Löpning Kläder, Skor & Prylar 31 inlägg 2169 visningar

Vilket underställ?

1996 • R
#1
29 oktober 2023 - 08:18
1 Gilla
Hallå fellow löpare!

Efter bara en vinter, som löpare, i bagaget, som inte var speciellt klädesmässigt optimal såå..

Står just nu i valet och kvalet mellan om jag ska välja ett underställ i polyester eller merinoull.
Vad använder ni?

Har jag rätt uppfattning om jag tänker att ull är bättre under aktivitet på lägre intensitet och/eller där man ev också kan bli mer stillastående såsom klättring/vandring, och att polyester är att föredra vid löpning?

Tack på förhand!
< < < 1 2 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
29 oktober 2023 kl 08:48 Redigerad 29 oktober 2023 kl 08:56
1 Gilla
Hej, precis som du säger, ull eller syntet funkar på olika sätt. Så, "det beror på"!

Vad har du för ytterlager, på under- och överkroppen? Vilka temperaturer tänker du att du springer i, som lägst? Hur långa rundor? Typ hur mycket värme tror du att du behöver.

Jag kör oftast med ullunderställ senhöst och vinter för att jag är en fryslort, svettas inte särskilt mycket. Springer sällan mer än max 1,5 timme.
Har vindtäta byxor, då klarar jag mig med ullmamelucker (alltså längd ner på låren) för att inte frysa om rumpan, resten av benen är sällan ett problem om det inte är typ -15. (Gillar inte känslan av långkalsonger, om det inte är verkligen nödvändigt.)
Överkroppen en tunnare ullundertröja eller när det är riktigt kallt, ullbrynjeställ (typ Aclima Woolnet) plus typ funktionströja ovanpå, vindtät jacka. När det blir ännu kallare har jag en vindtät jacka med tunt foder, väljer antalet lager under i kombination med det.

Har även några syntetställ, typ Craft och Helly Hansen, tröjorna räcker som förstalager under vindtätt så länge det är några plusgrader och medan man är igång. Men om man inte har ombyte eller överdrag direkt efter passet blir man ju snabbt kall.

Njae, det här blev inte mycket hjälp för dig, eller hur? Sorry! Skulle säga att både ull och syntet absolut har sin plats, om du har möjlighet att skaffa båda (håll utkik på slut-på-säsongs-reorna inför kommande säsong, är ett tips).

Jag har snart insett/lärt mig att det räcker att titta på termometern och välja ur mitt förråd av kläder efter det, att bara titta ut på vädret och försöka gissa brukar vara svårare! Så länge man har vindtäta ytterlager, en buff runt halsen och olika tjocka mössor, så kan man justera olika dagar rätt bra.

(Nästa steg: skor och strumpor, beroende på om du springer i "riktig vinter" = snö och kallt, eller regn och blött slask. Ullstrumpor är gött!)
Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
29 oktober 2023 kl 11:37
Gilla
På vintern använder jag ullunderställ. Jag tycker dom fungerar bra, speciellt gillar jag att dom värmer, även fast dom är blöta. Dessutom har jag ullstrumpor.

Polyesterunderställ använder jag höst och vår, innan det har börjat blivit kallt.
1965 • Kungsholmen
#4
29 oktober 2023 kl 14:09 Redigerad 29 oktober 2023 kl 14:13
1 Gilla
Jag frysre alltid vintertid (och redan nu) oavsett vilket underställ jag har. Har testat flera i ull och har nu ett i syntet men den kalla svetten på överkroppen ger alltid en obehaglig kylning, speciellt i vind.

Googlade nu på underställ med elvärme/usb och det finns! Är det någon här som testat? Blir sugen att köpa men de är ganska dyra. Hur stort batteri? Hur tvätta? Hur länge håller de?
https://www.bucken.se/category.html/varmeklader

Edit: många av svaren fanns i länken ovan. 10W i 3h, tvätt i ullprogram 30 grader, ett års garanti
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#5
30 oktober 2023 kl 08:44
1 Gilla
Hej Amanda!
Tycker att Monica har bra poänger i sitt inlägg!

Själv föredrar jag ylle och har inte några andra underställ kvar längre. Jag undviker jacka så länge som det går, vilket är majoriteten av alla löppass/år för min del. Jag har en vindtät reflexväst och den är för varm nu, men vid minusgrader så funkar det bra, då kan jag undvika svett och överhettning genom att armar och ben är luftigt klädda! Blir jag svettig fryser jag, precis som Peter P, så mitt trick att undvika svettning är att vara luftigt klädd.
Jag har alltid sprungit året om, så jag har hittat mitt sätt genom många års löpning. Lager på lager funkar bäst för mig. Liksom Monica fryser jag om rumpan och har merinoullsmamelucker under mina korta tights redan nu, när det bara är runt nollan. Jag skubbar helst i barbent, det funkar i många minusgrader, men rumpan vill hållas varm. Jag har testat täckkjol, men för min del är kjol inte melodin, men många tjejer gillar det för att hålla rumpan varm!
Utöver merinoull är mina skaltumvantar det bästa jag investerat i! Tunna och vindtäta. Med tumvantar i merinoull som bas så kan jag hålla mina kalla händer (Raynauds syndrom) varma och goa med skalvantarna. Sååå perfekt! Lätt att ta av och tar ingen plats när man väl vill lägga undan dem!

Kram,
Jenny
1980 • Staffanstorp
#6
30 oktober 2023 kl 10:59
1 Gilla
Smaksak, som flera skriver, men jag föredrar ull i princip rakt av.

Ju svettigare eller kallare, desto med talar för ull närmast kroppen; är det blåsigt men inte svinkallt kör jag vindväst eller nåt i den stilen. Kanske ullmuddar över handlederna, en buff för halsen att dra upp/ner eller fingervantar med sån där överdragspuppa för fingrarna.

Lugnare pass med lägre svettfaktor kan syntet funka, men så fort syntet blir för blött slår kyleffekten till.

..sen ska det sitta bra och vara skönt också, men sett till funktionalitet vinner ull i min bok.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#7
30 oktober 2023 kl 15:02
1 Gilla
Är merino så bra som det beskrivs verkligen?
Jag har nog bara ullstrumpor, som faktiskt är nice på vintern.
Men jag kanske borde införskaffa ett merinounderställ med?
Det är ju sant att andra funktionsunderställ har en tendens blir kalla när dom är fuktiga i kallt väder.
1982 • Mariannelund
#8
30 oktober 2023 kl 16:06
2 Gilla
Bild uppladdad av Johan Veinfors
Jag har en del kläder från märket aclima. Tycker dom är väldigt bra. En långärmad ulltröja och en vindjacka över klarar jag mig långt på. Halvlånga thights, knälånga löparstrumpor och överdragsbyxor över det. Vantar mössa och buff. Så är jag redo.

Lightwool från aclima tycker jag är kanon.

#9
30 oktober 2023 kl 19:09
6 Gilla
Jag tycker alla här resonerar bakvänt. För det första är inte ull nödvändigtvis varmare än syntet. Det beror ju på hur tjockt understället är. Dessutom behåller ull fukt mer än syntetunderställ. Själva vitsen med syntetunderställ är ju att vid intensiva aktiviteter som löpning hjälper den förhöjda kroppsvärmen till att transportera bort fukten. Däremot är ull bra vid lågintensiva aktiviteter som vandring.
John K
1969 • Stockholm
#10
30 oktober 2023 kl 19:23
1 Gilla
Favorit i repris på repris vad det verkar. Bl.a. https://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=31317

Jag tror att man får prova sig fram. Man föredrar olika saker och jag rekommenderar empiri. Finns nog ingen lösning som passar alla.

#4 förslag tyckte jag emellertid var förskräckligt. Batteripack med sig på långlöpet. Någon måtta får det väl ändå vara. ;)

1974 • Stockholm
#11
30 oktober 2023 kl 23:48
1 Gilla
För min del funkar merino jättebra på fötter och händer, men någon annan del av kroppen vill jag inte ha det på pga tung svettning.

För övrigt ska jag nog testa att skippa vindjacka någon kall dag och istället använda en lite tjockare funktionströja som ytterplagg för att se om jag kan hitta en bättre balans mellan värme och borttransport av svett.
Martin
1976 • Östersund
#12
31 oktober 2023 kl 07:44
Gilla
Jag kanske inte är opartisk då jag bor väldigt nära Woolpowers (eller Ullfrotté som vi fortfarande säger) fabrik outlet.
Jag har bla en av deras 200g tröja som har följt med mig i väldigt många år och har aldrig känt något behov att prova något annat.
2006 • Alingsås
#13
31 oktober 2023 kl 14:46
Gilla
Tycker fingrar är värst. Av och på med bomullsvantarna och då lätt att tappa.
Emil
1987 • Luleå
#14
31 oktober 2023 kl 14:55
1 Gilla
Jag beställde precis nya craft-vantar med överdrag som tumhandske för extra kalla dagar. Hoppas att de fungerar bra. Jag fipplar ju en hel del med klockan när jag springer.

Angående underställ har jag vintertights på benen och ullunderställ på överkropp med ett par extra lager. Fungerar bra för mig.
2006 • Alingsås
#15
31 oktober 2023 kl 15:12
2 Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Är det dessa? https://www.craftsportswear.com/sv/hybrid-weather-glove-unisex-black-1903014-9999

Jag sprang 30 km julafton kväll 2022 i lugnt tempo och frös aldrig. -4 grader enligt Runalyze. Hade vanliga tights, funktions-T och svärmors gamla stickade sporttröja samt billig löparjacka från Ullared.
Emil
1987 • Luleå
#16
31 oktober 2023 kl 15:27
1 Gilla
Jo, exakt de där. Beredd på riktiga kalla dagar när motivationen ändå är hög.
1974 • Stockholm
#17
31 oktober 2023 kl 21:10 Redigerad 31 oktober 2023 kl 21:10
Gilla
De är jättebra. Ska köpa mlg ytterligare ett par.

Edit: Vantarna
#18
31 oktober 2023 kl 22:23
1 Gilla
Den enda viktiga egenskapen jag har funnit hos underställ är att de ska vara kroppstajta och inte av fladdrig modell; sådana är totalt värdelösa och kyler mer än de värmer.

Jag har aldrig provat ull i någon form alls men är jättenöjd med mina underställ i syntet. De är av märket Craft, liksom mina vintertights, och jag har använt samma två tröjor (& samma två vintertights) i mer än 5 år. Min kropp går ganska varm så jag kanske inte har behovet av tjocka kläder. Kör underställströja och Trimtex klubbjacka (& Craft vintertights) mellan ca nollan och -10. Även Crafts vanliga löparvantar, ibland buff om halsen, alltid mössa vid lågintensivt.
Emil
1987 • Luleå
#19
31 oktober 2023 kl 22:51
Gilla
Jag skrev exakt de där men de saknar reflexer som fanns på de jag köpte. Men verkar vara samma i övrigt.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#20
1 november 2023 kl 12:06
Gilla
Helt rätt Isak. Det är viktigt att understället sitter tajt, annars fungerar dom inte. Tyvärr har jag gjort misstaget att köpa för stora.

Men när det är riktigt kallt och jag måste ha dubbla funktionströjor, då fungerar dom. Måste tillägga att jag har mycket lätt för att frysa.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.