Löpning Träning 7 inlägg 3732 visningar

Tips för att komma tillbaks efter sjukdom

Marcus Henriksson
1980 • Kinnahult
#1
24 januari 2013 - 14:12
Gilla 
Hej!

Det känns lite som att min värsta mardröm nästan har blivit verklighet .... att inte kunna springa :(

Lite bakgrund:

Sprang på som vanligt i höstas 3-4 pass i veckan snittade mina 50Km, kändes bra. Sprang i stort sett oavsett temperatur/väder och även det kändes bra.
Och så på julafton så small det till, hosta och feber, var sängliggandes i nästan 7 dagar. Att vara sjuk så länge är för mig något helt nytt, har vad jag själv kommer ihåg aldrig ens varit i närheten av så sjuk någon gång tidigare i livet.

Väntade lite drygt 14 dagar efter tillfrisknandet med löpningen och körde några pass, kändes otroligt skönt och bra att börja springa igen.

Men det skulle visa sig vara väldigt kortvarigt, i söndags eftermiddag började jag känna av något i halsen, lite senare huvudvärk och pang feber igen.
Nu idag 5 dagar senare är jag på fötter igen, fortfarande lite skakis men känner att det börjar stabilisera sig igen.

En kort sammanfattning: på 2 månader har jag alltså varit med om två monster-influensa-tripper, där jag i mitt liv som max varit liggandes i 2 dagar.

Som jag känner just nu så vågar jag inte ta minsta lilla löpsteg innan det blir +15 grader och sol.

Hur ska jag våga börja springa igen?
Hur vet jag att kroppen återhämtad?
Är det så enkelt att jag dragit den värsta nitlotten och fick oddsen emot mig och åkt på två olika influensa-virus?

Tacksam för råd/stöd från en löparfantast :)HR
1972 • Stockholm
#2
24 januari 2013 - 19:04
Gilla 
Låter som lite oflyt mer än något annat. Att du sluppit tidigare år är ju ingen garanti för att man slipper två på raken - men visst är det otur!

Det finns flera duktiga killar och tjejer här på forumet som råkat ut för precis samma, dvs dubbla flunsor och rejäla avbräck i löpningen.

Det är inte vinterlöpningen i sig som orsakar det.

Kanske har du haft extrem otur eller så tog den första såpass hårt att immunförsvaret var lite lågt när du började om och kanske hann du inte ikapp när du började träna.

Efter "dubbeldäckaren" så ser jag i och för sig inga problem med att börja springa när du känner dig stark i kroppen men du kanske ska börja lugnt i två tre veckor och köra kortare och lugnare pass.

Jag tror mer på nitlott än något annat. :)
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#3
25 januari 2013 - 15:16
Gilla 
Jag känner igen mig. Har själv varit förkyld hela dec och toppat det med en veckas bihålsinflamation i januari.. Man får nog helt enkelt ha tålamod.....
Milla
1980 • Stockholm
#4
25 januari 2013 - 16:18
Gilla 
Jag har också haft den oturen förut med virus på virus.

Gå ut lugnt de första veckorna precis som Henrik här skriver och öka försiktigt nån vecka till så är du snart tillbaka igen! :)
1978 • Aneby
#5
26 januari 2013 - 01:46
Gilla 
Möjligtvis hade du ändå inte hunnit bli helt frisk, möjligtvis kan det ha inverkat om du blivit nedkyld när du sprungit, och att du därmed fått extra nedsatt immunförsvar efteråt (ser att du i regel springer ganska långa rundor och då ökar ju risken för nedkylning så här års, om man springer utomhus). På den här sidan kan du läsa lite om forskning kring träning och immunförsvar: http://www.smittskyddsinstitutet.se/smittskydd/arkiv/2008/nr-1-2008/mattlig-motion-starker-immunforsvaret/

Sen klart att det skulle kunna ha att göra med någon kostförändring, som gjort att du fått d-vitaminbrist eller nåt, o därmed sämre immunförsvar, men det är ju svårt för mig att avgöra. =)
Marcus Henriksson
1980 • Kinnahult
#6
26 januari 2013 - 11:46
Gilla 
Tack alla!

@David. Tack för den länken, mycket intressant läsning och den styrker väl till viss del vad jag redan resonerat mig fram till.
1978 • Aneby
#7
26 januari 2013 - 18:46
Gilla 
Varsågod Marcus! =)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.