Löpning Träning 12 inlägg 5991 visningar

Gå över på skor med lägre drop

Christian
1980 • Gävle
#1
7 maj 2013 - 21:45
Gilla
Kör i dagsläget i skor ( Puma ) med 12mm drop. Äger ett annat par Puma-skor med 6mm drop som jag är sugen på att introducera.Har inte sprungit i dom förr. Har räknat stegen någon gång och fått det kring 160-165 steg/min. Är väl hällöpare men vill prova på att landa lite längre fram, då jag börjat bli väldigt "trött" i hälarna mellan passen. Till saken hör att att jag haft problem med vad som troligen är ett hälsenefäste. Har känt av det i snart 2 år men varken laser, stötvågsbehandling har hjälpt. Ingen verkar veta vad det är, trots besök hos ortoped, sjukgymnast och andra läkare. Ni som gjort samma resa: Hur gjorde ni med distanser och tempo i eran övergång. Vad ska man tänka på osv...
sabine
1978 • stockholm
#2
7 maj 2013 kl 22:33
Gilla
Hej! Jag har inte någon erfarenhet av hälseneproblem som du har, och jag landar nog lite varierat beroende på hur snabbt jag springer och hur långt. Det enda jag kan tillföra är att jag har sprungit i asics ds trainer som väl har 10 eller 12 i drop. Och sen nån vecka tillbaka springer jag i Saucony fastwitch med 4 i drop och det går fint. Sprang 3 mil i söndags utan några känningar någonstans. Men som sagt så uppfyller jag inte alla kriterierna i din fråga...:) Lycka till iaf!
Christian
1980 • Gävle
#3
7 maj 2013 kl 23:06
Gilla
Ok, får väl prova och se hur det känns helt enkelt. Tack för svaret.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#4
7 maj 2013 kl 23:55
Gilla
Det viktigaste om du vill förändra ditt löpsteg och landa mer på framfoten är att du kortar din steglängd så att du landar med steget under dig. Det kommer innebära att du per automatik får ett steg som åtminstone inte landar så hårt på hälen. Tänk också på att det tar tid att lägga om sitt löpsteg så du bör vänja gradvis och växla mellan ditt gamla steg och dit du vill nå för att minimera skaderiskerna. Kompletterande träning för vaderna, som excentriska tåhävningar, är också viktigt.

Skorna är det minst avgörande för hur du springer men klart att det underlättar lite med ett lägre drop. Börja med lite lättare distanser med de nya skorna så att du även där vänjer dig gradvis.

Allting som innebär en förändring av löpsteget måste få ta lite tid då kroppen måste hinna anpassa sig till de nya vanorna.

Lycka till! :-)
Christian
1980 • Gävle
#5
8 maj 2013 kl 00:11
Gilla
Tack Staffan! Tror jag ska börja med att köra lite kortare och lugna pass precis som du säger. Har känt att jag landar bättre när jag ökar frekvensen en del. Excentriska tåhävningar kör jag en hel del av eftersom jag har/haft problem med hälsenorna. Verkar dock som det inte biter på det onda, men ska fortsätta med det ändå. Tack för tipsen!
Andreas Lindholm
1973 • Växjö
#6
8 maj 2013 kl 06:46
Gilla
Jag råkade köpa ett par Vibram Fivefingers för fritidsbruk och upptäckte att jag kunde gå i dem utan hälproblem och sedan började jag springa så smått. Först några hundra meter, sedan en kilometer. Massor av träningsvärk i fötter och vader. Var försiktig med hälsenan.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#7
8 maj 2013 kl 15:24
Gilla
Jag bytte ganska tvärt till skor med 0 drop. Provade barfota på stranden under semestervecka och fick grym (men på nåt sjukt sätt ändå behaglig..) värk i vaderna. Väl hemma införskaffades ett par Merrell trailglove och dom har jag sprungit i sen dess. Jag hade inga större problem att ställa om. Gick direkt på mina vanliga distanser runt milen. Första tiden kunde det kännas lite skumt i början av passen innan jag fick till ett löpsteg som kändes bra.
1965 • Täby
#8
8 maj 2013 kl 15:51
Gilla
Se upp för hälsenorna. Jag gör tåhävningar dagligen, och om nån skulle trycka på mina hälsenor så skulle jag skrika som en stucken gris.

Jag såg en rekommendation att max halvera drop, den tyckte jag kändes vettig. Jag kan definitivt förstå tjusningen med att gå över till 0-drop direkt, men grejen är att inte alla verkar klara det. Och man vet nog inte i förväg om man är en sån som gör det eller ej.

(Sen tycker nog jag att jag får ett bättre *löp* steg i 3-6 mm än med 0-drop, men det är detaljer i sammanhanget.)
sabine
1978 • stockholm
#9
8 maj 2013 kl 16:07
Gilla
Kom på att jag sprang några pass i BGS mellan ds trainer och fastwitch. BGS har 8 mm tror jag så det va ju en gradvis nedtrappning av drop. Sen kommer jag ju absolut fortsätta att springa i BGS också och trainern kanske jag dubbar i vinter!
Christian
1980 • Gävle
#10
8 maj 2013 kl 17:45
Gilla
Ska vara försiktig med senorna, så det kanske är vettigt att använda dom nya skorna endast under uppvärmningen till en början? Brukar köra 2km uppvärmning ca. Även om en del verkar klara övergången bra, så är det kanske bäst att ta det säkra före det osäkra och köra en gradvis övergång.
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#11
8 maj 2013 kl 18:02
Gilla
Låter som en klok idé att använda skorna under uppvärmningen i början, du lär märka ganska snart hur dina ben reagerar (om de alls gör det) på ett lägre drop.

Problemet med andra som har klarat övergången utan några som helst besvär är att deras utgångsläge kan ha varit helt annorlunda från ditt så jag tycker att du tänker helt rätt. =)
Christian
1980 • Gävle
#12
8 maj 2013 kl 18:12
Gilla
Precis så tänkte jag med. Så får det bli :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.