Löpning Träning 9 inlägg 52359 visningar

Betablockerare och grundkondition

Malin H
1970 • Stockholm
#1
10 augusti 2013 - 18:51
Gilla
Jag fick betablockerare förra veckan på akuten pga extra hjärtslag och stress.

Första löpturen gick åt pepparn - kände mig som en lungsjuk ansjovis.

Men om jag äter betablockerare en kortare tid - tills stressen lagt sig - och tränar lika många pass som vanligt så gott det går - kommer betablockerare göra mig mycket sämre? (Även när jag slutat)

Nån som har erfarenhet av detta? Nån som tävlar å hur gör man isf - hur lång tid tar det innan medicinen går ur kroppen?
Dana
1965 • Helsingborg
#2
10 augusti 2013 kl 20:30
Gilla
jag fick dom förskrivna pga extra slag men hämtade aldrig ut dom. tyckte bara att det var fel av läkaren att skriva ut dom. alltså om du tar dom bara pga av stress så ta då antidepressiva. dom har ingen påverkan på träningen. extra slag är inget att oroa sig för om det inte föreligger nåt annat hjärtfel.
1956 • PARTILLE
#3
10 augusti 2013 kl 20:30
Gilla
Jag har tränat mycket med detta. Betablockare och löpning är ingen bra kombination, eftersom Du kommer inte upp i puls. Ja, det kommer att gå segare och Du gör en sämre prestation. Detta kommer emellertid att försvinna då Du slutar med dessa. Det tar inte så lång tid innan det går ur. Ett till ett par dygn.
Om Du nu måste knapra dessa finns dock några handgrepp Du kan prova.
Ett är att springa i lågpulstempo, dvs sakta. Ett annat kan vara att be att få minska dosen. Det finns dom som kan träna med betablockare i små doser.
Allt detta jag säger är dock individuellt och Du måste helt enkelt prova Dig fram och gör det i samrpd med läkare.
Men får Du verkligen beta för extra hjärtslag? Inte för arytmier eller flimmer? Det känns som om detta är en quickfix från en stressad läkare. Jag tycker Du skall gå lite djupare här och undersöka ordentligt. Har dom fångat dessa extraslag på EKG? Jag har själv arytmier och flimmer till och från, så kallat proxymalt förmaksflimmer (dvs flimmer som går över av sig självt), men jag har (i samråd med läkare) rationaliserat bort betablockare, för det går inte att springa med detta. Du säger också stress. Har Du högt blodtryck och medicinerar? Detta kan också vara orsak till Dina besvär.
Men hade jag fortsatt med bangolf eller skytte, skulle jag nog inte protesterat så mycket.
Om det är någon läkare här som läser kan Ni kanske ge ett tips.
Hoppas Du blev lite klokare annars är Du välkommen att höra av Dig.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#4
10 augusti 2013 kl 21:44
Gilla
Jag äter betalblockerare (Metoprolol) förebyggande mot migrän. När jag började var jag fortfarande ganska ny med löpningen, men det kändes helt klart som att handbromsen blev ilagd. Nu efter många år så har kroppen vant sig och det funkar faktiskt ganska bra - fast jag vet ju inte hur resultaten hade sett ut utan förstås. Någon långtidseffekt skulle jag inte tro finns, förutom att du kanske måste träna upp dig från en något lägre nivå. För mig som har använt betablockerare länge så har kroppen kompenserat vilket innebär att missad tablett en dag kan innebära maxpuls vid en lägre belastning än normalt, men det har tagit lång tid och jag skulle tro att det går bort efter ett tag om jag slutar. Men sådant diskuteras bäst med en kompetent och förstående (för löpningen) läkare!
1956 • PARTILLE
#5
10 augusti 2013 kl 21:49
Gilla
Staffans inlägg visar med all tydlighet hur individuellt detta kan vara. Så ett snack med en kompetent läkare som förstår sig på idrott är att betrakta som steg ett... :-)
1973 • Göteborg
#6
11 augusti 2013 kl 10:20
Gilla
Jag har ätit betablockerare (Inderal=Propranolol) sedan jag var i 20-årsåldern för att förebygga migrän + att jag har ett blodtryck som ligger i överkant.

I början kunde jag knappt gå upp för en trappa utan att krokna, låg väldigt lågt i puls. Jag har under årens lopp justerat dosen neråt och tar bara en bråkdel av ursprungsdosen.

Efter att jag började träna för ca 3 år sedan (cykel och löpning) och skaffade pulsklocka så har jag följande erfarenheter:
Ger jag mig ut och springer eller cyklar med en dos i kroppen så kommer jag inte upp i mer än ca 75% av min uppskattade maxpuls. Dvs kroppen svarar inte, får inte riktigt fram nåt krut men jag kan för den sakens skull genomföra ett pass fast det går inte fort och jag kan inte ta fram det "lilla extra".

Vet jag att jag ska springa eller cykla ett lopp så avstår jag morgondosen den dan, ibland även kvällsdosen kvällen före. Då svarar kroppen och jag kan få upp pulsen ordentligt.

Så visst går det att träna med betablockerare, men man får lära sig hur kroppen svarar och justera doseringen utifrån vad man vill prestera.

Malin H
1970 • Stockholm
#7
11 augusti 2013 kl 17:53
Gilla
Tack för alla svar.
Ja, jag fick dom mot extraslag och dessa slag är fångade på EKG men inte utredda än, jag väntar (otåligt) på tid för långtids-EKG.

Har i vanliga fall låg puls och lågt blodtryck men det höjdes i våras markant och jag mår väldigt dåligt av det. Huvudvärken från helvetet, svårt att andas, ont i bröstet - så jag var desperat att bara få bort det, om än bara tillfälligt. Jag ville kunna andas!

Jag hoppas att det bara är tillfälligt och att jag slipper den när denna, värsta stressen, lagt sig.
(har under våren varit under viss press/stress som förhoppningsvis var en engångsföreteelse men som tog massor av energi)

Min oro är (eller var, innan jag läste era inlägg) att jag äter detta i kanske en månad och sen får börja på ny kula och springa i nåt "pensionär-med-rullator-tempo" (inget ont om pensionärer dock :) ) även utan betablockerare. Dvs att tabletterna på nåt sätt sänker min grundkondition som var hyfsat bra.



Andreas L
Linköping
#8
11 augusti 2013 kl 19:47
Gilla
I grunden skulle man kanske kunna säga att det finns en motsättning mellan betablockerare och motion: betablockerare sänker känsligheten för adrenalin, som ju frisätts vid bland annat motion.
Malin H
1970 • Stockholm
#9
11 augusti 2013 kl 20:43
Gilla
jag önskar att den kunde sänka kortisolen. Det är väl den som är mitt problem antar jag :S
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.