Löpning Skador & Rehab 4 inlägg 699 visningar

Smärta hålfoten/stortån

BilR
Kågeröd
#1
9 januari 2023 - 18:22
Gilla
Jag har löptränat i ca 1.5 år regelbundet.

För ca 1.5 månad sedan när jag löptränade och vi körde intervaller sk "idioten" fick jag en konstig känsla under foten. Framför hälen i mitten på foten kändes det som en led blivit stel och något behövde "knäckas" som det kan kännas i en led på fingrarna ibland.
Det gjorde inte ont utan jag kunde fortsätta resten av löppasset, dock belastade jag utsidan av foten mer för att slippa obehag.
Dagen efter kunde jag ej gå på foten.
Nu kändes det i hålfoten och fram mot stortån. Det blev successivt bättre under veckan som kom och jag har vilat tills jag kände mig bra.
I fredags provtränade jag och gick/löpte på löpband utan besvär. Lördag söndag hade jag inga besvär men idag känner jag av skadan igen.
Jag är helt oöm vid tryck mot foten och kan gå på den utan besvär, men om foten är obelastad och jag böjer tårna uppåt bränner det lite under foten. Det gör dock inte ont, men jag upplever att något är fel.

Vad kan problemet vara och vad kan jag göra åt det?
1978 • Skurup
#2
10 januari 2023 - 14:23
Gilla
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
10 januari 2023 - 23:42 Redigerad 10 januari 2023 - 23:51
Gilla
Tror också att det är plantar fasciitis, ofta kallat "hälsporre" efter den utväxt som kan bli resultatet av långvarig misskötsel av den överbelastade fascian. Symptomen kan vara väldigt olika. Naturligtvis kan det vara något annat, som stressfraktur i något av fotens hundratals småben....
Jag brukar rekommendera ett besök hos en sjukgymnast med idrottsintresse, det är oftast den snabbaste vägen till bättring. Att en idrottsläkare sagt mig att "den dåliga nyheten är att vi har ingen behandling att erbjuda men den goda är att alla blir bra" tycker jag inte säger hela sanningen, jag är av egen erfarenhet övertygad om att man kan påskynda "tillfrisknandet" med rätt metoder.
PS. Läste på zillens sida, mycket bra! Men alltså, det kan vara plantar fasciit även om du inte känner något i hälen just nu. Min smärta vandrade runt i hela foten kan man säga. Men jag gjorde ungefär som Bäckström beskriver, det hjälpte.
BilR
Kågeröd
#4
12 januari 2023 - 20:08
Gilla
Det skulle kunna vara detta som är problemet.
Trots att jag inte har belastat foten nämnvärt senaste dagarna så har smärtan flyttat sig bak mot hälen och upp mot knölen på ankeln.
Jag får testa göra övningarna och hoppas på bättring.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.