig till axa halvmaraton (han tänkte springa hela, öppet fjäll) som en kul grej. Var väldigt skeptisk till en början, man vill ju inte komma i mål 2 timmar efter alla andra.. Är fortfarande lite skeptisk, men äh. Man måste väl våga annars går det ju aldrig, börjar man träna ordentligt nu så borde det väl gå tänker jag? Synd bara att det är så platt här i Uppland...
1980 • Åby
#5
25 januari 2013 - 20:41
Gilla
skidbacken duger gott, gå upp, spring ner och repetera så länge du bara orkar.

Att vara seg uppför och sen kunna springa utför utan att stumna av helt är något som är värt massor när du står på toppen av Ottfjället och har en halvmil utförslöpa framför dig i tuff terräng.
Martin
1976 • Östersund
#6
30 januari 2013 - 12:51
Gilla
Tusen tack för de uppmuntande orden, dessa ska jag ha med mig när det börjas kännas tungt med träningen.

1973 • www.swedentrails.com
#7
30 januari 2013 - 16:15 Redigerad 30 januari 2013 - 16:15
Gilla
Nej! Det är bara att köra så det ryker!
http://swedentrails.com/2012/08/27/axa-fjallmaraton-2012-en-berattelse/

Lycka till!
Johan
1978 • Stockholm
#8
29 juli 2013 - 21:53
Gilla
Inte många dagar kvar nu, laddade?
Själv har jag inte en aning om hur jag ska ta mig uppför Ottfjället. Gå och förlora mycket tid eller springa och tappa all kraft efter halva loppet. Men kul kommer det bli.
Erik Sjöberg
1975 • Stenungsund
#9
29 juli 2013 - 22:10
1 Gilla
Ser med skräckblandad förtjusning fram emot lördagen.
Har milen i benen och har nött backar den senaste tiden.
Jag antar att det blir samma taktik som alltid. Startar i ett bekvämt tempo så får man se vart väggen kommer. =)
Ser verkligen fram mot detta.
1980 • Åby
#10
30 juli 2013 - 11:32
Gilla
@Johan, för vissa delar av Ottfjället finns det inte så mycket alternativ till att gå, du tjänar lätt in de minutrarna på att vara pigg utför sen.
Johan
1978 • Stockholm
#11
30 juli 2013 - 16:48
Gilla
Tack för tipset Mattias.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.