Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 30101 visningar

Klämd nerv i knät

Henrik J
1973 • Nödinge
#1
13 mars 2014 - 11:32
Gilla 
Har sedan i somras haft svårt att träna pga knäsmärtor på utsida/baksida av knät. Första läkaren menade att problemet hade sitt ursprung i ländryggen och ischiasnerven. En MR på ryggen visade ålderrelaterad degeneration i ländryggen och jag skickades på sjukgymnastik. En second opinion gavs av en knäspecialist efter några månader, och efter ett ultraljud i knät, visade det sig att det fanns spår av inflamation i biceps femorisfästet och en extra slemsäck där (toppen på fibula?). Jag fick en kortisonspruta och halleluja tänkte jag.

Igår var jag ute och sprang - lååångsamt. Efter några kilometer kom en ylande smärta tillbaka värre än någonsin och jag stannade och masserade med tummen in i sidan av knävecket i några sekunder, vilket gjorde ont. Nu till det konstiga: jag började sakta springa igen och smärtan var borta, helt. Fattar inget. Det var som om min massage flyttade rätt på nåt i knät som låg fel. Typ.

Idag har jag ont igen iofs. Är det ändå inte konstigt och frågan om det finns någon anatomiskt och biomekaniskt kunnig som har några teorier?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
13 mars 2014 - 15:51
Gilla 
Testa att stretcha utsidan av benen och kör lätt styrka, balans mm. Om muskelstråket från rumpan ned mot knät blir stramt så påverkar det både ryggen och knät.
1952 • Varberg
#3
13 mars 2014 - 16:46
Gilla 
En så´n fungerande quickfix i utsidan av knävecket kan tyda på att det är popliteus som krampade. Det behöver inte vara hela problemet utan det kan ju vara klassiskt ITB-problem också i kombination med påverkan av biceps. Tycker det verkar farligt att springa när det maskeras av cortison.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
13 mars 2014 - 19:56
Gilla 
Misstänker att "biceps femoris" är den muskel som avses.
Henrik J
1973 • Nödinge
#5
14 mars 2014 - 08:50
Gilla 
Tack för svaren!

Det var några veckor sedan jag fick sprutan nu och detta var första lunken. Fick inga direkta råd hur jag skulle komma igång mer än typ: "Ta det lite lugnt i början." Jag har kört en del excentriska övningar både på boll o i maskin.

Just det att smärtan gick från 100 till 0 på en gång efter massagen var en så himla skum upplevelse.

Jag är idog som få och tagit mig tillbaka från många olika skador. Just nu känns det dock uppgivet. Specialistläkaren (med stort S) hade inga ideer till varför jag fått skadan.
1952 • Varberg
#6
14 mars 2014 - 09:25
Gilla 
Den plötsliga starka smärtan som släppte helt på massage utsida knävecket stämmer väldigt bra med popliteuskramp. Sedan tycker jag smärtor utsida, baksida sannolikast är ett ITB-problem. Att gå utför trappor brukar vara värst. Knäppningar kan förekomma när senan glider över benet. Sedan kan ju smärtorna komma från leden - laterala menisken t ex. Upphakningar och belastningssmärtor kan tala för det.
Henrik J
1973 • Nödinge
#7
25 april 2014 - 13:23
Gilla 
Kan meddela att jag börjat stärka popliteus med gummiband (det går), och jag springer igen! :)

Betalade 200 kr för en löpstegsanalys. Högerknät, det onda, faller inåt under markkontakten. Med denna kunskap och ovanstående tips googlade jag vilt, läste och tittade på bilder. Popliteus har tydligen en stabiliserande funktion under löpstegets "midstance" . När jag masserar så är det mest ömt på insidan av fibulahuvudet. Kan det kanske vara "popliteofibular ligament"? Men å andra sidan visade ju ultraljudet på biceps femoris.

Jag blir inte riktigt klok på det och jag hoppas att det håller nu!
1952 • Varberg
#8
25 april 2014 - 13:46
Gilla 
Jag har haft smärtor i samma område som varit ordentligt envisa. Tränat och stretchat popliteus, excentriska övningar för hamstrings och tränat utsida lår, sätesmuskler för ITB och rullat låret på PET-flaska. Det föregicks av popliteuskramp som jag kunde quickfix-lösa med massage av fästet.
Bedömer att det har varit en kombination av popliteusproblem, ITB och ett litet inslag av bicepsfästet. Jag är helt bra nu. Kör du dessa övningar fortsättningsvis tror jag du klarar dig. Massera heller aldrig popliteus mitt i knävecket där mycket känsliga strukturer går. Det räcker nog med att du kör styrka och stretch för den nu.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
25 april 2014 - 22:08
Gilla 
Ursäkta att jag lånar tråden, men man får ofta en massa tips och Tage har så bra svar på en del bekymmer. Jag har också lite besvär av något som kan vara en nerv i kläm. Sedan ett par månader har jag tappat den ytliga känseln på yttre halvan av vänster fot och ungefär halvvägs upp på vaden också. Någon föreslog ischiasnerv i kläm men jag har ingen aning. Inga egentliga problem, men det känns "onödigt" att ha det så.
Tips, någon?
Daniel A
1975 • Uppsala
#10
26 april 2014 - 19:56
Gilla 
Hur tränar ni popliteus?

Oldboy, det låter ju som att det kan vara nervrelaterat, nervproblem kan ge känselbortfall. Jag har inga konkreta tips men man kan nog hitta lite övningar för nervmobilisering på nätet man kan prova. Har du försökt åtgärda 'problemet' på något sätt ännu?
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
26 april 2014 - 23:29
Gilla 
Daniel, jag provade en stretch jag fått som tips mot klämd ischiasnerv, bara några gånger, märkte ingenting.
1981 • Örebro
#12
27 april 2014 - 07:02
Gilla 
Det finns en väldigt enkel övning som riktar sig mot ischiasnerven. Om man har besvär längre ner i underbenet mot antingen, insidan, utsidan, eller mitten, kan man vinkla foten för att rikta effekten mot en av dessa förgreningar av ischiasnerven.

Dvs om du har ont mot utsidan av underbenet, vinkla foten som om du skulle stretcha utsidan, eller i samma rörelse som om man kliver snett. Bibehåll detta läge genom hela övningen som visas i länken.

Detta är dock inte stretching och det ska inte kännas så mycket, tvärtom är det snarare bättre att sträva efter att det känns så lite som möjligt. Inte för att det är farligt, utan för att nerverna tenderar att svara bättre om man inte retar dom mer än de redan är.

Jag brukar likna det vid att använda tandtråd, för att man enklare ska förstå vad övningen strävar efter :-)

Upprepa mellan 10-15 gånger om dagen och ca 20-30 rep varje gång.
https://www.youtube.com/watch?v=p3AMa832ovA
1952 • Varberg
#13
28 april 2014 - 09:17
Gilla 
@Daniel: Popliteus inåtroterar underbenet. Du kan sitta på en stol och göra den rörelsen med knäleden i 90 gr. Det gäller att hålla hela foten i golvet genom rörelsen och greppa hamstrings så att du känner att du inte använder dem. Samma rörelse kan göra med elastiskt band som motstånd. Inte helt lätt att hitta den renodlat i början. Stretchingen blir att greppa foten och utåtrotera underbenet.
@Oldboy: Absolut nervpåverkan. Jag tycker det verkar som problemet kan sitta högre upp - ryggen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
28 april 2014 - 12:45
Gilla 
Tack Johnny och Tage. Provar nervstimulering nu. Om det är ryggen, i princip vad gör man då? Har alltså inte alls ont, bara störs av att en funktion är borta.
1952 • Varberg
#15
28 april 2014 - 14:38
Gilla 
@Oldboy:
Beror helt på orsaken. Först och främst tycker jag du ska försöka få en säker diagnos på nivå och orsak. Du skriver inget om motorisk påverkan, men var vaksam på det så att du inte snubblar om det skulle tillkomma.
En sak du kan göra själv är att känna efter och rita ut det område som är påverkat. Om det bara är känselnedsättning längs utsidan av foten kan det vara n. suralis som kommit i kläm och det känns mer godartat än om det skulle vara från ryggen. Du kan säkert hitta en bild på det område som innerveras av den nerven. Jag gissar att Johnnys tips gäller för att påverka den nerven.
Oldboy
1952 • Danderyd
#16
28 april 2014 - 15:07
Gilla 
OkK, tack!
Ska kolla i hustruns nervatlas och jämföra. Det finns en påverkan upp till ungefär halva höjden av vaden. Hustrun tycker att jag springer för mycket och säger att det är väl en muskel som svällt och klämmer på nerven, "spring mindre". Va!?
Tom
1968 • Oslo
#17
28 april 2014 - 15:12 Redigerad 28 april 2014 - 15:14
1 Gilla 
Om nåt klämmer på en närv, så är det som oftast en muskel. Och om en muskel klämmer på något så är det för att den är stel.

Dom vanliga syndarna vid närvkänning är piriformis, biceps femoris och fibularis (peroneus) longus. Det är fördi ischiasnärven går under piriformis i rumpan och under biceps femoris i låret. När dessa strammar sig pressar dom ner på det som ligger under.

Det är mest sannolikt att det är musklen just högre upp än där man har närvkänning som pressar. Har man strålingar i låret är det troligen piriformis, har man ont i knäet är det troligen biceps femoris, och har man problemer i vaden är det fibularis longus man skall misstänka.

När man har ont i knäet och även har arrvävnad i biceps femoris är det ganska uppenbart att man måste börja att söka efter felen där. Jag skulle gått direkt til en idrottsmassör och få knådad upp hela baksidan av låret. Om man inte vill det, så kan man massera undersidan av låret med en tennisboll på golvet eller på kontorstolen. Bruk bollen till att massera piriformis ochså. Googla youtube för goda massagetekniker.

Stretch och dynamiske övningar kan ju fungera, men det är inte i närheten av att vara så effektivt som direkt massage av musklen som pressar på närven.
Tom
1968 • Oslo
#18
28 april 2014 - 15:12 Redigerad 28 april 2014 - 15:13
1 Gilla 
Jag skulle vara mycket förvånad om Oldboys närvkänning inte kommer av en stram fibularis (peroneus) longus. Denna musklen är festad långs fibula-benet, men på ett ställe är det et hål där "common fibular nerve" går gennem. En stel fibularis longus vill altså pressa på denna närven och förårsaka all slags konstigheter i vaden. Efter att den har gått gennem hålet delar den sig. En gren, "superficial fibular nerve", går nedåt under fibularis longus musklen. En stel fibularis longus kan alltså pressa på denna närven hela vägen. Superficial fibular nerve kontrollerar fibularis musklerna, men går ochså til huden på nedre del av vaden, just där Oldboy har tappat känslan. Titta på bilden långt nede om området är det samma:

http://en.wikipedia.org/wiki/Superficial_fibular_nerve

Det glada budskap är att man känner det mycket snabbt när en närv kommer i kläm slik att muskelen inte hinner att göra för mycket skada. Jag har regelrätt fallit omkull när jag har sprungit p.g.a. vaden har gett efter, men efter några tryck på utsidan av vaden har jag kunnit springa igen. Mystisk den gång, men inte när man vet vad som händer.

Om man regelbundet masserar rumpa, lår och vader, släppar man slikt strul.

Självklart KAN ting ligga i ryggen. Men hur sannolikt är det? Tänk dig att du har en pc och en printer. Så bankar du printaren i marken 5-10 timmar i veckan i flera månader. En dag kan du inte skriva ut dina dokumenter länger. Var tror du felen ligger? Er det den sönderslagne printaren eller är det en obskur fel långt inni din pc?

P.S. 11 av 10 kiropraktorer vill hävda att det är din pc/rygg det är nåt fel på.
Oldboy
1952 • Danderyd
#19
28 april 2014 - 18:25
Gilla 
Tack Tom! Ska prova massage. Fenomenet kom ungefär vid samma tid som jag kände av baksida lår så det kanske finns ett samband.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.