Asics Nimbus framför Cumulus - tung löpare - Löpning
Löpning Kläder, Skor & Prylar 9 inlägg 11823 visningar

Asics Nimbus framför Cumulus - tung löpare

Thomas
1982 • Köping
#1
5 februari 2013 - 09:36
Gilla 
Hej,

Har en fundering kring skoval. Har läst en del om nämnda skoalternativ i rubriken. Har för tillfället Asics Cumulus 12 som jag införskaffade sommaren -12. Då jag är stor i kroppen (drygt 191 cm lång och närmare 110 kg) är jag väldigt mån om att försöka skona mina knän i största möjliga mån. Lider dock inte av någon övervikt som kan ställa till det. Men frågan är om Asics Nimbus stötdämpande uppbyggnad skiljer sig nämnvärt från Cumulus. Och isåfall vad är det som skiljer. Eller ska jag fortsätta köra med det säkra kortet Cumulus (blir version 14 då isf)?

För att lättare kunna komma med råd får ni en liten profil hör. Springer rundor på 3 och 5 km, så där får ni en hint om var jag befinner mig. =) Har som mål att om några månader springa milen.

Funderare på dessa, måste väl anses vara ett hyffsat pris?http://www.startfitness.co.uk/product.asp?strParents=&CAT_ID=0&P_ID=48892&strPageHistory=search&numSearchStartRecord=1

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning
Thomas
HR
1972 • Stockholm
#2
5 februari 2013 - 09:45
Gilla 
Så länge skon inte känns "svampig" så att du "flyter runt" i steget så kan nog bägge fungera. Överdämpade skor kan kännas lite klumpiga och svampiga / svajiga på samma gång.

Trivs du med Cumulus så kör vidare på den. Det är en djungel att hitta en sko man trivs i - även inom samma märke.

Har du redan slitit ut dina nuvarande Cumulus? Känns de inte bra? Du har nog inte fått så många mil i dem att de borde vara "slut".

Har själv sprungit i Cumulus (11/12) i början av rehablöpningen men då jag är ganska lätt i kroppen så var den för mig lite för svampig så jag fick gå ner till skor med mycket mindre dämp.
Thomas
1982 • Köping
#3
5 februari 2013 - 09:56
Gilla 
Tack för snabb respons.

Det är nog så att jag har snappat upp det där med att skor är en färskvara. Då jag köpte mina skor förra sommaren var de enl. många experter (självutnämnda eller ej låter jag vara osagt) förbrukade. Är mycket nöjd med dem och tycker att dämpningen fungerar hyggligt även nu under vintertid.

I samband med detta har jag av flera anledningar förstått att Nimbusen är mer lämplig för en tyngre person (är medveten om att det är mer komplext än så och fler variabler påverkar). Kikar man t ex på löplabbets rekommendationer är Cumulusen avsedd för herrar under 85 kg medan Nimbusen, enl. dem, är mer lämplig för högre viktklasser.

Kanske man kan ta detta med en nypa salt?
HR
1972 • Stockholm
#4
5 februari 2013 - 10:30 Redigerad 5 februari 2013 - 10:31
Gilla 
Det kan du absolut ta med en nypa salt.

Din kropp kan och klarar att springa barfota. Ska du försöka göra det så kan det ju dock vara så att du måste träna upp kroppen att klara det under en längre period för att inte få krämpor. Du får dock en "direkt feedback" ifrån kroppen om när det blir "för mycket" för otränade fotsulor och om du sätter i fötterna fel.

Jag springer själv inte barfota och jag försöker inte övertala dig att göra det. Inte på vintern iallafall. ;)
Jag gör det någon gång på sommaren bara, ofta som avslutning på pass - även på asfalt.

Extradämpade/överdämpade skor "känns bekvämare" men springer man mycket i dem från början så har man samma problem när det gäller att man måste vänja in kroppen med löpning. Det "problemet" kvarstår.

Med en alltför dämpad sko kanske man inte pejlar av rätt fotisättning eller frestas att springa för hårt/mycket i början och man kan då få lite skitkrämpor och ofta skyller man på skorna även om det kanske inte alltid är skornas fel.

Skillnaden mellan ett par odämpade och ett par väldämpade kan vara att problemet uppstår någon annanstans i kroppen med de väldämpade. Skorna tar ju upp rörelseenergi men den försvinner ju inte i tomma luften utan lederna och musklerna får ta stötar iallafall. Därför är det lika viktigt som skorna att titta lite på löpsteget redan från början. Första veckorna kan det vara svårt att "springa naturligt" när inte flåset eller hållningen känns naturlig.

Ett par "lagom" dämpade skor (vilket kan vara "odämpade" för en del) sparar på fotsulorna och känns bekväma och resten är upp till kroppen.

MIna Cumulus 11 är c:a fyra-fem år gamla och först för en månad sedan så tog de "slut". Att din sko skulle vara helt slut efter ett knappt år med lite löpning tycker jag känns orimligt. Så snabbt åldras inte materialet i sig heller att det skulle påverka i sig.

Om du har mest muskelvikt så är det ju mer en fråga om att vänja in kroppen vid löpning. :)

Thomas
1982 • Köping
#5
5 februari 2013 - 10:38 Redigerad 5 februari 2013 - 10:39
Gilla 
Då gör jag så att jag avvaktar lite och utnyttjar skornas verkliga livslängd istället. Intressant med utförliga svar, uppskattas verkligen.

Ha det!
Kinsei
1974 • Malmö
#6
5 februari 2013 - 10:40
Gilla 
Innan tunna och lätta skor blev populära hos de breda massorna var Nimbus i alla fall en mycket populär sko. Så de funkar säkert alldeles utmärkt! Men om du trivs med dina Cumulus, inte har några skador och inte planerar att göra några större förändringar i träningen (t.ex. öka mängden radikalt) ser jag inte heller någon större anledning till byte.
HR
1972 • Stockholm
#7
5 februari 2013 - 10:40 Redigerad 5 februari 2013 - 10:41
Gilla 
Thomas: med tiden kommer du ju att bli starkare och det kommer kännas lättare och lättare. Efter ett BRA tag kommer du säkert kunna känna att/om det är skorna som är slut och inte "orken". De är åtminstone tillräckligt dämpade och absolut inte underdämpade.

Lycka till och ha det bra!
Martin Lind
1980 • Uppsala
#8
5 februari 2013 - 11:24
Gilla 
Jag har sprungit i båda skorna, upplever Cumulus som rappare (mer löpkänsla) men upplever Nimbusen som skönare i dämpning (huruvida minskningen av skadeproblem med knän beror på mitt byte till Nimbus låter jag vara osagt). Båda skorna har mkt likarted passform, men Cumulus har en rappare känsla.

Jag väger 68 kilo och springer med framfotalöpning.
Thomas
1982 • Köping
#9
5 februari 2013 - 14:19
Gilla 
Vettiga tankar, idéer och erfarenhet ni delar med er av.

Jag kör på med mina nuvarande skor så får vi se hur det går. Ligger på en låg nivå så det ska nog gå bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.