Löpning Träning 6 inlägg 4560 visningar

Fler löppass eller maxa de jag har + återhämtningspass?

HANNAH
1974 • Gävle
#1
2 juli 2013 - 16:45
Gilla
Jag löptränar varierat varannan dag. Dock är jag inte nöjd med mina resultat. Ska jag ta i mer under mina löppass eller lägga till fler? En vanlig vecka är tempopass ( uppvärmning 2,5, 3 - 6 km tempopass hemåtjogg 2,5) backintervaller och ett långpass ( idag ett på 18 km ). Varannan vecka blir det ett extra löppass som hänger lite i luften. Jag skulle vilja öka farten på långpassen. Målet är att kunna springa t ex halvmaran på två timmar. Jag har ett BMI på 20 är 38 år. En till fråga: Hur mycket ger egentligen lätta återhämtningspass? Jag har svårt att lulljogga och blir bara arg när benen är tunga o stela. Resultatet blir att jag blir hemma o tänker att jag "tar igen" det på ett "riktigt" pass istället. Hur tänker ni
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
2 juli 2013 kl 18:04
Gilla
Jag gör som du, springer varannan dag. Om det är optimalt vet jag inte, men det funkar bra för mig att ha en ledig dag emellan. Du kanske skulle öka mängden lite. Själv springer jag oftast 25-30 km varje gång jag är ute. Medelvecka i år är 74 km.
Milen klarar jag på 37 om jag tar i. Maran ska jag försöka få till sub3. Inte så lätt när man närmar sig 60.
Lars Pensjö
1961 • Torslanda
#3
3 juli 2013 kl 06:27
Gilla
Angående återhämtningspass, se mitt inlägg i http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=34832

Kör du dina "kvalitetspass" med kvalitet? Alltså, vågar du gå utanför komfortzonen, så att det gör ont? Det kan räcka med att göra det på ett pass per vecka.

Om du har ett tydligt mål på halvmarathon, skulle jag rekommendera långa intervaller. Kanske 1-2 km, som du springer i tävlingstempo eller något snabbare. Det ger en väldigt bra effekt, och rätt snabbt (på några veckor). Speciellt om du har en bra bas (mil/vecka och styrka från backträning).

Den hårdare träningen behöver alltså inte läggas in förrän det börjar närma sig tävlingssäsong.
1966 • Knivsta
#4
3 juli 2013 kl 08:27
Gilla
Ligger du på 3-4 pass i veckan så skulle jag säga att du är inne på rätt väg. Träning går ut förenklat ut på att bryta ner sig och under vila bygga upp det man brutit ner + lite till. Det innebär dock inte att det inte finns utrymme för höjning av träningsmängd och intensitet. Satsa hellre på gradvis längre långpass och gradvis intensivare kvailitetspass och att vekligen våga utmana dig själv även om det känns riktigt slitigt. Sen ska det sägas att ibland kan det finnas ett värde i att köra flera dagar i rad om syftet är att inför exempelvis maror, vänja dig vid att springa med stelhet, tunga ben och, det här låter vansinningt men det fungerar för mig, lite smärta. Men sådana perioder är ju begränsade i tiden och bör följas av ett längre återhämtning, ett par dagar i alla fall. Sist men inte minst ska det sägas att återhämtning inte ska ses samma sak som vila. Vill du träna under dina återhämtningsdagar, bra men träna då något helt annat ex core, styrka och rörlighetsträning.
1965 • Täby
#5
3 juli 2013 kl 09:03
Gilla
Jag har själv gått från varannan vardag till varje vardag. (Helgen är som förut: ett långpass och en vilodag.) Det gör att jag ökar veckomängd från ca 5 till mellan 8 och 10 mil (vissa veckor löppendlar jag 2*8km, andra veckor 1*10k; per dag). Jag försöka bibehålla ungefär samma mängd kvalitet, 2 eller 3 snabbdistans/fartlek. Så det som tillkommer är lugna sköna pass (hade inga såna förut).

Framtiden får utvisa resultatet. Har kört som nu (gått upp lite gradvis) i 3-4 månader - ger ca 30-35 mil i månaden. Att bli snabbare är inte allt för mig - jag vill också uppskatta löpningen. De lugna sköna passen blir lite som oaser mellan de hårdare passen. Sen försöker jag vara noggrann med att vila dagar då det känns som om kroppen behöver det.

Jag ville inte på nåt sätt säga att detta är "rätt", det finns andra här som faktiskt vet vad dom pratar om. Mer ett exempel på hur man kan göra... :-)
HANNAH
1974 • Gävle
#6
3 juli 2013 kl 13:53
1 Gilla
Det här med återhämtningspassen var en riktigt intressant länk! Lars: jo jag inbillar mig att jag vågar ta i - speciellt i backintervallerna eller i slutet av tempopasset. Jag har snarare problem med att vara för tänd i början av passet och börja alldeles för hårt. Precis som många skriver här så gör jag nog ändå felet att passen blir superintensiva första halvan och halvintensiva andra halvan. kontentan blir ju då halvintensivt iallafall. Jag hoppas precis som du TIbor att om jag tar era råd och verkligen sliter vissa pass så kan jag få fler mil i benen genom att träna riktigt lugna pass oftare.

Måste bara säga att jag blir jätteglad över att få era svar!! Jag har inte många runtomkring mig som nördar in på löpning - sååå skönt att det finns fler än jag!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.