Löpning Kom igång 4 inlägg 2455 visningar

Hjälp med nybörjarträning

1977 • Hargshamn
#1
28 mars 2014 - 00:16
Gilla
Hej!
Jag började löpträna för fyra veckor sedan. Följer ett enkelt program från Asics med tre löppass/vecka.
Jag har känt av en ömmande höft litegrann och kör lite styrkeövningar och stretch av höfterna de dagar jag inte tränar löpning.
Frågan är om jag borde lägga in styrketräningen på löpdagarna för att få fler vilodagar såhär i början?
Jag cyklar en del (alltid gjort), är det ok att fortsätta cykla 3-6 mil/vecka, eller blir det för mycket?
1966 • Karlstad
#2
28 mars 2014 kl 07:17
Gilla
Löpträningen kommer under lång tid/för alltid? att följas av en ständig balansgång. Träna, backa tillbaka, öka igen osv,
Jag skulle stanna på en nivå tills den känns ok och inte öka på något så länge det sliter. Vad som är för mkt är alltid en individuell bedömning som du själv måste måtta in. När jag kom igång för några år sedan tänkte jag att ett genomfört kort pass var bättre en ett längre med skada som följd.
Svammel svammel.. du vet.. :-)
Fredrik Ström
1968 • Göteborg
#3
28 mars 2014 kl 13:21
Gilla
Ta d lugnt som fan i början jag började i aug och tyckte allt kändes bra fick löparknä fick sluta ett tag körde på igen med 3 pass i veckan och boom höftböjarna , ryggen och besök hos naprapat. Det jag lärt mig av detta e ; lyssna på kroppen = vila tills det inte gör ont nånstans , ett av mina 3 pass i veckan nu är simning ett pass intervaller/distans/tröskel samt ett långpass i veckan , sök på träningsprogram o följ dem / ev bytt ut ett pass mot simning/cykling. Fixa bra skor/kompressions byxor funkade för mig ( återhämtar mig snabbare inbillar jag mig) ta det saaakta på långpasset osv osv ;) detta funkade för mig ha d gött
1971 • Nykvarn
#4
28 mars 2014 kl 13:30
2 Gilla
Fyra veckor är i sammanhanget ingenting. Den bästa starten du kan ge dig själv är 3-4 månader av riktigt lugn löpning för att etablera vanan att vara ute och springa och för att ge leder, senor och skelett en bra möjlighet att anpassa sig till den nya, ovana belastningen. Lyssna på kroppen och ta det så pass lugnt så att du njuter av varje runda under den här uppstartsfasen.

Fördelen med att köra styrka och stretch på löpdagarna är såklart att du redan är uppvärmd om du lägger in dem efter löpningen vilket bör vara en fördel ff a för stretchningen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.