Löpning Träning 4 inlägg 8352 visningar

Komma igång igen efter förkylning

1976 • Löddeköpinge
#1
20 oktober 2015 - 09:59
Gilla
Jag har precis varit förkyld i ca 1,5 vecka vilket inneburit att jag inte sprungit. Har fortfarande en del halsont men stack ändå ut igår och provade 5 km. Det gick okej men kände relativt direkt att det var svårt att nå den nivå som jag hade innan sjukdomen.

Min fråga är hur man bäst nu varvar upp igen efter en förkylning? Hur pass snart kan man springa intervaller respektive långpass? Eller bör man skippa det och bara köra kortare testpass i en vecka så kroppen får komma igång igen? Är givetvis väldigt sugen att komma tillbaks på den nivå jag hade innan förkylningen men vill samtidigt inte göra något som riskerar min långvariga hälsa eller förlänger förkylningen.
Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#2
20 oktober 2015 - 10:38
Gilla
Hut mycket man ska oroa sig efter förkylning beror rimligen på ambition och mängd på träningen. Det framgår ju inte hur du tränar då du inte loggat här på jogg.
Själv håller jag måttlig mängd (2-3 pass, ca 3 mil) men blir rejält rastlös efter uppehåll och kan nog köra igång som vanligt redan innan jag känner mig 100% frisk. Tycker förresten att jag slöar till lite så att känslan av att vara sjuk hänger kvar lite längre än själva förkylningen..
Tränar man högre mängd och dessutom enligt program kan jag tänka mig att det kan vara en bra ide att mjukstarta lite och känna av efter några pass innan man återgår till normal nivå.
HF Löfgren
1968 • Malmö
#3
20 oktober 2015 - 11:04
Gilla
För mig brukar det ta ca 3 pass innan jag är tillbaka på någorlunda samma nivå efter 7-10 dagars infektion. Beror ju också på hur sjuk man har varit. Har man varit lite krasslig kan man kanske ta en promenad under sjukvilan osv och då kommer man snabbare tillbaka. Har man legat med hög feber helt inaktiv så kan det ta längre tid.

Jag brukar prova mig fram med några försiktiga pass och jag kör inget tuffare förrän känslan är bra och jag har fått ner pulsen på normal nivå. (Min puls brukar vara högre än normalt de första passen efter en förkylning).
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#4
20 oktober 2015 - 11:18
Gilla
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.