Löpning Kom igång 13 inlägg 8614 visningar

Vill komma igång igen!

Jenny
1979 • mölndal
#1
13 januari 2014 - 20:26
Gilla 
Hej! Jag har haft ett längre uppehåll med löpträningen, närmare bestämt 2 år, sedan jag blev gravid sista gången och sonen är nu drygt 1 år. Nu vill jag komma igång igen men tycker det är en svår årstid nu när det är så kallt men då jag hatar att springa inne på löpband vill jag ändå ge det en chans nu i vinter. Jag har ett nybörjarprogram som går ut på att man ska lära sej springa 5 km på 5 veckor och det verkar vettigt tycker jag. Nu undrar jag hur ni andra gör som har ont av kylan? Jag klarar av att promenera snabbt när det är kallt men så fort jag springer får jag jätteont i halsen. Är det ofarligt och bara att köra på? Försvinner det onda kanske efter några veckor när man sprungit ute?
1980 • Staffanstorp
#2
13 januari 2014 - 21:07
Gilla 
Själv nöjer jag mig med en buff eller tunnare halsduk att dra upp över munnen, iaf tills jag kommit igång och blivit varmare.

En kompis däremot har lite svårare för kylan och har en slags mindre mask som värmer upp luften på något sätt, ser lite ut som en variant av tandläkarmask. Den ger inte något direkt motstånd att andas i heller(enligt honom). Tyvärr kommer jag inte på vad den heter..
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
13 januari 2014 - 21:16
Gilla 
Airtrim heter masken. Finns även en annan variant som heter Lungpuls.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#4
14 januari 2014 - 10:01
Gilla 
Är det vanligt att tjejer/kvinnor har mer problem med kall luft än män? När jag var tränare för ett damlag i innebandy så kunde vissa spelare klaga på halsont om det var lite kallt i hallen.

För egen del är det ett mycket större problem att frysa om huvudet, kinderna, händerna innan det är något problem med att luften är för kall.

Hörde någonstans att det skulle vara mer skonsamt att andas genom näsan om det är kallt då näsan är bättre på att temperera luften, vet inte om det stämmer för brukar inte göra så själv.

Ang att komma igång med löpningen så har det för mig fungerat jättebra med olika lågpulsupplägg. Fokus ligger på att vara igång en viss tid eller sträcka istället för att bry sig om hur fort det går. Du bör springa så kort/långt att du är sugen på mer när du kommer i mål. I början tror jag det är viktigare med regelbundenhet än hur långt/hårt du kör varje pass. Ju hårdare/längre du kör desto större risk är det att det dröjer ganska länge innan du ger dig ut igen.

När snön är borta och våren är på gång, då kommer du ha alla chanser i världen att springa precis så snabbt och långt som du vill.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#5
14 januari 2014 - 15:02
Gilla 
@Andreas: Jag tycker det enda otäcka med kall luft är att det kan isa i tänder ner mot 10-15 minus, Annars är det bara bättre ju kallare det är hHar inte testat i kallare än 20 minus, bor ju trots allt i Västra Götaland).

@Jenny: Kanske kan man vänja sig, annars kan en buff framför munnen hjälpa.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#6
14 januari 2014 - 20:24 Redigerad 14 januari 2014 - 20:25
Gilla 
Ja jag tycker det onda försvinner, ta det långt i början så vänjer du dig.
Är på min höjd en glad motionär, så ingen superlöpare.
Har sprungit ner mot 20-25minus, i Västkustväder. Vet inte om det är skillnad om det är torrt eller fuktig kyla.

Prova lite försiktigt!
HR
1972 • Stockholm
#7
14 januari 2014 - 20:58
Gilla 
Låter som en Buff skulle vara bra för dig.

Eftersom man fungerar så olika (jag fryser löjligt lätt) så får man ju testa sin egen gräns och har man med sig plagg man kan lätta på (buff/halsduk/handskar) så är det bara att testa en sväng - låt inte vintern stoppa dig. :)

Jag vill minnas norrlandsvintrarna som klart behagligare än kustvintrarna i Göteborg och Stockholm och den råare kylan. Däremot så sprang jag ju inte vintertid i norrland. Torr kyla känns mysigare för mig iallafall.

Jag har min normala gräns runt minus 12 till minus 15 grader och kör då med buff för andningen och tjockare handskar än normalt. Ner till minus fem-sju så går det ok utan Buff - om det inte blåser. Jag är lite stolt över att jag tagit upp vinterlöpningen igen - men får tacka mina löparkompisar för det.

Det vanligaste verkar vara att man trots allt lyckas få på sig för många plagg och eller ett helt tätt ytterplagg som man blir fuktig under och sedan snabbt nerkyld. Har man ett tätt yttre plagg så kan man ju undvika det genom att dra upp dragkedjan och ventilera en kortis då och då.

Jenny
1979 • mölndal
#8
15 januari 2014 - 11:30
Gilla 
Tack för era svar! Vart köper man en buff någonstans? Klädmässigt har jag inte frusit ännu, kört med underställ och ett vindställ, pannband i fleece över öronen då jag lätt blir för varm om jag har mössa och så vantar som åker på och av under passet. Jag fryser lite i början men sen känns det lagom - förutom inandingsluften då...
Karin Elofsson
1993 • Kungsbacka
#9
15 januari 2014 - 15:12
Gilla 
Jag kan också få känningar i halsen när det är kallt, men jag tror inte det är något farligt. Allra viktigast för mig är att _andas_genom_näsan_! Viktigt att värma upp långsamt också, kanske börja lite inomhus först. Sen helt enkelt ta det lugnt i början av passet, är jag för ivrig så blir det svårt att andas med näsan.

(De gånger jag andas mer genom munnen vid minusgrader resulterar i ont i magen, känningar i halsen osv)
Johanna Linde
1987 • Essunga
#10
15 januari 2014 - 16:32
Gilla 
Addnature.com har många bra buffar, några till kampanjpris och resten tag 4 betala för 3.
Anders Hasselgren
1969 • Göteborg
#11
16 januari 2014 - 11:13
Gilla 
Finns inget farligt med kall luft. Såvida man inte har kärlkramp kanske. Så klart att man kan frysa innan man fått upp värmen, men det handlar ju kanske om tre minuter. När jag var ung minns jag att jag tänkte mer på tiden jag var ute än själva distansen. Nu sk jag vara ute en halvtimme, spelar ingen roll hur fort jag springer, tänkte jag. Sen kunde jag säga att jag sprungit i en halvtimme och var ganska stolt.
1943 • Staffanstorp
#12
30 juli 2014 - 15:04
Gilla 
Blev opererad den 15 junii tog bort gallblåsan och det läckte från gallgångarna
så att de fick sätta in rör som de sedan skall ta bort i september men jag vill ju börja träna vad skall jag göra,Går c:a 2,5 i vecka Tilläggas skall att jag blev akut
operead kirogen sa att det var en stor operation i min ålder (71)månden innan hade jag ta mig runt mitt 20 göteborsgsvarv vad skall jag tilläggas att såret är nästan läkt.
1943 • Staffanstorp
#13
5 december 2015 - 19:59
Gilla 
Hur skall jag springa lite fortare? tagit bort en tredjedel av höger Lunga för 3 månader sedan trodde att jag skulle komma igång men det går sakta 8 minuter km.Är där något som har ett tips,
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.