Löpning Tävlingar & Motionslopp 11 inlägg 6906 visningar

Stockholm, Köpenhamn eller Oslo marathon?

A
1980 • Halmstad
#1
1 december 2013 - 14:03
Gilla 
Har sprungit en halvmara (Sthlm) och ska springa Göteborgsvarvet i vår. Tänkte det vore ett kul mål att sikta på ett marathon nästa år. Funderat lite på Sthlm, Köpenhamn eller Oslo. Nån som har råd och synpunkter på dessa lopp?
1979 • Mariefred
#2
1 december 2013 - 17:11
Gilla 
Stockholm är ett större lopp och mäktigare upplevelse än Oslo. Men Oslo går på hösten så man har längre tid på sig att träna till det samt att Oslo har en något lättare banan än Stockholm.
Köpenhamn har jag ingen koll på.
1975 • Borlänge
#3
1 december 2013 - 17:25
Gilla 
Sprang Sthlm för första gången i år, på väg till tunnelbanan efteråt tänkte ja - skjut mig
I duschen i Älvsjö började jag drömma om nästa års lopp. :)

Det blev knas med väskhämtning och kläder och ombyte.. så jag trodde jag skulle frysa ihjäl i regnet, förutom det var det riktigt skoj och bra organiserat.

Största minuset var kön ut från Östermalms IP för att det stod en massa nötter precis utanför och väntade på sina nära och kära och stoppade upp alla som ville därifrån.
Just då, var dom inte värda kläderna dom hade på sig ens!
:)
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#4
1 december 2013 - 18:08
1 Gilla 
Jag har bara sprungit Köpenhamn. Fördelar är en lättsprungen bana, grymt publikstöd (klart bättre än Sthlm säger en del som sprungit båda), samt att man inte har något anmälningstak vilket gör att man som jag kan anmäla sig på tävlingsdagen till ord pris. Bra arrangemang vad gäller logistik, vätskestationer etc.

Om man ser strikt till prestationen skulle jag också ha det lopp där man kan förvänta sig mildast temperatur som ett kriterium.
Patrick Münzker
1964 • Hammarby Sjöstad
#5
1 december 2013 - 20:02
Gilla 
Fördelen med Köpenhamn gentemot Stockholm är att i Köpenhamn så hejar publiken på andra än bara sina egna (kompisar och släktingar). Har sprungit som farthållare i Stockholm flera gånger och har ofta tvingats "väcka" publiken för att de ska hjälpa löparna. Ibland kan publiken stå i tredubbla led (t ex vid Rålis och Slussen) och vara helt tysta... det händer inte i Köpenhamn. Alla som har sprungit i Berlin vet vilken fart det är på den danska publiken och de är inte lugnare på hemmaplan. Banan i Köpenhamn är platt och fin också. Ingen tvekan alltså om vilket lopp som är min favorit. Oslo har jag inte sprungit.
1971 • Nykvarn
#6
1 december 2013 - 21:17
Gilla 
En internationell blogg som rankar olika marathonlopp, har tyvärr Inte länk tillgänglig, den fanns i en annan tråd här på jogg, rankade Stockholm klart högre än både Köpenhamn och Oslo ur ett upplevelseperspektiv, vackrare bana, mera publik, större lopp.

Jag tycker Stockholm Marathon har en särställning bland lopparrangemang i Sverige, målgång på klassiska Stockholm stadion, bara en sådan sak, grymt med publik på stora delar av banan, egentligen bara milen ute på Djurgården som är lite glesare med publik. Jag säger att självklart ska du springa Stockholm marathon. Jag springer mitt femte i vår!
Lennart
1971 • Vallentuna
#7
1 december 2013 - 21:35 Redigerad 1 december 2013 - 21:35
Gilla 
Jag tycker också att Stockholm fungerar utmärkt som första mara. Om du bor i Linköpng så tror jag också att det är bekvämare att springa i Stockholm.

Förutom Sthlm Maraton (som jag har sprungit 7 gånger) har jag också sprungit New York Marathon, London Marathon och Berlin Marathon och utlandsmaror är alltid väldigt roliga, men bland de tre maror som du nämner tror jag att Sthlm Marathon blir bra som en första mara.

Detta förutsatt att du inte har en speciell relation till Kph eller Oslo (släkt, vänner, etc, etc) som inte jag känner till.

Lycka till!
Mats Davidsson
1965 • Jönköping
#8
1 januari 2014 - 19:09
Gilla 
Har sprungit S-holm, Berlin och Oslo.
Av dessa finns inget som slår Berlin, en riktig storstad, med massor av publik längs hela sträckan. Bara ett varv och en osannolik känsla innan start i Tiergarten och mål genom Brandenburger Tor. En av världens snabbaste banor dessutom!. Tyvärr ligger BM oftast fel tidsmässigt så jag har bara kunnat springa två gånger. Plan B fick bli Oslo förra gången. Oslo har liksom S-holm en tvåvarvsbana men är ungefär lika snabb som Berlin. S-holm har ju inget direkt publikstöd längs hälften av sträckan, som går på landsväg ut på landet, men kanske är stödet bättre för de delar av varven som ligger inne i stan. S-holm är så dj.. backigt så där kommer jag nog inte springa nåt mer. Gillar inte heller tvåvarvsbanor.
1970 • Hörby
#9
2 januari 2014 - 13:13
Gilla 
Sprang både Köpenhamn och Oslo 2013. Regnade i Köpenhamn medan Oslo bjöd på solsken så trots att jag fick bryta efter halva i Oslo så var det ändå ett trevligare lopp. Dock kan man ju inte styra över vädret så med rätt förutsättningar är Köpenhamn nog inte fel heller. Lätta banor på båda ställen. Nackdelen för TS är väl att Köpenhamn går dagen efter Göteborgsvarvet så det blir väl lite väl tufft med båda...
A
1980 • Halmstad
#10
2 januari 2014 - 13:57
Gilla 
Japp, där går Köpenhamn bort :-) Blir svårt med logistiken och orken (inte minst).
Hade egentligen hoppats på Berlin, men eftersom jag inte kom med där får jag tänka om. Lutar just nu åt Oslo så att jag har hela sommaren på mig att träna.
Nicklas #9: Kändes det folktomt när du sprang i Oslo? Man har ju hört att det ska vara så lite folk som hejar på längs vägen.
1970 • Hörby
#11
3 januari 2014 - 10:32
Gilla 
Anna: Det kändes inte folktomt i Oslo, men det är inte jättemycket publik heller. Oslo centrum är inte så stort så man kommer kanska snabbt ut bland större vägar och liknande, men banan gör en del fram-och-tillbaka vändor så man möter löpare hela tiden. Kul att man får se täten lite då och då.

Det häftigaste med Oslo var själva startögonblicket. Man startar i grupper med 1000 i varje med några minuters mellanrum. Om man är ute i god tid är det inga problem att ställa sig längst fram i sin grupp. Det är tv-kameror och storbildsskärm precis framför ögononen på en och när starten går är det magiskt att få vara med i täten åtminstone de första 100 meterna. Och det är gott om plats så man behöver inte vara rädd för att man är i vägen för de som är snabbare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.