Löpning Skador & Rehab 24 inlägg 10305 visningar

Kommer jag kunna springa igen?

Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#1
6 september 2013 - 09:56
Gilla 
För att göra en lång historia kort, har sedan ca 2 mån kört ett rehabprogram för löparknä. Alla övningar, tex utfallsgång, skifthopp, enkelt knäböj, går hur bra som helst, ingen smärta. Sedan två veckor har jag fått promenera i 30min i samband med rehaben, har funkat bra. Igår tors var det så dags för min första löprunda med sjukgymnasten som kontrollant. Jag sprang i 10 min och fick jätteont!! Sjukgymnasten tror att det är min löpteknik som är boven, jag liksom slänger ut foten/underbenet åt sidan när jag springer. Sjukgymn vill att jag skaffar ortopediska inlägg?! Vad säger ni om det? Hon tycker oxå att jag ska äta antiinflammatoriskt?! Har ätit en kur i börjar av rehaben. Jag är osäker på om det är en inflammation. Min smärta sitter på utsidan av knät, men jag upplever oxå trötthet och en porös känsla. Jag börjar tro att mina knäproblem är värre än löparknä. Är det min löpteknik som är anledningen till smärtan, låter så enkelt?! Har rehaben inte hjälpt ett smack? Jag behöver råd och hjälp. Ska jag fixa inlägg, de är ju rätt dyra? Skor? Frågorna är många, tacksam för goda råd// Mikaela
< < < 1 2 > > >
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#2
6 september 2013 - 11:07
Gilla 
Att rekommendera antiinflammatoriskt när du har haft besvär i 2 månader låter helt uppåt väggarna och något som hon slänger ur sig för att hon inte vet vad som är fel och inte vill erkänna det.

Om jag var i dina kläder så skulle jag gå till en duktig naprapat med inriktning på löpning för en funktionell rörelseundersökning. Det kostar en del men om du vill springa igen så är det värt det.

Jag ficksjälv otroligt bra hjälp från Joseph på Löparkliniken här i Stockholm när jag hade problem med en ljumske förra våren. Fick väldigt specifika övningar för att stärka upp det som var för svagt och därmed korrigera den obalans jag hade i kroppen. På köpet blev jag starkare och min löpteknik förbättrades avsevärt.
http://loparkliniken.se/index.html

Får du rätt sorts hjälp och har tålamod och disciplin nog att göra det du måste för att bli bra så kommer du förhoppningsvis slippa skaffa inlägg (som alltid bör vara en sista utväg) och bli en starkare löpare på köpet.

Lycka till!
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#3
6 september 2013 - 12:56
Gilla 
Jag ska förtydliga mig, har haft problem med löparknä i drygt ett år, men kört rehab sedan början på juli. Har plöjt igenom allt jag kan hitta om löpteknik på nätet, men funderar stark på att ta kontakt med en löpcoach eller dylikt. Ska kolla upp ditt förslag, tack. Jag har tålamod och en väldigt stark vilja och motivation, men det är klart att det sviktar ibland. Jag vill, ska springa Varvet nästa år och värmer upp med Vasaloppet, så jag har lite att jobba på...
1981 • Linköping
#4
6 september 2013 - 13:28
Gilla 
Har du testat nån annan behandling? Stötvåg ska ha en bra effekt på löparknä. Operation är ju en sista utväg. Sulor kan vara klokt eller byte av skor. Det viktiga med löparknä är ju att utreda orsaken. Om du fått den pga fel i ryggen kommer nya skor att hjälpa föga... Lycka till!
Dana
1965 • Helsingborg
#5
7 september 2013 - 06:52 Redigerad 7 september 2013 - 06:53
Gilla 
jag tror som din sjukgymnast: fel löpteknik! springer du så som hon beskriver så kan det vara anledningen till dina besvär. min rekommendation är att hitta nån, som ska, i första hand analysera din löpstil. du kan träna upp den lite själv och börja springa "på stället".
upp på tårna och "spring" där hemma. när du har tränat upp lite fötter, hitta en jätte brant backe och spring uppåt. varför det? för att det är det bästa sättet att lära sig springa på tårna eller sk framfota löpning eftersom steget i ett uppförsbacke blir automatisk kortare du behöver inte tänka på att korta den själv. deet du ska va rädd om är2 saker:
1. du ska börja (där hemma) lugnt. dvs med 5 minuter dagligen i minst en vecka, beroende av vad ditt knä "säger".efter 3-4 veckor kan du försöka hitta ett backe eller varför inte på löpbandet??? spring då bara lite snabbare än när du går.
2.villa alltid minst en dag mellan passen så kommer det att gå jätte bra! lycka till.
1975 • Stockholm
#6
7 september 2013 - 07:59
Gilla 
Jag kan inget om knäproblem. Men ditt slängande med underbarnet kan vara en orsak av att din höftböjare är kort/stel. Detta brukar kunna orsaka en del problem med löptekniken och då kommer skadorna..

Börja med att träna höftböjaren. Både stretch och styrka.
1981 • Örebro
#7
7 september 2013 - 10:19
Gilla 
Löparknä är en sena som är irriterad, men man tror nu att det inte är en friktionsretning då senan inte rör sig över benknölen som man tidigare trott. Istället är en teori att senan rör sig inåt och utåt, nästan som viberar och skapar en retning.

Senor är lite luriga att behandla, då det ofta krävs tid och tålamod, i kombination med behandling som inte alltid är så skön. Men som jag brukar tjata om när jag skriver om sånt här, det finns ingen behandling som är bäst.

Senor behöver belastning för att stimuleras och läka, det är ofta därför det är så svårbehandlat. Min erfarenhet med löparknä brukar nu vara stötvågsbehandling i kombination med löpning och styrka för sätet.

Löpningen körs tills man får ont sedan avbryter man och vilar så länge som det krävs från löpning tills det släppt. Då upprepar man det hela. Till sist kommer man springa längre och längre med mindre vila mellan tillfällena. Men man ska vara medveten om att löpningen är ett elakt sätt att behandla.

Styrkan kan hållas rätt enkel, med t ex sidoplanka som anpassas efter den svagare sidan då vi oftast har en.

Det här har jag testat några gånger nu med väldigt bra resultat. Men för att vara tydlig, det är ingen behandling som är den bästa. Man kan på gott och ont testa sig fram. Helt klart är dock att senor behöver någon form att belastning för att läka.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#8
7 september 2013 - 17:13
Gilla 
Idag lördag är all smärta i knät borta, vilket är skönt:) Johnny, jag tror att du har rätt vad gäller belastning på senan. Jag har haft springförbud sedan rehaben började, har knappt fått röra mig alls, vilket jag tror lett till att senan reagerade så snabbt sist jag sprang. Innan jag började gå hos sjukgymnasten brukade jag springa tills jag fick ont. Det brukade bli sträckor på allt mellan 3-8km och springa i uppförsbackar var helt smärtfritt, därför blev det en del backintervall. Höftböjaren stretchar jag varje dag och rehaben varannan dag om det funkar, där ingår bäckenlyft m boll. Vem utför stötvågsbehandlingen, sjukgymnasten? Jag avslutade kuren antiinflammatoriskt igår, kändes inte rätt att äta skräpet för jag tror inte det hjälper. Imorrn blir det löpning hur som helst!
Tack för alla bra råd//Mikaela
1981 • Örebro
#9
7 september 2013 - 17:32
Gilla 
Stötvåg brukar du kunna hitta hos naprapater. Tror du har en klinik i Tumba som gör det.
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#10
12 september 2013 - 16:16
Gilla 
Har fått löpförbud till nästa ons när jag ska tibax till sjukgymnasten!! Jag sprang i 6min i tis och kände av ena knät under sista minuten, vilket jag berättade för sjukgymn. Smärtan gick över direkt och jag cyklade i 20min utan några känningar, ändå får jag inte springa!! Fram till ons får jag cykla max 20min varannan dag. Jag som hade tänkt utöka cyklingen till 40min, har trots allt ett Vasalopp att träna inför. Jag har ju ingen kondis kvar!! Min tanke är att jag borde kunna röra på mig om d inte gör ont, gör d ont så slutar jag ju?! Gör jag fel?
//Frustrerad och lite deppig
Carl Wistedt
1980 • Västerås
#11
12 september 2013 - 16:43
Gilla 
Kan rekommendera att gå till access rehab och testa Redcord för att kunna se var du är svag i kroppen någonstans. Sedan utifrån det få ett träningsprogram av dem för att träna upp de svaga delarna i kroppen.

Gjorde det själv för ett år sedan och kör nu rehab/prehab 2ggr i veckan. Inte haft några problem sen dess.
http://www.accessrehab.se/
Mikaela Sköld
1976 • Rönninge
#12
12 september 2013 - 19:00
Gilla 
Tack Carl! D märkt i kommunlistan att du inte har problem med skador längre, d ju gott betyg :) har kollat hemsidan och läst om redcord och ska definitivt boka en tid. Redcord verkar ju va ett kul träningsredskap oxå, brukar köra Trx.
Tack igen!
Thomas Svensson
1982 • Hästveda
#13
12 september 2013 - 19:13
Gilla 
Testat barfota?
Christoffer O
1983 • Skene
#14
12 september 2013 - 20:47
Gilla 
Mikaela, känner du ngt i på utsida höft (samma sida som du har smärta i knä)?
Jag känner igen en del i det du skriver, min sjukgymnast sa att jag var svag i högersidan.
Detta belastade fel muskler vid löpningen, den ena ledde till det andra och knät tog skada.
Men trots sjukgymnast och naprapat blir jag inte bra.

Stötvåg, kan ngn beskriva det ytterligare.
Hur mkt kan man hjälpa med inlägg (sulor), känns som en skön quick fix på ett problem som är diffust och svårt att komma till rätta med.

Jag skrev en annan tråd "Sjukgymnast, naprapat eller alternativ", där jag beskriver mer att roten till mitt löparknä känns som om det börjar just i höften....

Lycka till Mikaela
1981 • Linköping
#15
12 september 2013 - 20:55
Gilla 
Kom på en sak, ni som har problem med löparknä/höft, visst stretchar ni löparknästretchen? Det hjälpte mig supermycket! 3gånger per dag x1min.

(se tex http://www.youtube.com/watch?v=kRIhzzfNqUY om ni inte känner till den)
1980 • Växjö
#16
12 september 2013 - 21:42
Gilla 
När jag hade bekymmer med löpapknä fick jag fortsätta löpa enligt min sjukgymnast. Dock skulle jag avbryta om det gjorde ont.
I samband med detta fick jag akupunkturbehandling. Var väldigt skeptisk i början men det kändes bra.
Under hela behandlingstiden gjorde jag några stretchövningar samt drog ner på löpningen och åkte mycket längdskidor. 5-6 månader senare när våren kom sprang jag på som vanligt.

Skippa fotinlägg och börja träna upp muskulaturen istället.

Jag fick kontakt med min sjukgymnast genom den vanliga vårdcentralen.
Lycka till med återhämtningen oavsett vilken behandling du får.
1980 • Växjö
#17
12 september 2013 - 21:51
Gilla 
Här är tips på två övningar/stretch som jag tyckte kändes bra.

4.1: Gluteus maximus - http://www.ryggochmuskelakuten.se/wp-content/uploads/2011/04/h%C3%B6ft-och-b%C3%A5l.pdf

Den övningen hon gör 6:24 in i filmen. http://www.youtube.com/watch?v=ufq_l2Z8m88
1964 • Stockholm
#18
12 september 2013 - 22:01 Redigerad 12 september 2013 - 22:06
Gilla 
Klart att du kommer att kunna springa igen.

Jag hade ont i utsidan av vänster knä för ungefär 25 år sedan. Men, den skadan kallades inte löparknä. 'Iliotibial band syndrome' eller något liknande var benämningen. Löparknä innebar att man hade ont på insidan eller under knät.

De råd som gavs då var att stretcha utsidan av benet. Men, det upplevde jag förvärrade problemet.

När började stretcha baksidan av låret, mer än jag någonsin gjort tidigare, då släppte smärtan.

Prova dig till vilken övning för att stretcha baksidan av låret, som känns bäst. Det som fungerade bäst för mig då var att stå på ett knä och hålla det andra benet framåt. Nu föredrar jag att ligga på ryggen och lyfta ett ben i taget rakt uppåt.

Besvären uppstod när jag använde ett par skor med pronationskil, som ledde till temporär hjulbenthet. Använd skor med samma hårdhet i hela sulan och inga stödanordningar i form av hårt material i sulan.

Edit: Fasligt sjå att få å och ä rätt. Ser knappt någon skillnad. Ctrl + för att få större teckenstorlek kanske jag borde prova. Gammal och gaggig.
Christoffer O
1983 • Skene
#19
12 september 2013 - 22:31
Gilla 
@Karin
Känns verkligen som detta är en grym stretch för mig.
Jag tror mig känna att det alltid startar just i höften.

Tackar!

Btw, älskar att katten slinker in i videon :)

/Christoffer
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
12 september 2013 - 23:16
Gilla 
@Sven W: Det råder en språkförbistring angående löparknä. Det som på engelska ofta kallas Runners Knee eller som du skrev 'Iliotibial band syndrome', ITBS, är inte alls samma sak. Den beteckningen används om en lite större grupp symptom som innefattar hopparknä och quadricepstendinos bl a.
Det som på svenska kallas löparknä är något helt annat, Johnny Selvén är uppdaterad i ämnet.
@Mikaela: Håller med dem som anser att du ska söka hjälp med din löpteknik, det låter som om det finns muskler som behöver stärkas. Antiinflammatoriskt? Bara om någon verkligen har träffat rätt om grundorsaken och hittat en inflammation som gör att du rör dig fel för att undvika smärta. Det låter inte alls som om det är så, i alla fall har ingen hittat det än.
Inlägg? Inte förrän du fått fram grundorsaken och då bara tillfälligt för att kunna springa medan du tränar upp det du behöver för att bli av med besvären. Sen ska inläggen tränas bort (om du inte har någon medfödd eller permanent anatomisk defekt).
Operation? Nejnej! Ytterst sällan är det bästa betoden att bli av med problem som har med senorna att göra. Dessutom riskabelt. Men senor tar lång tid att få ordning på.
I sista hand kanske du måste lita till dig själv: träna sånt du inte får ont av eller så mycket att du vet att du inte får ont av det, prova dig fram. Men det går ju fortare om något proffs kan hitta felet.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.