Löpning Skador & Rehab 12 inlägg 35530 visningar

Ont i tramdyna vid stortån

Mattias
1974 • Borås
#1
9 mars 2013 - 17:03
Gilla
På längre pass (10 km och uppåt) så har jag senaste tiden märkt att jag får ont vid den lilla benknöl som är under trampynan vid stortån på höger fot. Det märks framförallt när vägen lutar nedåt mot diket när man springer på vänster sida, trampdynan liksom glider mot benknölen och det gör rejält ont då, en stickande smärta.

När vägen är plan eller lutar åt andra hållet känns det knappt alls. Det känns inte som att det gör ont i skelettet, snarare i själva fettkudden/trampdynan. Nån med liknande erfarenhet?
Susse
1968 • Löddeköpinge
#2
9 mars 2013 kl 23:15
Gilla
När jag hade ont i trampdynan så var det en spricka i sesambenet.
1972 • Ljurhalla
#3
10 mars 2013 kl 07:41
Gilla
Susse - hur hade du fått den sprickan?
Mattias
1974 • Borås
#4
10 mars 2013 kl 12:37
Gilla
Susse, gjorde det ont hela tiden? Jag känner inget när jag går, även om jag ställer mig på trampdynan och belastar den så känns det inget. Det är vid långvarig löpning som det börjar kännas. Det ömmar en stund efter löppasset men det försvinner sen.
Susse
1968 • Löddeköpinge
#5
10 mars 2013 kl 16:51
Gilla
Vet ej hur jag fick den. Men jag har ett jobb där jag går hela dagen med skyddsskor på betonggolv.

Jag hade inte ont hela tiden. Ibland gjorde det ont under belastning, ibland kändes det inget alls. Men jag brukade som regel få ont någon/några timmar efter träning.
Gjorde jag tåhävningar i trappan barfota, så fick jag ont. Men inte om jag bara gick på tå sas.

Jag fick diagnosen genom magnetröntgen.
Sedan fick jag inlägg i skorna som avlastade stället och skor som rullade i steget.

Jag hade i kombination även en nervskada i stortån som gjorde att jag helst gick i MBT skor eller rullskor.
André Peeters
1964 • vänersborg
#6
10 mars 2013 kl 17:06 Redigerad 10 mars 2013 kl 17:05
Gilla
Jag hade nåt liknande när jag åkte längdskidor en längre sträcka, då var det en arbetskamrat som sa att jag hade för trånga pjäxor. När jag knöt pjäxorna så spände jag snörena ända nerifrån och upp för att pjäxan inte skulle glappa och orsaka skav. Jag slutade att dra åt på nedre delen av foten och det försvann helt. Åkte vasaloppet utan problem. Det kan va värt o testa, lycka till
Dana
1965 • Helsingborg
#7
10 mars 2013 kl 21:16
Gilla
jag får ont i trampdynnan bara då jag har mina puma fas 300 på fötterna. dom är lite större i storleken och jag antar att det är problemet.
har minst 3 par skor jag springer i och jag får i inga sådana besvär.
Johan Hillervik
1977 • Stockholm
#8
11 mars 2013 kl 09:38
Gilla
Kan vara flera orsaker.
-Överpronation med över-avveckling på insidan av foten, i själva frånskjutet av steget.
-Hallux valgus- Sned stortå innåt (ofta i kombo med ovan)
-Pes plao valgus (plattfot) el. Pes cavus - Höga fotvalv
-Uttrampade fettkuddar - som annars tar upp stötarna, finns naturligt under häl och framfotsvalv, men kanluckras upp av för mkt belastning.
-Uttjänta skor.
-Andra fotproblem som stel stortåled eller begynnande artros(senare ganska osanolikt).

Jag skulle tippa på att du skulle bli bra hjälpt av att köpa ett par nya eller för dig rätt skor. Pronerare sliter ut skor snabbt. Kanske med ett pronationsstöd så du avvekcklar löpsteget i en mer neutral riktining - lite mer fördelat på pektå/stortå istället för bara stortån.

Gå till en ortoped el. löpspecialist i din närhet och prova ut skorna.

Bor du i stor Stockholm kan du ju gå hit.
www.stegkliniken.se
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#9
11 mars 2013 kl 17:48
Gilla
Har haft ont från samma ställe. För ca 10 år sedan tömde det sig lite var därifrån, det visade sig vara ett atherom (en inkapslad talgkörtel) som man normalt kan få i hårbotten... Opererades bort.
De senaste åren har det varit frågan om en intrampad fotvårta som gör väldigt ont periodvis. Försökt frysa bort den själv med sisådär resultat...
Mattias
1974 • Borås
#10
11 mars 2013 kl 20:50 Redigerad 11 mars 2013 kl 20:50
Gilla
Hmm, har använt samma modell av skor på långpassen de senaste två åren (Saucony Kinvara) och inte haft några problem tidigare.

Det känns som sagt mest när vägen lutar åt vänster, som det oftast blir när man springer på vänster sida. Foten faller ner längre i proneringen då, givetvis, och den slutliga belastningen på trampdynan blir högre.

Det känns som att fettkudden glider lite över benet och då gör det ont. Ska faktiskt testa att springa nästa långpass i tunna skor för att foten ska komma närmare marken och inte glida runt i skon.

I övrigt springer jag med hög stegfrekvens (180 steg eller mer per minut) och landar in princip platt på foten och försöker att inte skjuta ifrån för mycket. Det gör mindre ont när farten ökar och landningen blir mer på trampdynan.

I lägre fart känns det som att foten är marken en lite längre tid och det gör ont i slutet av löpsteget, precis innan foten lämnar marken. På lördag är det dags för nästa långpass, ska köra det i odämpade skor så får vi se vad det ger :)
Kristina Jonsson
1975 • Storforshei, Norge
#11
12 mars 2013 kl 07:46
Gilla
Jag får känningar på samma ställe efter en stunds jogging/promenad. Har haft det länge, och fått veta att det är en kronisk inflammation i ett ledfäste. Fick som råd att stretcha ledplattan under foten genom att böja tårna upp mot vristen. Är inte så duktig på att hålla sånt i minnet, men det kan ju vara ett tips...
Mattias
1974 • Borås
#12
17 mars 2013 kl 17:27
Gilla
Körde långpasset i går med odämpade skor (Merrell Trail Glove) och det kändes betydligt bättre än med Kinvaran. Kände av lite, lite smärta men det gick i princip att bortse från. Hittills har jag använt odämpat på kortare och snabba pass och i terräng, men nu kanske jag ska göra tvärtom och köra dom på långpass och Kinvaran på andra pass.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.