Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 14407 visningar

En plantar farsciit som fortsätter att gäcka!!!

Jesper Bokefors
1994 • Malmö
#1
11 februari 2014 - 22:09
Gilla 
Tjena tjena!

Jesper Bokefors heter jag och är elitsatsande medeldistanslöpare tävlandes för Upsala IF. Har under perioder i 2,5 års tid dragits med en krånglande platar fasciit som ger ömhet vid höger häl. Har tidigare tagit behandling med el samt oerhört många olika rehabövningar. Detta har fungerat till viss del och dämpat smärtan så jag kunnat träna på bra i långa perioder men problemet kvarstår dock. Har nu därför bestämt mig för att göra en ultraljudsundersökning och troligtvis efter detta en stötvågsbehandling.

Undrar dels hur folk här på Jogg ställer sig till stötvågsbehandling vid "hälsporre-problem"? Har det gett goda resultat? Hur lång är rehab perioden efter osv?

Dels om någon kan tipsa om lämpligt ställe att genomföra ultraljudsundersökning och stötvågsbehandling på, i första hand då i Uppsala. Har kikat lite på http://www.muskelcentrum.se, någon som har erfarenhet av denna klinik?


Väldigt tacksam om jag kan få få höra lite från er andra! Gokväll!
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#2
12 februari 2014 - 08:06
Gilla 
Jag fick ont i båda hälarna runt jul i år, med en ganska snabb accelererande smärtutveckling. Kontaktade då idrottsskadecentrum i uppsala och fick träffa en jättebra person. Han ställde direkt diagnos endast utifrån min berättelse, och kunde sedan genom att känna igenom fötterna fastställa att det var just plantar fasciit.

Han behandlade med akupunktur i båda fötterna, Gjorde ont som fan, men det var värt det!!! Kände omgående skillnad, foten var mycket mjukare och smärtan var några dagar efter behandling nästan helt borta. Igår fick jag min andra behandling då det fortfarande stramar lite i ena foten, dock nästan helt smärtfri. Ska få ytterligare en behandling då det finns lite irriterad ärrvävnad kvar i ett av fästena.

enligt denna person är akupunktur överlägsen annan behandling när det gäller plantar rasciit. På 1 akupunturbehandling kan du behöva motsvarande 5 stötvågsbehandlingar resp 10 ultraljudsbehandlingar.

Jag är som sagt otroligt nöjd, trodde jag var slut som löpare, och allt som behövdes var ynka TVÅ behandlingar och jag är som ny i fötterna.

Lycka till!!!!
1973 • Göteborg
#3
12 april 2014 - 11:12
Gilla 
vad kostar en omgång akupunktur? hur långt var det mellan behandlingarna? vad hade du för tidsramar med löpning efteråt? skulle du vila och i så fall hur länge?
Sudde
1972 • Gävleborg
#4
12 april 2014 - 11:31
Gilla 
Jättebra med tips på hur man läker en skada som PF och alla andra typer av skador för den delen. Frågan man också borde ställa sig är: VARFÖR fick jag problemet och HUR gör jag för att förhindra att det kommer tillbaks.
1961 • Stockholm
#5
12 april 2014 - 12:56 Redigerad 12 april 2014 - 13:05
Gilla 
Jag är så glad att jag har botat min hälsporre. I augusti förra året fick jag fruktansvärda problem med min min Plantar Fasciitis (Populärt kallat Fascisten :) av många). Jag kunde knappt gå till toaletten barfota på morgnarna. Jag skulle dessutom springa mitt 10:e Lidingölopp på raken i september, och därefter även Frankfurt Marathon i Oktober!! Hur skulle detta gå ?? Jag började då googla, och testa många saker, lärde mig mycket om hälsporre. Jag tog även en stötvågsbehandling som bara gjorde min hälsporre sämre tyvärr.
Jag kunde dock bota min hälsporre på ca 2-3 veckor, och slog personligt rekord i på både Lidingöloppet och Frankfurt Marathon!! :) Jag är så glad att jag nu vet hur man ska bota hälsporre och hålla den i schack!! Jag har inte haft problem med min hälsporre sedan i september förra året. I söndags sprang jag t.ex Paris Marathon utan problem.

1.) Köp nån form av "night-splints". Det finns många varianter. Vissa ser ut som slalompjäxor, men är dyra och obekväma tror jag. :) Den billigaste och bästa tror jag är den jag köpte. "Strassburg strumpa" / ""Stretch-Up Sock". Efter att jag haft den första natten märkte jag att jag kunde gå till toaletten barfota utan stora smärtor!! :) Sedan hade jag den varje natt i 2-3 veckor tror jag, och hälsporren blev bättre och bättre. http://www.runningwarehouse.com/Strassburg_Sock/descpage-STRASOC.html
2) Gå till denna sida!!! www.heelcure.com Detta hjälpte mig väldigt mycket!! Detta tror jag är den största expert på hälsporre som finns, och den klart bästa sidan jag hittat!! Jag upptäckte denna sida ifrån en helt annan video om hälsporre på Youtube, där en kommentar till videon var att gå till denna sida. När jag såg att kommentaren fått 40 likes på Youtube blev jag nyfiken. Han pratar väldigt övertygande på videon, och jag kan verkligen rekommendera att köpa hans pdf-filer + DVD-video. Det verkar vara väldigt många som har blivit hjälpta av denna sida, ser man också av att 1263 personer har gjort positiva inlägg på sidan!! :)
3) Ovanstående sida kom med många jättebra tips, som jag också kan berätta kortfattat om här. (Inklusive tipset om Night-splints)
T.ex. Stretchning av vader mm, Flera olika övningar som stärker foten, Hot and Cold Hydro therapy, Gå i skor som har bra support för hålfoten. Rulla tennisboll, eller golfboll under foten. Jag la också petflaskor med vatten i frysen och rullade petflaskorna under foten.Viktigt är att stretcha vaderna mm efter varje löpning också. mm . Det finns som sagt mycket mer på www.heelcure.com
4) Köp bra vardagsskor!! Jag hade alldeles för dåliga förra året. Det viktiga är att de har bra support för hålfoten.


Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#6
22 maj 2014 - 09:06
Gilla 
Jag betalade typ 600 kr för en behandling, men det var det värt!!!!! Vila samma dag, men sen träna nästa om fötterna kändes bra.

Nu är det ett tag sedan jag gjorde mina behandlinga, och idag är jag helt smärtfri!!!! MEN jag har skött mina fötter. Jobbar på kontor så jag passar på att köra lite egenkomponerad "sjukgymnastik" när jag jobbar. Har en kruskavel som jag masser undersidan av foten med. Står upp och rullar foten fram och tillbaka 2*5 min på varje fot. Sedan gör jag tåhävningar och sträcker ut foten, samt masserar framfoten mot golvet. Detta gör jag dagligen, tar ca 15 min. Och som sagt, helt smärtfi idag.
1967 • Umeå
#7
22 maj 2014 - 10:48
Gilla 
Skummade snabbt igenom. Bor i Umeå. Haft PF.
Stötvåg o kombination med tekning samt anpassat träningsprogram har hjälpt mig. Alternativ träning likaså.
1967 • Umeå
#8
22 maj 2014 - 11:11
Gilla 
Tejp, alltså tejpning med sporttejp!
1973 • Göteborg
#9
22 maj 2014 - 23:05
Gilla 
Jag Hade så ont astt jag efter 7 km haltade. Detta var i början av april. 20 april fick jag mina ortopediska inlägg och mindre än en månad senare genomförde jag Göteborgsvarvet utan att få ont efteråt. Visst jag kördfe knappt nån löpträning fram till varvet men det gick fortare än 3-6 månader som jag hört andra säga att det tar. Sen kanske det inte är borta men mina inlägg gör att jag kan träna iaf :)
Markus
1977 • Stockholm
#10
8 augusti 2014 - 09:10
Gilla 
Angående tejpning av hälsporre ska man komma ihåg att detta är en akut åtgärd som egentligen inte löser grundproblemet eller varför just du fått Plantar Fasciit (hälsporre).

Tejpning ger stöd och kan lindra symptomen men för att du ska bli bra från din smärta behöver du träffa en expert som kan ge en diagnos samt ge rätt typ av behandlingar och rehabiliteringsprogram. De flesta responderar väldigt bra på stötvågsbehandling medan i andra fall krävs det andra behandlingsformer som massage med mera.

Det finns en hel del stretching övningar som ofta ger bra resultat. Vi på hälsporrekliniken har samlat flera stycken på vår hemsida. http://xn--hlsporrekliniken-vnb.se/halsporre-stretching

Mitt råd är att alltid ta sig tid och besöka en legitimerad expert för att få rätt diagnos, behandling och rehabiliteringsprogram. Det tjänar du på i längden.
1967 • Umeå
#11
8 augusti 2014 - 13:30
Gilla 
Bra Markus. Sakkunnig (legitimerad) ska man söka. Det gjorde jag. Fick rehabprogram och hur jag eftersom skulle öka belastning via löpning och alternativ träning.
Markus
1977 • Stockholm
#12
8 augusti 2014 - 19:42
Gilla 
Tack Rolf!
Kul att det gick bra för dig och att du träffade en kunnig behandlare som kunde hjälpa dig
Magnus
Stockholm
#13
8 augusti 2014 - 21:34 Redigerad 8 augusti 2014 - 21:36
Gilla 
Jag hade detta för några år sedan och hade svårt att komma underfund vad det berodde på. Efter en del trial-and-error verkar det mest handla om en överansträngning av muskler i vaden. Se här: http://www.triggerpointnc.com/images/fig/plantar.jpg

Jag hade för någon vecka sedan återigen lite känningar i hälen på morgonen, men efter att ha lokaliserat den ömma punkten i vaden på insidan och masserat bort den (läs: kört in tummen i det onda tills det försvann) var smärtan borta nästa dag.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.