Löpning Tävlingar & Motionslopp 17 inlägg 6419 visningar

Dubbla nummerlappar

Jenny
1974 • Knivsta
#1
13 september 2013 - 20:55
Gilla
Att folk springer med någon annans nummerlapp vet jag inträffar, och det har jag också viss förståelse för när arrangörerna krånglar till livet och tillvaron för löparna och inte tillåter namnbyte. Men bredvid mig i startfållan till Tjejmilen i lördags stod en tjej som hade två nummerlappar ovanpå varandra (det var bara det ena numret som syntes, men man såg att det stack upp två flikar med tidtagningschip). Något liknande har jag inte hört talas om - är det vanligt och "halvaccepterat" att göra så? Antar att syftet är att skaffa en bra tid åt någon kompis, men i mina ögon känns det mer än lovligt fuskigt.
Bob Johansson
1968 • Hindås
#2
13 september 2013 kl 22:55
Gilla
Nja snararare att man i familjen kanske har en startplats för mycket. Vet för några år sedan en i bekantskapskretsen som betalat för sig å sina söner, men en av sönerna kunde ej starta. Så då stod fadern med en startlapp för mycket som han inte ens kunde skänka bort den gången. Han valde då å ha ett chip på vardera fot. Minns inte vem som vann ;-))
I det fallet och det loppet hade man ingen alls vinning för kommande lopp oavsett tiden.
Varierar säkert från fall till fall varför. Du skulle ha frågat så hade du fått veta !
1965 • Eksjö
#3
14 september 2013 kl 06:00
2 Gilla
Kanske ett avancerat fall av schizofreni där båda personligheterna är löpare?

Hmm... kanske ingen dum idé, då kan den ena träna när den andra har vilodag och tvärtom, så får man in dubbelt så många kilometrar. Undrar om inte Christoffer McDougall glömde den möjliga infallsvinkeln på den psykiska biten av människans evolution när han skrev Born To Run! :-)
1956 • PARTILLE
#4
14 september 2013 kl 10:43
2 Gilla
Skall faktiskt erkänna att jag också sprungit med dubbla nummerlappar. Det var i det första broloppet över Öresund. jag hade blivit dubbelanmäld och sprang loppet två gånger :-)
Väl i mål var det bara att ta bort den första och låta den andra synas, sedan upp på bussen och tillbaka till start igen :-)
1965 • Eksjö
#5
14 september 2013 kl 12:13
Gilla
@ Stefan

Fick du negativ split? :-)
Jenny
1974 • Knivsta
#6
14 september 2013 kl 22:10
Gilla
Springer man loppet två gånger tycker jag inte att det räknas som att man springer med dubbla nummerlappar. Du hade ju bara en på dig åt gången.
1956 • PARTILLE
#7
15 september 2013 kl 10:28
1 Gilla
Nej Peter. Andra gången stannade jag till lite uppe på högbron och beundrade utsikten... :-).
T Springsson
1970 • Skotrampa
#8
15 september 2013 kl 10:50
1 Gilla
Detta är ju helt åt skogen. Nu fixar denne en bra tid åt en annan som kan användas för att skaffa en framskjuten seedingplats till ett annat lopp. Det som händer är att det blir en bromskloss som är i vägen för dom som springer i den för gruppen avsedd fart.

Hur kul är det sen att skryta över en tid som inte är ens egen?
1978 • Arboga
#9
15 september 2013 kl 12:19
Gilla
Med undantag för Stefans dubbla lop så finns det väll ingen mening att springa med dubbla lappar.

I fallet ovan så ser jag två möjligt scenarior,:
- Springer åt kompis för att få seedning.
- Springer åt kompis för att klara tjej-klassikern.

Båda fallen är ju lika fel. Vill man ha seeding så får man ju pallra sig runt loppet själv, annars så tävlar man inte på lika premisser.
Låter man kompisen springa för att man skall få ut sitt klassikerdiplom så degenererar man ju klassikern för alla andra som gjorde alla 4 deltävlingar i en följd.

Jag skulle nästan tro att de är klassikerns som är målet och orsaken är en skada pga felträning. Men för att genomföra en klassiker så måste man träna mycket och vara skadefri / sjukfri, det är liksom en del av utmaningen att kunna köra alla 4 lopp i en sekvens.

T Springsson
1970 • Skotrampa
#10
15 september 2013 kl 12:49
Gilla
Håller med Per! Undrar hur stolt kompisen sen blir över sitt klassikerdiplom?
1961 • Göteborg
Administratör
#11
15 september 2013 kl 13:13
Gilla
Fast i just det här specifika fallet kan det ju inte handla om Tjejklassikern. Där är det Lidingö Tjejlopp som gäller, inte Tjejmilen.
Annie F
1981 • Tullinge
#12
15 september 2013 kl 13:30
Gilla
jag har en fd jobbarkompis som gjorde så i ett lopp för många år sedan, han hade anmält sig sent och då var alla startgrupper som passade hans sluttid fulla och han hamnade i den sista startgruppen.

Hans träningskompis hade ett lågt startnummer, när han sedan blev sjuk eller skadad eller hur det nu var så tog min arbetskamrat kompisens nr-lapp och satte ovanpå sin.

1km in i loppet slet han bort den övre lappen. kompisen fick således ett "DNF" och min arbetskompis fick en behaglig resa in mot mål på en sluttid bland de främsta i sin startgrupp.


Jag säger inte att det är rätt att göra så men nu när han gjorde det innebar det att han sprang i "rätt startgrupp i förhållande till kapacitet". Kanske gjorde kvinnan bredvid dig samma fuling?
Jenny
1974 • Knivsta
#13
17 september 2013 kl 18:43
Gilla
@Annie: Det var ju en variant som jag inte ens kunnat föreställa mig. Så länge som det går åt det hållet kan det väl nästan anses vara ok - fulare tycker jag att det hade varit att det hade varit om man medelst nummerlappsfusk hade startat i en för snabb startgrupp för ens egen kapacitet.
Kristina Sörensen
1960 • Sundbyberg
#14
17 september 2013 kl 19:35
Gilla
Men dom borde väl sett att kompisen startade i fel startgrupp? Men det kanske dom inte bryr sig om i lopp? Har för mig jag läst regler om diskning på vissa lopp, men jag kanske minns fel.
Felix Engfeldt
1972 • Enskede
#15
18 september 2013 kl 10:12
Gilla
Är det tävlingsklass tror jag inte det förekommer. Är det bland oss vanliga motionärer...orkar jag inte bry mig, för vems skull liksom? Det är som att ljuga om sin träningsmängd...
Lagtävling, där någon springer med 2 nummerlappar? Då är antagligen laget så dåligt att det ändå inte får en framskjuten placering.
någon som springer in en tid för en kompis i ett seedningslopp...samma sak här. hur stort är problemet egentligen? finns 100 andra värre problem med seedningar och folk i fel grupper så om ytterliggare 1 kommer dit pga detta så, jaha...bara 1 till at springa om...tror det handlar om lagtävling och vad mellan företag/personer som varken gör till eller från för dig och mig...
Felix Engfeldt
1972 • Enskede
#16
18 september 2013 kl 10:56
Gilla
Absolut men jag tror att detta är mycket ovanligt sätt att seeda sig rätt. att någon annan springer under falskt namn med 1 nummerlapp är nog betydligt vanligare och svårare att komma åt..Och som jag skrev det finns andra vanligare problem med seedningsgrupperna och tidsfusk än just nämnda exempel. det är dock en helt annan diskussion, som pågår i flera trådar... :-)
Kinsei
1974 • Malmö
#17
18 september 2013 kl 13:24
5 Gilla
Regler är inte oviktiga bara för att man är motionär! Om jag inte brydde mig om mitt resultat så hade jag nog inte betalat en massa pengar för att springa lopp. När jag väl är där, så vill jag inte bara att banan ska ha rätt längd och tidtagningen fungerar. Jag vill också att folk startar i rätt grupp och att resultatlisorna är rättvisande. Hörde av min granne att en massa folk tagit en genväg på Malmö halvmara, och jag gillar inte alls tanken på att dessa kanske står före mig i resultatlistan! Hade inte heller gillat att bli besegrad av folk som inte sprungit över huvud taget.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.