Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 20908 visningar

Knäont runt knäskålen, PFSS?

Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#1
26 februari 2014 - 15:49
Gilla 
Hallå alla löpare! Jag är rätt aktiv här på sidan och även rätt aktiv löpare också (tror jag) som varit med om allt möjligt när det gäller skador... Löparknä (ITB) och benhinneinflammation har jag tidigare haft och de har efter vardera skadeperiod inte kommit tillbaka då jag applicerat rätt metod... peppar peppar.

Men nu har jag då fått en ny skada vilket självklart är jättetråkigt... runt på forumet upplever jag att alla trådar med knäont behandlar nästan bara ITB som går på utsidan av knät och eventuellt Pes Anserinus som går på insidan, men just runt eller bredvid knäskålen har jag inte hittat!

I mitten av februari sprang jag en riktigt lång runda, men det kändes inte alls som att något brustit eller inflammerat efter turens slut, bara att man var öm i knät och fötterna, men det är ju helt normalt efter att ha kutat fem mil antar jag! Tre och fyra dagar senare springer jag helt normala pass då jag inte kände någon ömhet innan dem... men dagen efter börjar det göra ont precis på högra kanten av knäskålen eller bättre uttryckt precis höger om senan som förbinder knäskålen med underbenet (tittar ned på knät) i mitt högra knä!

Detta har omöjliggjort all löpning och det gör även när jag går... gör ont att gå i trappor men även nedför!

Har bokat sjukgymnast för att kika på det hela, men det är ett tag kvar fram tills dess, så innan det hela kanske någon fundering på detta vad det skulle kunna vara för något.

Det närmaste jag hittat är PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom som stämmer delvis in, men även att det kan vara en inflammerad slemsäck runt knäskålen... och vad kan man göra för att förhindra detta? Finns ju en mängd övningar och rekommenderad ispåläggning på smärtande område t.ex som man kan göra... men hjälper det? Knäböj som sägs vara en god styrkeupprättande övning gör rätt ont i varje fall att göra...

Jag hoppas att sjukgymnasten kan hjälpa mig, men innan dess skulle jag uppskatta om någon som kände igen sig kanske kunde skriva hur man kan bära sig åt för att lösa detta problem! För när man är beroende av detta känns ett uppehåll på några dagar som ett evigt sådant... vill ju inte tappa något inför alla tävlingar man vill springa även om det kanske inte är det jag ska oroa mig nu över =/
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
26 februari 2014 - 16:05 Redigerad 26 februari 2014 - 16:05
1 Gilla 
Det finns en artikleserie/utbildning på kneeguru.com (eller .org eller .net eller .co.uk glömt vilket) som har en grundlig genomgång av olika skador man kan drabbas av. Jag har själv haft quadricepstendinos, som kan sortera under PFSS, och det finns en tråd här om hopparknä som är en annan variant (läs den, kan finnas mer av intresse).

Att du har ont på kanten av senan kan jag som amatör tolka som att antingen är senan skadad på kanten eller så är det nåt annat, som slemsäck e d som är skadat. Vanlig överansträngning av senan torde kännas som ömhet mitt på senan när man trycker (ev hårt).

Sådant som gör ont under eller efter aktiviteten får du vänta med till efter sjukgymnastbesöket. Djupa knäböj brukar ju vara bra mot överansträngd sena men det är inte säkert - jag fick själv bara värre smärta av dem, vid någon vinkel orsakades mer skada än nytta, jag fick byta till annan styrketräningsmetod. Eftersom det gör ont på dig bör du avvakta.

Förmodligen finns här någon som känner igen sig bättre eller så har du tur och får svar av något av de proffs som ibland tar sig tid att ge råd i forumet. Men läs på Kneeguru så länge.
1976 • Sollentuna
#3
26 februari 2014 - 16:50
1 Gilla 
Jag har haft ont på insidan av knäskålen i båda knäna, vid olika tillfällen. Den troliga förklaringen är att knäskålen inte löper som den ska utan dras snett. Det som verkar hjälpa är att stärka upp vastus medialis med benspark. Denna muskel har alltså varit för svag då jag fått ont. Vanligt hos cyklister. Nu kör jag benspark 2 ggr i veckan och då bara de sista 30 graderna till helt utsträckt ben eftersom vastus aktiveras först då.

Kan rekommendera http://www.naprapat.net som hjälpt mig flera gånger.
Jeanette Siwerman-Kjellqvist
1990 • Uppsala
#4
26 februari 2014 - 17:03
1 Gilla 
PRECIS DETTA drabbades jag av i mitt vänsterknä efter Sthlm Marathon fjol!

Hade jättteont och kunde inte sitta still en längre stund, var t.ex. omöjligt att åka bil eller se på TV, för då stelnade knäskålen till direkt. Springa ska vi inte tala om! Den ansträngningen kändes direkt, liksom att gå i trappor …

Jag gick till sjukgymnasten som konstaterade att jag hade en muskulärobalans i hela mitt vänsterben. Benet hängde inte riktigt med i högerbenets fart och ork! Jag hade fått en slags inflammation alltså pga detta. Utmattat-knä kan man kalla det.

Det finns några saker att göra. Kortsiktigt så gäller blodcirkulation för att läkningen ska gå fortare, och då ska man se till att röra på benet utan att anstränga det. T.ex. promenader eller när man sitter still så ska man röra benet fram och tillbaka. INTE springa eller överanstränga alltså!
Långsiktigt är det styrketräning i det onda benet som gäller för att det ska bli starkare och få mer muskler omkring knät och dess senor.

Lycka till!
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
26 februari 2014 - 17:12
1 Gilla 
Ursäkta att jag lånar tråden: Jeanette - ut och spring! Kastade ett öga i din träningsdagbok och det är hög tid att öka löpmängden om du ska klara att genomföra Stockholm Marathon på ett bra sätt utan nya skador, eller gamla som kommer åter. Man måste rampa upp långsamt så du måste börja nu. I bästa välmening.
Jeanette Siwerman-Kjellqvist
1990 • Uppsala
#6
26 februari 2014 - 17:23
Gilla 
Absolut #5 !! Håller med dig! Annars kommer jag säkert få ont i knät i år igen när det närmar sig långlopp.
Elin Lundqvist
1990 • Karlstad
#7
27 februari 2014 - 07:12
1 Gilla 
Trist att du har fått ont!

Jag fick diagnosen PFSS på ena knät för tre månader sen. Smärtan kom smygande och det var innan en nattorientering jag kände att jag hade lite ont i knät, efter tävlingen kunde jag knappt gå... Trappor utför var värst.

Ordinerad totalvila i 6 veckor (för att knät hade så ont), efter 8 veckor fick jag börja med benövningar och först nu, tre månader senare jag ens får springa lite. Väldigt frustrerande att inte få springa...

Hur ser det ut för dig med smärtan? Flyttar den sig något beroende på aktivitet? Har den stigit eller är den stabil? För mig blev det värre och värre i början.
1985 • Göteborg
#8
27 februari 2014 - 08:51
1 Gilla 
Jag har till och från haft en stramande känsla över knäskålen, det gör inte ont men är irriterande. Jag tror det beror på ihopdragen lårmuskel (som i sin tur drar i knäskålen är min teori), för det blir bättre om jag foamrollar och stretchar låret.
Dessutom har jag slutat att göra styrkeövningar som jag får ont av.
Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#9
27 februari 2014 - 22:42
Gilla 
Claes: Låter intressant det du skriver. Då det för mig mest känns vid 30 grader ifrån utsträckt läge, men det verkar bara komma och gå lite grann. Nedför är definitivt jobbigast!

Elin: Det du skriver låter väldigt likt det jag känt av i mitt högra knä då det liksom som du skriver även för mig kom smygande och jag hann knappt påbörja ett tänkt kortpass innan jag fick gå!

Känns väl ganska så lugnt att gå, men ibland känns det nästan lika mycket som att ha gått nedför i trappa (ömt precis under och nedanför knäskålen, eller annorlunda beskrivet på vänster och höger sida om senan som förbinder knäskålen med skenbenet (men inte just på den senan)). Värst blir det helt enkelt när benet når ca 30 grader ifrån utsträckt läge, men alla andra positioner funkar helt okej!

Just nu, peppar peppar, är det inte i alla fall värre än det var första dagen och jag har märkt lite förbättring av att köra med kylpåsar och en blandning av olika stärkande knäövningar. Men om de verkligen haft någon effekt, eller om detta är bara ren placebo det vet jag inte!
Åsa
1978 • Tyresö
#10
28 februari 2014 - 07:19
1 Gilla 
Fick efter liknande historik (fast kortare sträckor, är inte lika tränad som du) samma typ av smärta. En läkare diagnosticerade det som överbelastning /överansträgning i knät, själva brosket under knäskålen. Håller på med rehab nu.
Prognosen sägs vara God på den typen av skada, men kräver löpvila. Jag kör rehabövningar + alternativträning.

För min del hade jag för svaga lårmuskler generellt för de sträckor jag gav mig på, samt en ojämnhet i ett svagare högerben. Så rehab handlar i stort om löpvila och benträning.

Fick börja med excentriska knäböj första veckorna, som skulle göras trots viss smärta.

Lycka till.
1971 • Nykvarn
#11
28 februari 2014 - 09:15
1 Gilla 
Jag har tyvärr ofta ont på insida höger knäskål, och försöker jag dra upp höger häl mot rumpan som när man stretchar framsida lår så bränner/svider det kraftigt på insidan och det gör ont när jag släpper ner underbenet mot marken igen. Sitta på huk gör ont och försöka sitta med knäna i golvet och rumpan mot hälarna en omöjlighet tyvärr.

Att försöka stretcha ut musklerna runt om verkar bara irritera och förvärra, foamroller av muskler, baksida lår, vader, knäveck, framsida lår verkar fungera bättre, men allra bäst verkar vila vara ihop med antiinflammatoriska. Har tyvärr ingen aning om vad det är, om det är ett ligament eller sena som är inflammerad eller irriterad eller något annat. Ett tag trodde jag på för kort skräddarmuskel och försökte sträcka ut den men nu är det definitivt något på insida knä som är irriterat.

Tittade lite på den här hemsidan som verkar innehålla mycket info och kurser men tyvärr också en massa reklam vilket gör sidan ganska oöverskådlig och svårnavigerad. http://www.kneeguru.co.uk/KNEEnotes/#.UxBEiPl5Ng0
Niklas Bitén
1988 • Stockholm
#12
25 mars 2014 - 22:31
Gilla 
Tack för alla tips! Under hela mars har det fokuserats väldigt mycket på förebyggande övningar och det min sjukgymnast sagt åt mig, men dessvärre även om man är väldigt positiv känns det inte som att det påverkat så mycket egentligen, går ju verkligen inte att springa längre än 100 meter. Har insett att jag får lägga alla marathonplaner på annat närmsta tiden.

Min sjukgymnast tyckte det var "konstigt" att jag inte känt någon nämnbar förbättring under alla sessionerna så nu väntar istället ett snart ett besök hos ortopeden. Fruktar att det kan vara menisken eller något ledband som påverkats på något sätt, men det vill man ju helst inte höra som löpare! Det är som sagt svårt att vara förklok när man planerar sina långa träningspass...

Tror inte att jag ville fråga något i tråden med detta inlägg, då jag egentligen bara ville skriva av mig...
Oldboy
1952 • Danderyd
#13
25 mars 2014 - 23:33
Gilla 
Tråkigt! Verkar inte som om din sjukgymnast har hittat rätt. Knän är komplicerade, om inte ortopeden hittar rätt så prova en annan sjukgymnast eller naprapat, det hänger mycket på vilken person som du får tag på, erfarenhet mer än utbidning tror jag. Gör allt som inte gör ont, alltid bra att bygga styrka. Lycka till!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.