Löpning Kläder, Skor & Prylar 26 inlägg 18367 visningar

Underställ i ull eller syntet?

Anna
1989 • Uppsala
#1
24 januari 2013 - 18:19
Gilla
Hej!

Är ny här på forumet, verkar som att det är många erfarna löpare här så tänkte att jag frågar er. Ska köpa nytt underställ och funderar på vilket ni tycker är bäst vid löpning vintertid, merinoull eller syntet? Några tips på bra märken som inte är super dyra? Hittills har jag använt underställ i siden vilket fungerar bra när det är några minus men vill ha lite varmare grejer nu (det är min första vinter då jag löptränar). Har lånat min killes syntet-tröja istället men tycker inte att den transporterar fukt så bra.. kan i och för sig bero på att den är alldeles för stor.
< < < 1 2 > > >
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
24 januari 2013 kl 18:42
Gilla
finns mängder av diskussioner om detta.

personligen är understa lagret alltid merinoull (98%) såhär i vintertid. i ner till -10 har jag bara en tunn merinotröja och en vindjacka på överkroppen (+ mössa och vantar såklart). tröjan sitter tight, men inte supertight.
syntet har som fördel att det ska transportera fukt bra (kan skilja mellan syntet och syntet). ull är inte lika bra på det, men det isolerar även när det är blött. merino transporterar dock fukt helt okej.

även på underkroppen är ull fint. ulltrosor och halvlånga underställsbyxor i ull är skönt att ha under tightsen.
HR
1972 • Stockholm
#3
24 januari 2013 kl 18:44
Gilla
Det går bra att blanda.
Det beror på hur känslig man är för ull direkt mot kroppen, en del fixar inte ens merinoull.

Själv blandar jag och har en ganska stretchig t-shirt underst som transporterar fukten vidare ut från kroppen till nästa lager.

Är det vinter kan du ha två lite tajtare lager och sedan ett luftigare lager. För det mesta så kan du få räkna med att småfrysa första minuterna på passet men sedan få upp temperaturen så den blir skön under resten av passet.

Jag fryser MYCKET lätt men har trots det inte på mig mer än en t-shirt i funktionsmaterial, en mellantjock Nike "fit" som håller värmen bra och "känns som bomull" och en tunn vindjacka på det. Är det mer än ca minus 10 blir det ett tunnare lager till alternativt en tunn väst under jackan.
Jag vande mig ganska snabbt att springa i kyla och tycker mest att det blir för jobbigt om det blir för mycket kläder.
Varm blir du oavsett och två blöta lager värmer lika bra som tre blöta lager under vindjackan. Men tre blöta lager blir obekvämt.

Mössa som täcker öronen. (inte för tjock men som inte släpper igenom all blåst) Gärna lite luftig i toppen. Eller inte.

Buff värmer halsen och eliminerar drag (+ att andas igenom delar av passet när det är kallt)

Handskar gärna som har windstopper eller liknande (tunna om du är varm, tjocka och luftigare om du fryser lätt)

C:a två lager under vindjacka = 3 lager totalt
Luften isolerar bra så det är ju prima om inte allt sitter för tajt samt att jackan inte släpper igenom för mycket vind.
Man kan alltid lufta jackan snabbt med dragkedjan om det krävs och släppa ut överskottsvärme och lite av fukten. Det är svårare att suga in värmen...

På benen valfritt (jag kör kallingar och typ yogashorts under vindbyxor om det är kallt men fryser mycket sällan om benen så jag kör inte underställ.)

På fötterna kör jag tunna ullstrumpor vintertid.

På mina luftiga skor så kör jag 1L plastpåsar (!) i skorna över strumporna som vindskydd.
Funkar finfint eftersom jag inte blir så varm i fötterna att jag börjar svettas om dem vintertid. Hoppar jag över påse så blir jag snabbare kall om fötterna när det drar igenom och i slaskväder så blir jag både blöt och kall. Har sprungit upp till drygt 40km vintertid med plastpåsarna på. Fötterna prima och inte fuktigare än vanligt efter och klart bättre värmekomfort.

1965 • Täby
#4
24 januari 2013 kl 19:14
Gilla
Du kommer att få massor av tips om att merinoull är det bästa. Det är i ropet nu.

För att balansera så säger jag direkt att jag tycker att det suger (no pun intended). Den känns kall mot skinnet eftersom den har massa vatten i sig. Den håller inte formen, så med spontana luftfickor så blir kall-effekten ännu mer märkbar. Och, den är ju så blöt efteråt. Allt i förhållande till vanligt funktionsmaterial, då.

Jag gillar det dock vid lättare aktivitet (promenad, typ).
HR
1972 • Stockholm
#5
24 januari 2013 kl 19:27 Redigerad 24 januari 2013 kl 19:26
Gilla
Jag springer inte heller i Merinoull. Jag tycker det slits för snabbt om man använder det ofta och ullplagg är inte tänkta att tvättas så ofta som man blir tvungen om man har det som basplagg för löpning.

Jag tycker det är ett kalasplagg som underställ/förstärkande underställ för vandring och liknande och att det håller värmen bra vid måttliga aktiviteter.
Anna
1989 • Uppsala
#6
24 januari 2013 kl 20:24 Redigerad 24 januari 2013 kl 20:27
Gilla
Försökte söka på forumet men hittade ingen tråd. Kanske sökte på fel ord.

Tack för tipsen! Jag har också hittills bara sprungit med underställsbyxor i siden, springtights, underställströja och vindtät jacka, tunn mössa och tunna handskar. Men då har det inte varit så kallt som det är nu (-15 i Uppsala) utan bara några minusgrader.

Tycker om att springa ute i snön (mycket bättre än löpband iaf) så tänkte att jag skulle köpa ett bra underställ så jag kan springa även nu när det är kallare. Men då kanske två lager under jackan är bättre istället för som jag tänkte ett "varmare underställ". :) Om fötterna har jag inte heller frusit än så länge, men bra tips det där med plastpåsarna om jag skulle börja frysa nu. Jag har ganska känsliga fötter mot just fukt, tänker att det inte är så bra då att fötterna inte alls kan andas. Men kan ju inte skada att testa.

Då kanske det lutar mot ett bra underställ i syntet. Låter ju inte så bra om ull slits och inte håller formen.
HR
1972 • Stockholm
#7
24 januari 2013 kl 20:59
Gilla
Anna; om du inte toksvettas om fötterna normalt så kan jag nästan garantera att du inte blir sjöblöt av plastpåsarna. Jag använder mjuka fryspåsar och de täcker inte hälen på mig riktigt men täcker upp framtill. Jag hinner liksom inte bli såpass varm om fötterna att jag blir svettig.

Apropå syntetplaggen:
det finns MÅNGA varianter och gå och kläm och känn på dem. En del gillar jag inte mot kroppen (t ex Polypropylen som dock torkar toksnabbt) så kanske en tunn rackare mot kroppen av valfritt (siden funkar säkert bra) och en mellantjock t ex Salomon/Nike eller liknande utanpå.

1978 • Torslanda
#8
24 januari 2013 kl 21:01
Gilla
Kolla in www.ullmax.se, deras underställ har fått mycket bra kritik.

Själv kör jag med syntet, inhandlat på intersport för några hundralappar. Funkar fin fint.
1976 • Mullsjö
#9
24 januari 2013 kl 21:13
Gilla
Hej!
Råkar ha simmat in i detta med antibakteriellt och så sprang jag på ett tips om merinoull och mulesing. I Austrailen är det fortfarande tillåtet mm förbjudet på Nya Zeeland.

Icebreaker står för att de inte använder merinoull som kommer från får utsatta för mulesing.

Bara en tanke.
//P
Kajsa B
1987 • Göteborg
#10
24 januari 2013 kl 21:28
Gilla
tycker dock ullen håller bra (verkar dock rätt ensam om det på det här forumet). Har slitit mina ställ från icebreaker rätt bra. ink turer med packning där jag bär stället dygnet runt i ca 5 dagar. inklusive en del högpulsaktiviteter. tvätt i 40 grader och lufttorkning sköter jag dem med hjälp av.

hur mycket man behöver ha på sig är en smaksak. håller dock med henrik om att det är värre med för mycket kläder. där är fördelen om du investerar i två tunnare lager istället för ett tjockare, det blir lättare att anpassa sig efter små ändringar i temperatur.

för fötterna är ullstrumpor skönt. men mitt huvudtps är att inte knyta skorna för hårt. full blodgenomströmning värmer bäst :)
Annelie
1971 • Skövde
#11
24 januari 2013 kl 22:13
Gilla
Jag har skrivit tre blogg-inlägg här på jogg just om funktionen av funktionsmaterial och utmaning att klä sig när det är kallt. Kanske kan de ge dig lite tips och råd.
http://www.jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=12681
http://www.jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=12688
http://www.jogg.se/Bloggar/BloggInlagg.aspx?id=12697
1977 • Eskilstuna
#12
24 januari 2013 kl 22:37
Gilla
Det är ju högst individuellt vad som "duger" eller inte.
Själv har jag bla ett 129kr underställ från Jula. Det har funkat fint de senaste dagarna då det varit runt -15°C. Haft det i kombination med sommartights, funktions t-shirt och en tunn vindjacka.
Mössa och vantar också förstås.
Mitt favorit plagg just nu när det är kallt är dock en Buff i ull som jag fick i julklapp. Den används flitigt vid både löpning och cykling.
Anna
1989 • Uppsala
#13
25 januari 2013 kl 07:39
Gilla
Okej tack så mycket för alla bra råd! Ska läsa trådarna också. Vill absolut inte köpa plagg som är gjorda på får som utsatts för mulesing! Vidrigt det där... så det var ett bra tips.
1973 • www.swedentrails.com
#14
25 januari 2013 kl 09:31
Gilla
Nu kan ju jag berätta hur jag brukar göra också..

Jag gillar inte att ha merino närmast huden på överkroppen så jag har nästan alltid en t-shirt i underställsmaterial (Craft Extreme-serien är favoriten) först.Sedan brukar jag ha en merinotröja i ca: 200g/m2. Detta kan jag köra till ca: -5, sedan åker en riktigt tunn löparjacka på, http://wp.me/p1XrlO-cI , är det kallare än -15 ett lager till eller en softshell.

Jag tycker merino närmast huden get lite tuttskav vid längre pass, pga strukturen i materialet och att det blöta gärna stannar kvar ett tag.. Vissa märken som t ex Ashmei, http://swedentrails.tictail.com/product/ashmei-womens-merino-carbon-racing-vest , löser detta genom att blanda upp ullen med andra material. Då transporteras/avdunstar fukten snabbare samtidigt som hållbarheten blir lite bättre.

På benen tycker jag dock det är helt OK med merino. Är det kallt har jag ofta merinotights i GT-serien från Icebreaker, sedan tunna kompressionstights, eller bara ett par vintertights.
Magnus Bucht
1968 • Sävedalen
#15
25 januari 2013 kl 09:32
Gilla
Kajsa B du är inte ensam om ull underställ... det finns inte något som slår merinoull.. Har haft det dom senaste åren och det är bara bäst. Luktfritt och dessutom hålle det värmen bäst och det som är bra är att man inte måste tvätta varje gång heller.. bra för miljön helt enkelt.
Ava
1958 • Lindome
#16
25 januari 2013 kl 10:05
Gilla
Långärmad underställströja i syntet (Craft Pro Extreme) + jacka, mössa (oftast buff i merinoull) och vantar räcker bra för mig ner till -10. Använder tröjan som är lite högre med kort dragkedja i halsen så jag kan öppna lite när/om jag blir för varm (och så värmer den gott om nacken tycker jag)
På benen lite tjockare vintertights + ev korta tights i fleece eller likande eftersom jag lätt fryser om ändan.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#17
25 januari 2013 kl 15:20
Gilla
Jens, det fina med att vara tjej är att man slipper tuttskav. :)
1973 • www.swedentrails.com
#18
25 januari 2013 kl 21:53
Gilla
Misstänkte nästan det, Kajsa..;) Men jag tycker blöt merino är lite jobbig t ex där en ryggsäck tynger axlar, under armar och svank också. Men det är ju inte alla som springer med rygga..
1971 • Sala
#19
25 januari 2013 kl 22:32
Gilla
Supertajta syntetkallingar samt linne/T-shirt (Nike Pro Combat) och tåstrumpor i merinoull är grundklädsel oavset säsong och väder.
Är det sommar eller innomhuspass så åker det på ett par mer luftiga shorts och en normal funktionsmaterials-tshirt uppepå det.
Börjar det bli kallt så ersätts lager 2 med löpartights och en långarmad underställströjja och eventuellt en normal funktionsmaterials-thirt utanpå underställströjan. Utanpå detta en vindjacka och vindbyxor. Har även en väst med huva eftersom ingen av mina tunna vindtäta jackor har huva.
När temperaturen som denna vecka ramlar under -15 så sitter det fint med ett extra lager microfleece byxor + tröja under vindstopparkläderna.

Vid utomhuslöpning åker i princip alltid rygsäcken på (minimal sak som egentligen är en camelbackliknande konstruktion med urriven vätskeblåsa, tar hellre med vätska och mat nedpackat i rygsäcken). Är det som oftast vid den här tiden kolsvart när man väl tar sig ut så åker reflexvästen på sist av allt för att undvika att täcka reflexbanden med ryggan som dessutom innehåller usbladdare för mobil (just in case, man vill ju inte missa att logga hela passet om det blir längre än man trodde från början) och batteripack till pannlampan.
Anna
1989 • Uppsala
#20
26 januari 2013 kl 21:57
Gilla
Det blev ett underställ i syntet från craft. :) Testade idag och funkar fint men tror att jag behöver ett extra lager när det är kallare. Nu är det ju lite varmare i Uppsala igen. Dock har jag nu fått problem med mina skor, får ont i tårna... så nästa köp kanske får bli ett par nya skor (även om de jag har inte är så gamla). Någon som råkar ha tips på skor som är lite "luftigare i tårna" samtidigt som de inte är för stora annars? Har problem med min stortå (nageltrång mm). De på löplabbet kanske vet någon bra modell.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.