Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 6436 visningar

Problem med ömmande hälar vid längre promenader

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
6 maj 2013 - 23:22
Gilla
Förvisso inte löprelaterat men väl fotrelaterat så jag hoppas att någon här har ett tips. ;)

Jag går mycket, både långt och ofta. På senare tid har jag dock börjat få problem med hälarna.

Problemområdet är precis där huden övergår till fotsula, om det är begripligt. Försökte rita på en bild (inte min fot), det är runt hela hälen och ungefär i den här höjden:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/48508993/inteminfot.png

Värst är det på in- och utsida, inte lika mycket bak på hälen. Jag får förhårdnader där och när jag går så känns det som att det trycker i varje steg och det gör riktigt ont efter ett tag.

Problemet uppstår med olika typer av skor, både renodlade walkingskor (Reebok, Salomon mfl) och löparskor (Asics, Saucony mfl). Det blir en aning bättre om jag är riktigt aktiv med fotfil och fotsmörj, men bra blir det inte.

Problemet uppstår vid lite högre tempo, rask gång om ni så vill (vandrade i ca 10 timmar utan problem, så något händer när tempot blir högre). 5-7 km är inga problem, vid en mil trycker det rätt rejält.

Någon som har några idéer? Ska jag ha skor med mjukare sula, hårdare sula?

Eller kan någon tipsa om experthjälp i närheten av Örebro? Hemma i Umeå fanns Gå- och Löpkliniken, men finns det något motsvarande här?

Tacksam för all hjälp jag kan få!

//Jenny
Irene
1968 • Åstorp
#2
7 maj 2013 kl 06:36
Gilla
Jag springer själv med gelinlägg i mina pronationsskor. Detta tillsammans med att springa vissa pass i terräng/trail gör att jag håller min häl i sånt skick att jag kan springa långpass utan att få jätteont. När man går sätter man ner hälen först och efter längre vandringar kan man tänka sig att det börjar göra ont. Därför tror jag på en stötdämpning i form av ett gelinlägg.
Christian
1980 • Gävle
#3
7 maj 2013 kl 16:32
Gilla
Vad har du för typ av inlägg?
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#4
7 maj 2013 kl 17:01
Gilla
Det låter precis som när jag hade problem med läckande fettkuddar, pyspunka på hälarna alltså. Gå och kolla, det kan avhjälpas med sulor som är skålformade och som håller ihop hälen tror jag. Jag hade inte så mkt så för mig hjälpte det med att sluta med hårda flip-flop och byta ut till fotriktiga sommarsandaler.

Men gå och kolla, vanskligt med internetråd.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#5
7 maj 2013 kl 17:03
Gilla
Fast nu ser jag att du får mer problem i högre fart. För mig var det tvärt om, gå gjorde ont men springa fort gick bättre då hälen knappt nuddade backen. Men platsen för smärtan är identisk.
1952 • Varberg
#6
8 maj 2013 kl 08:34
Gilla
Håller med Kristina att det verkar vara problem med hälkuddarna och likaså bort med alla värdelösa skor typ flip-flop. Ömhet vid belastning och längs nederkanterna av hälen är typiskt. Kan t o m kännas ömt när man ligger i sängen.
Skorna bör ha bra dämpning och vara skålade runt hälen. Man kan göra formgjutna inlägg hos ortopedteknik och man kan tejpa en hästsko runt hälens nederdel som samlar ihop fettkudden. Undvika stötar mot hälens undersida. Allmän fotvård som du gör är alltid bra.
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#7
8 maj 2013 kl 09:09
Gilla
Tack för alla tips!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.