Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 8938 visningar

Problem med knä och vader.

Robert Sandgren
1984 • Norrköping
#1
21 april 2008 - 20:11
Gilla
Har äntligen börjat springa regelbundet nu, inte varit ute i spåren sedan jag spelade hockey för många år sedan.
Första passet gick förvånandsvärt bra, andra passet var kroppen inte alls på humör och det vart endast ett enklare pass på 3km.
Dock 3:e rundan så började problemen komma, fick ont efter ca: 3 kilometer i vaderna, samt viss känning i höger knä, var inte så farligt men kännde av det.
Passen efter vart det dock bara värre och värre, fick nästan som kramp i vaderna, samt smärta i höger knä, (smärtan i knät sitter precis under knäskålen lite till höger.)

Bestämde mig för att införskaffa mig ett knä skydd, och åkte ner till Team Sportia, där pratade jag med en expedit som berättade att ett knäskydd värmer musklerna i knät men gör också att dom inte måste arbeta alls lika mycket, (stämmer detta?) och att det inte var en så bra ide.

Istället kom det en annan expedit fram och bad mig ställa mig på nån sorts ställning, barfota (bara en sån sak efter gått på stan ett tag) med en massa speglar i, han klämde och kännde lite på mina fötter och kom fram till att jag hade fel löparskor.
Sprang visst och börjde på knät på någon konstigt sätt
Fick prova ett gäng olika skor med bättre stöd för hålfoten och fastnade för ett par från asics (TN804)

Sagt som gjort nya skor inhandlades för ca: 1400:- och dagen efter såg jag fram emot träningen igen.
Allt började bra, solen sken (om inte lite för mycket) och fåglarna kvittrade,
Började springa lite lungt, och ökade takten efter hand, underbart, ingen känning i varken knä eller vader...
Dock efter 3 kilometer började knät göra sig påmind igen.
Och i mål efter 5.5 kilometer var smärtan i knät precis som med dom andra skorna
dock så hjälpte dom perfekt mot mina krampande vader.

Smärtan i knät sitter i ungefär i 1 dag, och är inte så farlig, om jag undviker trappor eller böja på knät överdrivet mycket.

Tar det ett tag för kroppen att vänja sig med nya skor och det nya steget?
Och att det är helt normalt att det känns på detta sätt ett tag?
Snälla säg att det är så...

Eller är det "löpar-knä"?
Ska tillägga att får även känningar i höger knä även vid skidåkning.

Vore tacksam om någon kunning hade några åsikter om detta och kanske kunde komma med något tips.

Vill inte sluta springa då jag redan känner mig piggare av löpningen.

Tack i förhand!
1981 • Linköping
#2
21 april 2008 kl 20:19
Gilla
Hej!
Jag är absolut ingen expert, men jag har själv haft löparknä och det börjar göra ont efter någa kilometer (ofta på utsidan av knät) och sitter gärna i någon dag och då speciellt i trappor eller när man böjer knät.

Mot löparknä hjälper streching. Det är även bättre att springa på plant underlag. Även styrketräning ska vara bra (liksom alltid...)

Men som sagt, jag är ingen expert, så det kanske finns nån annan diagnos?
Robert Sandgren
1984 • Norrköping
#3
21 april 2008 kl 20:34
Gilla
Ska ta och prova att stretch ett par gånger per dag...
Läste någonstans att man skulle försöka stretch ITB 6 gånger per dag?!
Kan nog bli knepigt att få tid med det i arbetet men ska försöka.
Allt för att bli bättre i knät.

Har du blivit av med dina problem karin?
Robert Sandgren
1984 • Norrköping
#4
24 april 2008 kl 19:21
Gilla
Sen jag började att stretcha ITB ungefär 6 gånger per dag tycker jag att mitt knä bara har blivit värre.
Förrut gick det över efter en dag när jag sprunit, nu har jag haft ett uppehåll i ett par dagar och känner fortfarande av knät?

Är detta vanligt vid just stretching av ITB senan?
1969 • Eskilstuna
#5
24 april 2008 kl 20:56
Gilla
Vad är ITB-senan? Den man stretchar med helt utsträckt ben på baksidan?

Daniel P
1979 • Stockholm
#6
24 april 2008 kl 21:52
Gilla
Robert,

Säger inte att det är som så men jag har haft liknande problem. Är en van löpare och gärna längre distanser uppmot fem mil. Skulle gjort marathon i somras och fick en konstig känsla mer i låret ovanför på sidan om knät. Jag avbryter alltid all träning då ngt gör ont eller känns konstigt.

Vilade en vecka tränade igen och fick tillbaka samma känsla. Den har dock varit ihållande. Har gått på rehab då de trodde det var löparknä samt blivit ombedd att stretcha och stretcha men allt har bara blivit värre. Har även bytt skor och fått ilägg för jag vet inte hur många tusen kr.

För 6 månader sedan fick jag träffa en ortoped som tog magnetröntgen på mig vlket visade för mjukt brosk i knä därav inflamation. Detta orsakas av vad jag förstod ett för högt tryck i knät. Nu har jag opererats, borrat hål i knät och trycket ska ha lättat och brosket hårdna. Det känns ialla fallmkt bättre i ett ben! och låret. Gå till en ortoped och förklara.

Mvh

Daniel
1967 • Laxå
#7
24 april 2008 kl 23:38
Gilla
Hej...är det någon som känner till någon bra sajt som säljer knee straps till Sverige...? Försökt att hitta Gel-Band Patella Knee Strap att beställa hem...men inte hittat nån sajt som fraktar till Sverige. Tacksam för svar....
Margit S
1961 • Luleå
#8
25 april 2008 kl 08:02
Gilla
Stefan, testa först ( om du inte redan har gjort det) att sätta några varv med elastiskt linda runt låret ovan knäskålen och kolla om det lättar för dig. Eller den billigare varianten knee-strap som finns på sportbutik som ungdomar med schlatter använder. Om inget av dessa hjälper så hjälper nog strapen från USA inte heller och du slipper lägga ut mycket pengar. Om de "billigare" varianterna hjälper lite så kan det vara lönt att inhandla strapen från USA. Jag vet ju inte om du har provat redan...Men jag känner som Daniel skrivit. Många tusenlappar har jag gett i försök att bli av med löparknäeländet. Nu vill jag inte lägga ut mera pengar. Jag ska ha en magnetröntgen eftersom besvären har blivit så utdragen så det inte är något annat.
Pontus
1989 • Mariestad
#9
25 april 2008 kl 16:35
Gilla
Antagligen har du ett jäkligt dåligt löpsteg och landar med foten långt fram och på hälen, träna rörlighet och styrka.. att du får ont i vaderna efter att inte ha tränat på flera år är ju inte särskilt konstigt, träningsvärk kallas det..
1981 • Linköping
#10
25 april 2008 kl 18:14
Gilla
Stefan; Jag köpte en knee-strap från MacDavid på intersport. Ärligt talat så tror jag att det är placebo, men jag skulle aldrig springa utan den ;-D . Amazon har annars flera sorter.
1967 • Laxå
#11
25 april 2008 kl 20:34 Redigerad 25 april 2008 kl 22:25
Gilla
Tack för svaren...lyckades hitta en knee strap från Vulkan som var snarlik Gel-Bands, som också ger kompression runt hela knäet. Hittade den på "Träning & Rehab Butiken" på nätet.

Marit J: Jo, jag har testat lindor och det funkade hyggligt, det räcker dock(för mig och mina besvär iaf) enligt min naprapat för mig att linda nedanför knäskålen för att få kompression runt hela "knäpaketet". Vill dock tro att en strap ger ytterliggare bättre effekt, vi får se..:-) Tack för tipset ändå!

Karin: McDavid-strap ger enligt säkra källor inte riktig samma stöd som Gel-Band eller Vulkan...dessutom är den svindyr på IS...400 spänn eller nåt sånt...:-O... Vulkan-strapen kostade mig 180:-. Och du Karin...jag tror faktiskt INTE att det är placebo, kan du träna utan den..? ...;-)
1958 • Jönköping / Norrahammar
#12
25 april 2008 kl 21:44
Gilla
Jag har tränat sen i somras regelbundet, sprang i början 2 - 3 km rundor (trodde jag skulle dö !) och under hösten längre sträckor (5 - 6 km). Hela vintern sprungit 3 ggr / vecka på löparband, upp till 6 - 8 km.
Efter nyår försökt springa så mycket som möjligt ute. Hela tiden har det varit MYCKET ansträngning att dra på sig träningskläderna och springa på kvällen efter jobbet, när man egentligen ville lägga sig framför tv med en öl och macka, när det varit beck mörkt ute. Men gav mig själv ett löfte i somras att jag måste börja träna för att orka ALLT !!
Hela tiden har jag varit nogrann med att börja varje löprunda lugnt och alltid avsluta med stretchning. Aldrig någon träningsvärk eller ont i knän eller dylikt. I februari / mars började det hända grejer, när man kom hem från jobbet trött, var man sugen på att ut och springa oavsett väder... nästan skönare med kallt och regn än för varmt.
I januari satte jag upp ett mål för mig och anmälde mig till Göteborgsvarvet. Kände att det skulle jag kunna klara med den förbättringen jag hela tiden gjorde i längd och tid.
Mina löprundor kröp upp till 1 mil och längre, körde tom en runda på 15 km ganska nyligen och kände mig hur pigg som helst.
Sen kom nu 2 veckor med mycket jobb, resor och sedan ett ryggskott !!
När detta lagt sig (och hur sugen som helst på att börja springa igen) så drog jag en runda på knappt en mil i veckan. Efter 6 km började mitt vänster knä att göra ont, så mycket att jag fick stanna och gå och till slut visste jag inte om jsg skulle ta mig hem. Gjorde ont under knäskålen och strålade ner i hela benet ända ner till foten. Har nu i några dagar gått med ett knästöd (REHBAND) som hjälpt mig en del, men känner av knät lite grann hela tiden.
Detta är så typiskt... här har man jobbat, slitit och svettats hela vintern och 3 veckor innan LOPPET så händer detta.
Hahaha, oj vad långt detta inlägg blev, men ni som orkar läsa detta vet att när löpningen tar över så brinner man för det, och när man inte kan springa pga skada så blir man så IRRITERAD !!!!
1981 • Linköping
#13
26 april 2008 kl 00:39
Gilla
Det är nog tyvärr placebo. Min naprapat menar att om det ska fungera så måste jag i princip dra åt den så hårt att jag får svår blodstopp i benet. Det gör jag givetvis inte... Men, den tycks ju funka om inte annat så i mitt stilla sinne...

Min McDavid kostade 199pix, men det är i princip bara ett enkelt band som fästs OVAN knät.

Givetvis kan jag träna utan, men det är ju lite som en napp, livet tyck bli lite ljusare med den, he he...
Christian Berg
1978 • Mölndal
#14
26 april 2008 kl 10:36
Gilla
Hej!

Har hamnat i precis samma situation som dig Mikael.. Fan vad irriterade det är. Jag har sprungit rätt mycket själv från årskiftet och gjort ganska stora framsteg tycker jag själv. Mina benhinnor har från första joggdag varit ett problem, men jag har lärt mig att hantera den skadan genom att begränsa min träning till c:a 3 mil i veckan. Springer jag mer förvärras det.
Nu sprang jag 18 km rundan i Skatås förra veckan, vilken är ganska kuperat och stenig. Jobbig som bara den alltså. Efter det har mina knän börjat knaka och ömma. Böjer jag på benen låter det som om mina knäskålar rostat ihop. Vågar inte springa för det känns väldigt obehagligt att höra knän som knakar högre än min andhämtning varje löpsteg. Är detta något jag behöver oroa mig för nu när det börjar det ju dra ihop sig inför Göteborsvarvet? Är detta någon slags begynnelse till löparknä? Känner någon igen detta?
Jesper
1979 • Stockholm
#15
28 april 2008 kl 00:38
Gilla
Robert Sandgren:

Är själv nybörjare vad gäller jogging. Hade också problem med något som jag tror var löparknä. Själv lade jag en mycket flack runda och kortade ner distansen en del. Slutade också strecha helt och hållet då jag läst någonstans att det bara förvärrar om man har ett instabilt knä, låter ju rätt logiskt, men ingen aning om det verkligen hjälper att inte stretcha. Har nu börjat jogga mina vanliga mer kuperade rundor och har inga kännnigar i mitt knä överhuvudtaget.

Se till att snöra dina skor ordentligt och ta det lite lugnare och lägg en flack runda så tror jag att det blir bättre efter att du byggt upp musklerna i ditt onda knä under en tid. Kan ju iallafall vara värt att testa kanske :)

Mvh

Jesper
1976 • Linköping
#16
28 april 2008 kl 08:53
Gilla
Robert:

Många, däribland jag själv, har haft löparknä. Det finns en mängd olika orsaker och precis lika många lösningar på problemet. Vad som fungerar för en person kan lika gärna förvärra för dig. Du bör söka professionell läkarhjälp och gärna dessutom få en s.k. second opinion av ytterligare en om du känner dig osäker. Kanske har du inte ens löparknä? Kanske är det något annat. Du måste hitta orsaken till just ditt problem.

Lycka till!

/Peter
Robert Sandgren
1984 • Norrköping
#17
28 april 2008 kl 16:26
Gilla
Ska strax ut och prova hur det känns i knät efter en tids uppehåll.
Ska försöka välja en så flack runda som möjligt, och gå där dom värsta backarna är.
Se hur det känns.

Annars är det nog inte mer än att försöka söka upp nån professionel för hjälp.

Robert Sandgren
1984 • Norrköping
#18
28 april 2008 kl 18:11
Gilla
Så har man varit ute och sprungit igen då, tyvärr så kom jag bara 2km innan jag fick avbryta för knät gjorde sig påmint igen.

Hjälpte inte att ta det lugnt, samt gå i dom värsta backarna.

Någon som kan rekomendera en bra ortoped/sjukgymnast eller liknande i Norrköping?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.