Löpning Skador & Rehab 1 inlägg 3471 visningar

Problem med hälar (och vader)

Nyaste
1970 • GÄVLE
#1
11 maj 2013 - 17:09
Gilla
Hej – Det här blev ett långt inlägg. Hoppas någon orkar läsa.
Jag hoppas någon kan komma med tips här över hur jag ska agera angående mina hälar (och vader)
Jag har haft en väldigt bra kondition i min ungdom och tidig vuxen ålder då jag tränat fotboll tills jag lade av vid 30-års ålder. Inga större skador förutom inflammation i en ljumske en gång och hälsenorna 3-4 gånger kanske. Men har också lyckats med något som läkaren kallade för ”genomtrampning”. Jag kunde inte sätta mer hälen i backen på 4 veckor eller något (detta vill jag verkligen inte råka ut för igen)
Hade uppehåll i vad allt i träning hette i sju år ungefär. Jag började sedan motionera (joggning) lite lugnt i ett par stenhårda inomhusjympaskor på både asfalt och motionsspår. Höll väl inget supertempo, men kände inte alls av några krämpor. Rundorna var max 6-7 kilometer skulle jag tro. Pga. Ändrade arbetsförhållanden lade jag ner träningen, men för 1,5 år sedan tog jag tag i löpningen igen och tänkte att det var dags att införskaffa ett par andra skor att springa i. Var till en sportaffär och de sålde mig ett par adidasskor med rejäl dämpning i hälen och hyfsat dropp (har lärt mig nu att det heter dropp väl?) Dessa skor gjorde att jag fick jätteproblem med hälsenor och vader. Jag gav helt enkelt upp efter 3 till 4 månaders träning. Fick sådan kramp (inte sendrag) i vaderna var och varannan gång jag var ute så jag lade ner allt. När jag provar dessa skor får jag rysningar. Borde nog slänga dem i soporna ;-)
Nu har jag hunnit bli strax över 40 år och tog tag i träningen i vintras igen. Jag var till en annan sportaffär och sade att jag ville ha ett par odämpade skor utan dropp, då jag ville ha något som absolut inte påminde om de hemska adidasskorna. Jag köpte då ett par Saucony Mirage med 4 mm dropp, de hade inga med 0 mm.
Det har funkat superbra med dem tills jag kommer upp över distansen 6 kilometer. Tror att det är mina muskler som inte orkar mer och att jag då sätter i hälarna lite hårt i backen och blir väldigt öm under hälar och i hälsenorna.
Tyvärr så har jag upptäckt att muskler och kondition inte hänger med varandra när jag börjar träna. Kondis får jag jättelätt, medans musklerna inte hänger med i samma takt. Känner alltid att jag kan springa längre, men musklerna säger stopp.
Har nu börjat med styrkeövningar som ska vara bra för löpare och försöker tänka på löpsteget så att jag inte sätter i hälen först, även fast jag börjar bli trött. Nu kör jag inga pass längre än 6 kilometer tills jag blir av med hälbekymren. Ibland hoppar jag upp på cykeln istället för att springa för att avlasta hälarna.
Ja, det här blev ju ett långt inlägg.
Har ett delmål, och det är att springa 1 mil i år, så jag vill ju upp i distanser som är längre än 6 kilometer.
Men jag kan inte låta bli att undra om det skulle gå bättre i ett par andra skor, eller är det enbart muskelstyrka som saknas?
Om jag skulle prova några andra skor, är det någon som har några tips hur jag ska tänka vid ett eventuellt skoköp?
Eller om någon har konkreta tips över några skomärken och modeller jag kan gå och prova någonstans?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.