Löpning Träning 30 inlägg 19024 visningar

Dricka/äta under långpass

Martin
1987 • Stockholm
#1
23 mars 2013 - 21:18
Gilla
Hej!

Jag tränar inför mitt första maraton (Sthlm maraton) och börjar nu komma upp i lite längre distanser på mina långpass. Jag undrar vid vilken distans man bör ta med sig vatten/något att äta?

Än så länge har jag inte ätit eller druckit något under mina långpass. Förra Söndagen sprang jag 1,8 mil utan några problem och imorgon tänkte jag köra 2mil. Är det dags att ta med något då?

Tacksam för svar
< < < 1 2 > > >
1977 • Eskilstuna
#2
23 mars 2013 kl 23:06 Redigerad 23 mars 2013 kl 23:06
Gilla
Vätska beror ju ganska mycket på temperaturen om man behöver ha eller inte.
Lite energi i form av Salmiak/NötCreme brukar jag ta med om det blir runt 25k och uppåt (i de fallen börjar jag dock redan fylla på med energi mer eller mindre från början).
1963 • Örebro
#3
23 mars 2013 kl 23:09
Gilla
Ja, det börjar bli dags nu. Inte för att du springer 20 km utan för att det är 10 veckor kvar till start.

Testa att det funkar med Maxim sportdryck, banan, saltgurka osv så du vet att du och magen klarar det som serveras under loppet.

Lycka till i loppet!
_
_
#4
23 mars 2013 kl 23:35
Gilla
2 mil behöver man åtminstone något att fukta strupen med även på vintern. Bara jobbigt att drickan blir kall om man inte kan ha den innanför kläderna. När det blir varmare behövs det mer vätska. Äta, nej.
Karibou
1976 • Sundbyberg
#5
23 mars 2013 kl 23:57
Gilla
Ingenting behövs gör min del under 25/27km.
Idag blev det 2 vitargo gel och några Dextrosol vid slutet, men mest för att jag hade fartökningar då. Annars vitargo varje mil samt vatten, funkat bra för mig.
Just nu är det inte så varmt men bra att lära sig hur kroppen känns dvs när bayern behövs osv

Ett 2mil-pass på tom mage funkar, väl men håller med ovan att det skall inte testas på din första 2mil-pass! Ät nät 2-1.5 timme innan, och det lär bli bra.

Lycka till!
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#6
24 mars 2013 kl 06:00
Gilla
Jag kör alltid vatten på långpass. Sen skulle jag rekommendera att ha en påse i fickan med lite russin.. Funkar bra för mig..
Magnus Wallin
1976 • Ängelholm
#7
24 mars 2013 kl 06:04
Gilla
H.H. Ett tips e att fylla flaskorna med varmt vatten, så blir vattnet lagom tills det e dax att dricka det..
1976 • Mullsjö
#8
24 mars 2013 kl 06:51
Gilla
Jag kör också med uppvärmt vatten i ryggan på längre pass.
Svettas en hel del när jag springer och därför tar jag en slurk varje gång klockan piper för kilometer. Till sommaren får jag nog dricka oftare. Inbillar mig att det blir bättre återhämtning. Sedan har jag med mig en tuggtablett som jag tar 1/2 per 5km. Lite sött att tugga på är mums. Har även haft med mig typ en Runekaka på 15km bara för att se att magen fixar den. Förra veckan på lunchpasset på fredagen drog jag 4 på 15km då jag inte hade lunch med mig t jobbet och det funkade fint. :-)
//P
Mikael Magnusson
1982 • Boden
#9
24 mars 2013 kl 07:32
Gilla
För mig beror det på vad jag är ute efter under passet.

Springer jag i väldigt lugnt tempo brukar jag bara ta med vatten om passet är längre än 2h.

Springer jag 20-35km i medelhård fart (~4:20/k) brukar jag ta med mig så jag kan dricka ~5dl sportdryck per timme. Kanske inte för att jag behöver det för själv passet, men för att min återhämtning blir snabbare.

Springer jag 18-24km i marafart (~4:00/k) så tar jag också med mig sportdyck av samma anledning som ovan.

Samma gäller för hårda back/intervallpass :)

Kanske ska tillägga att 4 av mina 7 pass per vecka är över 18km, så träning av fettförbränning får jag ändå.
Mr. B
1963 • Hemma
#10
24 mars 2013 kl 09:34
Gilla
För de flesta löpare räcker kroppens reserver bra för en träningsrunda på 20-25km.
Problemet kommer naturligtvis när reserverna tar slut. Vad gör du då? Den som har helt slut på energi och en mil kvar på maran brukar inte se glad ut. På tävlingen behöver du fylla på kontinuerligt, så se till att du är van vid det när det är dags.
Ska man prestera för fullt behövs energipåfyllning även på halvmarathon.
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#11
24 mars 2013 kl 09:37
Gilla
Kör alltid med 6 flaskor Perfekta på en tremilare, fyllda med 1 dl dextrosol till 1 L vatten. Därtill 1 krm salt.
Under 25 km bara vatten.
Martin
1987 • Stockholm
#12
24 mars 2013 kl 09:56
Gilla
Tack för alla bra svar:)

Jag tar nog med mig lite vatten för att börja vänja magen vid att dricka när jag springer.

Förresten hur långa pass borde jag köra innan maran? Jag ökar med ungefär 10% varje vecka nu - men vid vilken distans slutar man? Det känns som att det lär slita rätt mycket att köra långpass på 3-4 mil.



1965 • Eksjö
#13
24 mars 2013 kl 10:17
Gilla
Springer alla lika fort här? Annars borde ju svaret vara efter "tid ute", inte distans...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#14
24 mars 2013 kl 10:20
Gilla
30-32 km
Mikael Eriksson
1974 • Märsta
#15
24 mars 2013 kl 10:34
Gilla
Martin jag ska också springa Maran den 1:a Juni, mitt långpass i lördags var på 35km , samt att jag kommer springa Vällingby marathon 1,5 månad innan Sthlm som träning/genrep.
Stefan Lundström
1978 • Sköndal
#16
24 mars 2013 kl 11:40
Gilla
Jacob skriver lite om vätska och träning i ett bloginlägg där han hänvisar till forskning
http://tranastyrka.se/felaktigheter-kring-vatska-och-lopning-i-svd/
1965 • Eksjö
#17
25 mars 2013 kl 18:25
Gilla
Intervju med Tim Noakes, högerklicka på audio mp3 symbolen och ladda ner för avlyssning under löppasset:

http://trailrunnernation.com/2013/03/dr-tim-noakes-are-we-waterlogged/
HR
1972 • Stockholm
#18
25 mars 2013 kl 18:48
Gilla
Stefan L: Jag gillar Jacob och brukar hålla med om det mesta han skriver. Däremot så tror jag att han missar att det på långpass kan vara bra att klunka lite förebyggande då vätskeförlusten efter en längre tids aktivitet också leder till flera andra oönskade sidoeffekter.

Själv dricker jag ytterst sällan när jag springer och har oftast inte ens vatten med mig på pass upp till 20km och oavsett tid på året. Törsten har fungerat som en bra markör och jag tror det hänger ihop mycket med andra faktorer: vana/ovana att dricka, temperatur och intensitet samt längd på loppet.

Nedanstående har jag saxat ur följande länk, som jag tycker känns saklig och vettig att läsa:
http://www.paddlingsnyaadress.com/paddlarvaard/vatsk.htm

"Vid vätskebrist så minskar den totala blodvolymen därför att blodplasmans volym minskar. Detta minskar i sin tur återflödet av blod till hjärtat så att hjärtat pumpar ut mindre blod för varje hjärtslag. Den utpumpade blod- volymen per minut minskar och därmed så räcker inte hjärtats arbete till för att både försörja muskulaturen med syre och näringsämnen och kyla av kroppen.

Vattenförlusterna via svettning och utandningsluft kan vara betydligt mer än 2 liter per timme. Vid kroppsansträngning ökar mängden blod hjärtat pumpar ut per minut. Denna ökning används främst av de arbetande musklerna men även huden ökar sin cirkulation för att kyla av blodet och därmed kroppen. Huden som hålls sval via avdunstning av svett fungerar som en bilkylare."

Jag är som sagt själv för det mesta anti äta och dricka under passen men på längre pass har det gynnat mig att i vissa fall tillföra en del även om jag inte varit direkt törstig. Jag blir ju inte törstig alls på vintern men den torra luften leder till avfuktning av kroppen vid utandning samt att man blir varm och behöver kylas ned och i det fallet är törstmarkören inte speciellt effektiv.
Kalle Petersson
1980 • Mölndal
#19
25 mars 2013 kl 18:50
Gilla
Jag gillar att dricka redan vid 10 km men tar med mig vatten på pass över 20. Svettas enormt mycket.
1976 • Mullsjö
#20
25 mars 2013 kl 20:03
Gilla
Skönt att höra, Kalle. Då är det inte bara jag.
Min löparväst var superskön i lördags..
Svalkade fint när det var så varmt som -5 och senvintersol :-)
//P
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.