Triathlon Cykel - Triathlon 12 inlägg 8007 visningar

Tempo cykel - stabil eller vinglig?

Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#1
21 mars 2014 - 14:23
Gilla
Har ingen egen temp cykel men är nyfiken på hur det är att cykla på en sådan, tänker mest på hur det är att ligga ner på tempostyret?
Är det väldigt vingligt och ostabilt? Har tempopinnar på en vanlig racer och tycker att det är väldigt vingligt med det nämligen.
1974 • Stockholm
#2
21 mars 2014 kl 16:33
Gilla
Har både tempo och racer med tempopinnar. Det kortfattade svaret är att vinglighetsmässigt upplever jag ingen som helst skillnad. Jag tycker dock att båda mina cyklar känns väldigt stabila i tempoposition, sällan jag går ur tt-bågen för att det ex blåser eller kommer gupp eller liknande.

Däremot beror ju stabiliteten väldigt mycket på cykelns egenskaper kombinerat med sittposition. Har man en dålig sittposition så kan det nog lätt bli vingligt oavsett cykel och sittpositionen kan ju vara svårare att få rätt på en racer.

En racer kan även oftare vara byggd för att kännas mer "livlig" än vad en tempo är vilket säkert också kan påverka om man jämför olika cyklar.
1976 • Sollentuna
#3
21 mars 2014 kl 16:37
Gilla
Hur mycket har du cyklat med pinnarna? Jag upplevde det väldigt vingligt första gången med tempohoj, mycket bättre andra, och tredje gången kände jag mig hur säker som helst. Typ :)
Johnny Omö Bergkvist
1978 • Markaryd
#4
21 mars 2014 kl 20:42
Gilla
Har bara testat ute 2 gånger bara, så det kanske bara är att köra på så känns det kanske mer stabilt. Ja det är ju ingen värstingcykel jag har heller så det kanske kan vara en orsak till att cykeln känns lite orolig.
1980 • Växjö
#5
21 mars 2014 kl 21:22
Gilla
Jag har också en budgetracer med tempopinnar. Tog mitt första pass på pinnarna i höstas. Det var med hjärtat i halsgropen. I de snabba backarna höll jag i mig rejält.
Har nu gjort 3 blåsiga pass ute och ett antal inne på trainer och känner mig betydligt tryggare. Tyckte det gjorde skillnad när jag fick en bättre sittställning men mest handlar det nog om vana.
1976 • Markaryd
#6
22 mars 2014 kl 10:23
Gilla
Du blir lite vingligare enligt mig på en tempocykel och det är inte så konstigt. Tänk på hur du förflyttar tyngdpunkten och hur du blir smalare över kroppen så är det inte så konstigt. Vi vill ha en mindre yta kropp som tar upp vind och då ska det per automatik bli vingligare.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#7
22 mars 2014 kl 10:58
Gilla
Första gångerna jag körde med mina påmonterade tempopinnar på min racer kände det jättevingligt och läskigt. Har man till exempel tyngdpunkten för långt fram blir det alldeles för svajigt vilket blir extra påtagligt i nedförsbackar (en ren tempohoj är nog bättre byggd för detta). Efter ett ganska ihärdigt ändrande av sadelpositition samt justering av pinnarna går så känns det nu hur naturligt som helst. Måste vara en kombination av vana och justering.
Fredrik Ankarstrand
1989 • Katrineholm
#8
22 mars 2014 kl 12:45 Redigerad 22 mars 2014 kl 13:31
Gilla
Kört båda varianterna, föredrar tempo/tri-cykel mer. Dels för att jag tyckte det var lättare att hitta en bättre ställning men också för att jag inte behöver gå ur postion för att växla vilket vinglade till det något på racern kan jag tycka. Som någon annan redan skrivit så ligger nog mycket i vanan att ligga i position och det gick ganska snabbt för mig att bli trygg och stabil på tempo/tri-cykeln.
1980 • Furulund
#9
20 juni 2014 kl 22:11
Gilla
Jag har både tempo och linjecykel…

Jag har dock aldrig satt pinnar på linjehojen, annat än för att sitta på trainer!

Min linjecykel är, som skrivits tidigare, betydligt "livligare". Det lever om den är ju gjord för att kunna rycka eller dra på uppför en backe. På tempohojen är det mycket sävligare i alla sådana situationer, men i gengäld får jag mer stabilitet när det ska gå fort en längre tid.

Jag har 82 mm djupa kolfiberhjul och det går som smort även om det blåser på rejält! Även från sidan.

Jag tror, och har fått det bekräftat av folk med erfarenhet och kunskap att det är en kompromiss att sätta pinnar på sin linjehoj. Men det sparar rätt mycket pengar så…

Vill någon kolla på mina cyklar finns de att skåda här: http://nyckelpigornas.se/medlemmar/joakim-2/index.html
Jonas Hedeback
1978 • Göteborg
#10
20 juni 2014 kl 22:55
Gilla
Tycker att det kan skilja en del mellan olika tempohojar beroende på ram, hjul osv. Generellt sett borde en tempohoj vara känsligare för sidovindar jämfört med en vanlig landsvägsracer pga att större sidodragkraft kommer på köpet med aerodynamiska ramar.
1980 • Furulund
#11
21 juni 2014 kl 11:06
Gilla
Jag trodde likadant Jonas! Min ram är tämligen biffig i den ledden som gör den lik ett segel från sidan.

Men den är förvånansvärt förlåtande. Även med 82mm höga hjul.

Jag tror inte man ska vara för försiktig. Prova och se. Hitta en kompis eller en cykelaffär som kan låta dig prova. Oftast är det en hel del pengar man ska lägga...
1981 • Katrineholm
#12
21 juni 2014 kl 15:17
Gilla
Jag har hört att det ska bli vingligare med tempocykel. Men min upplevelse är tvärtom - jag känner mig stadigare på min tempo än på racern.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.