Löpning Kom igång 4 inlägg 3824 visningar

ömhet i knä, stretching ?

1975 • Stockholm
#1
15 maj 2013 - 14:12
Gilla
Hej,

Jag är 37årig man som började med c25k 6-7 veckor tillbaka. (startvikt: 93kg, 178 cm)
Nu har jag kommit så långt att jag kan springa hela 5k sträckan, och mitt nya mål är att springa verandan dag i 32-45 minuter, beroende på hur kroppen känns.
I C25k programmet kände jag aldrig att jag hade sprungit dagen efter, men efter 6,5km söndag och 5,5km tisdag känner jag i dag (onsdag) stelnad i benen, särskilt på baksidan av låren. Det er inget märkvärdigt, bara sådär vanlig träningsvärk, men jag vill i alla fall fråga om det finns något bra sätt att stretcha på, till exempel om det har en poäng att stretcha regelbundet alla dagar eller sånt?
Sen känner jag en liten ömhet i knät. Ingen deciderat smärta. Är det läge att vara aktsam eller är det normalt? knäet känns inte överbelastad eller något.
Jag vet att muskler utvecklas mycket fortare än benstommen, så jag vill inte dra på mig någon skada, men vill mycket gärna springa - det er så skönt när det äntligen rullar på!
1981 • Örebro
#2
15 maj 2013 kl 14:57
Gilla
Är man löpare blir man skadad, förr eller senare :-)

Därför tycker jag att man bör vara aktsam när man känner av saker. Till att börja med exakt som du gör nu, hör dig för. Lägg till lätt stretching och anpassa löpningen, kanske hellre vila en dag extra än att springa på och riskera en skada som håller dig borta flera veckor.

Det är inte lätt att göra de valen då man är på gång, men jag börjar personligen bli less på att ha småskador hela tiden. Försöker därför lära mig att lyssna på kroppen. Verkar dock som om jag lär mig långsamt...
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
15 maj 2013 kl 23:20
Gilla
Håller men Johnny. Stretch efter varje löppass kan vara bra, du kan googla på det - den engelska termen hamstrings används iband även på svenska för musklerna på baksidan av låret.

Ömhet i knät låter som om kroppen ännu inte vant sig vid att du springer regelbundet, en begynnande överansträngning gissar jag (overuse säger man på engelska, bättre än överansträngning eller överbelastning som kan tolkas som en enstaka händelse).

Jag tror det vore bra om du minskade träningen en period, t ex springa var tredje dag i st f varannan. Och samtidigt gör styrketräning av knät, enbensböj tror jag en lämplig övning kallas, man "går ner på huk" på ett ben i taget. Om jag gissat rätt på dina känningar.

Bäst är alltid att tala med en expert som en naprapat eller idrottsinriktad sjukgymnast men det brukar man ju spara tills det gör ont på riktigt, dumt nog.
1975 • Göteborg
#4
16 maj 2013 kl 14:27
Gilla
Instämmer med både Johnny och Oldboy - stelhet kan du säkert komma åt med streching, eller att du försöker röra lite på dig även på "vilodagarna" så att kroppen får återhämta sig i rörelse och inte blir stillasittande. Det behöver inte betyda att du gör några övningar, bara att se till att du inte blir stillasittande och stelnar till för länge. För egen del har jag slutat strecha. Märker ingen skillnad.

Smärta eller ömhet är däremot en helt annan femma. Där gäller det att vara vaksam. Orsaken kan vara svår att fastställa och det kan ta tid innan man förstår vad som orsakar den. Allt från överansträngning till typ av sko kan vara orsaken. Huvudsaken är att du inte bestämmer dig för att "träna dig igenom" smärtan. Det är sällan en bra idé, det kan jag själv intyga.

Det kan vara så att kroppen fortfarande tycker att ansträngning varannan dag är lite mycket och har börjat protestera. Att våga dra ner på träningen ett tag kan vara ett svårt men moget beslut, särskilt som tanken att "jag kan ju inte prestera sämre denna veckan än förra" gärna ligger och gnager.

Men. Du är ute tidigt och verkar vara uppmärksam på det du gör, så det kommer nog att gå bra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.