Löpning Kost & Näring 53 inlägg 13159 visningar

Fett vs Socker i Vetenskapens Värld SVT Play

HR
1972 • Stockholm
#1
25 april 2014 - 19:36
4 Gilla
http://www.svtplay.se/video/1980368/avsnitt-14-fett-eller-socker-vad-ar-varst

Intressant studie på två bröder, två enäggstvillingar, som får gå på var sin diet under en månad. Ena brodern går på högfettsdiet och den andra kör med med högsocker och inget fett.

Resultat: sämre fysisk arbetsförmåga för högfettspersonen i cykeltest mot brodern (se filmen för hur det var upplagt). Det kom visst ingen fettmotor som kickade igång. ;)

Däremot så var det _inte_ så stor skillnad på blodsockret dem emellan efter cyklingen. Högfettsbrodern hade dock spjälkat muskler för att framställa glukosen helt i linje med kroppens behovstrappa vid fysisk ansträngning.

Invägning efter en månad och avstämning av kroppssammansättning i en BodPod:

Sockerbrodern gick ner ett kilo under en månad. Ett halvt kilo muskler och ett halvt kilo fett på sin sockerdiet. Det var ju inte mycket viktnedgång i sig men det talar iallafall emot att man "måste" gå upp i vikt med en högsockerdiet. Han hade under månaden _förbättrat_ sin insulinrespons. Även om denna typen av kost i mitt tycke inte känns hållbar i längden så leder den alltså inte nödvändigtvis rakt in i diabetesträsket som en del så hårdnackat påstår.

Fettbrodern då? Han gick ner 3,5 kilo under sin månad. Och det ser ju bra ut på papperet. Han gick dock ner 1,5 kilo fett och två kilo muskler. Alltså MER muskler än fett förlorat. Dessutom så hade han fått sämre insulinrespons och ett HÖGRE blodsockervärde än innan vid test av insulinresponsen.

Alltså ingen "normalisering" eller sänkning av blodsocker som det påstås att högfettsdieter ska ge per automatik.

Han var ett par hack närmare diabetes än innan dieten med sämre insulinrespons och därmed högre blodsocker och en klar försämring jämfört med brodern som gick på högsockerdieten. I förlängningen innebär fettbroderns kost att han löper en _större_ risk att utveckla diabetes.

Nu var det ju alltså EN studie på ETT par enäggstvillingar men den var ändå intressant eftersom jag tycker det visar att kroppen är komplex och att ingenting kommer "gratis" vid en ensidig diet.

Jag är inte särskilt förvånad över utfallet då det ligger helt i linje med hur jag tror kroppen reagerar vid dessa typer av kost baserat på det jag läst genom åren. Detta belyser också i mitt tycke olämpligheten för en kost som är alltför kolhydratsnål för uthållighetsträning.

Däremot så innebär det inte att jag kommer återgå till Powerbars efter löpningen, Snickers är gott. Och billigt. ;)

Tyvärr ligger filmen bara uppe tre dagar till på SVT Play.
< < < 1 2 3 > > >
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
25 april 2014 kl 19:57
4 Gilla
Det finns ingen "turbo" som kickar in vid fettförbränning. Det blir att tugga på som en gammal diesel utan förmåga att varva ur motorn.
Programmet var riktigt intressant att se. Troligen är tallriksmodellen ganska ok i alla fall. Att undvika socker till förmån för kolhydrater som finns i normalkosten är nog också att föredra.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#3
25 april 2014 kl 20:26
1 Gilla
Henrik> Angående att Snickers är billigt beror på att det innehåller transfetter. Är det något fett en levande varelse skall undvika så är det just denna sort.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#4
25 april 2014 kl 21:15
Gilla
Aha, så snickers är "billigt" för att det innehåller transfetter. Det är alltså anledningen till varför Snickers kostar mindre än Powerbars.

Men varför är då smör mycket dyrare än margarin? Margarin innehåller inte transfetter, men det gör däremot smör.

Beats me.
Martin
1985 • Lindome
#5
25 april 2014 kl 21:20
Gilla
Fettbroderns blodsockervärde var, om jag inte minns fel, 5.1 innan och 5.9 efter. Båda helt normala, anledningen till att han hade högre andra gången har väl med att glukosvärdet i blodet inte är konstant utan varierar varje dag. Alltså inte större risk för att utveckla diabetes.

Bodpoden mäter fett. Därmed kan man inte säga att brodern förlorade muskler. Mer troligt är att han förlorat inlagrad vätska vilket är vanligt i början av en kolhydratsnål kosthållning och inget farligt eller negativt. Detta är ofta det som visas som den raska viktnedgången i början av denna diet.

Cykeltävlingen gav det negativa resultatet för fettbrodern då sockerbrodern fick lite socker innan tävligen och brodern lite fett. Sockret gav såklart en kick medans fettet inte gjorde det. Hade dock testet utförts efter två månader med dessa kosthållningar skulle resultatet garanterat sett anorlunda ut. Särskillt om båda fick en dos socker. Det tar några veckor eller månader att anpassa kropper att fungera på fettdrift.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#6
25 april 2014 kl 22:08
2 Gilla
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#7
25 april 2014 kl 22:41
Gilla
Jo precis, det är skillnad på tranfett och transfett. Det är många saker som är betydligt mer komplicerade än vad de från början synes.

Den anonyma personen som kallar sig T Springsson från Skotrampa, tror att "transfetter" är orsaken till att Snickers är billigare än Powerbars.

Jag tror att det är typ samma skit, men Powerbars är dyrare för de marknadsför sig mot personer i den övre medelklassen som håller på med konditionsidrott och har råd att betala lite mer för saker de tror att de behöver.
1977 • Eskilstuna
#8
25 april 2014 kl 22:56
1 Gilla
Snickers är för överklassen. ;-)
5-pack ICA Super Nötig, 17kr
(Willys egna märke är ännu billigare tror jag)

Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#9
25 april 2014 kl 22:58
1 Gilla
Och att diskutera vilken kost som är bäst för de som tränar mycket och hård konditionsträning, det är bara onödigt. Det finns redan facit. Jan Post var precis 9 dagar i Kenya: http://www.nrk.no/sport/jann-post_-loper-pa-hoykarbo-1.11668560
HR
1972 • Stockholm
#10
25 april 2014 kl 23:31
4 Gilla
Martin: blodsockret hålls normalt inom ganska snäva toleranser. Dessutom så var det ju insulinresponsen som mättes - så det har inget med dygnsvariation att göra. De får ju dricka en glukoslösning innan, sedan mäter man hur kroppen klara att hantera det med en mätning efter en given tid.

Detta ska hos en frisk person vara samma varje gång om man är stabil. I fettbroderns fall så hade han en försämrad insulinrespons och i sockerbroderns fall så hade han en _förbättrad_ insulinrespons.

Det intressanta är ju också att blodsockret _ökade_ med en högfettkost och i _avsaknad_ av kolhydrater och framförallt att insulinkänsligheten minskade redan på såpass kort tid som en månad. En sådan degradation av känsligheten är inget att sträva efter. Alla dessa tre faktorer är ju sådant som fettförespråkarna framhåller som _fördelar_med en högfettskost. Dvs att man ska slippa detta.

Att det sker en mirakulös återanpassning över tid tror jag inte på. Om det är en mätbar försämring efter såpass lång tid som fyra veckor så är det nog inget som vänder i botten och kör en uppåtspiral med plötsligt förbättrade resultat inom alla parametrar. Det är rent önsketänkande tror jag.

Kroppen VILL bilda glukos och i avsaknad av kolhydrater sker det enklast med hjälp av protein. Jag tippar på att man sabbar delar av proteinsyntesen i samband med en långvarig lågkolhydratkost och i samband med träning. Proteinet måste ju täcka upp energibehovet för träning. Fettet gör det ju inte i sig självt.

Vad gäller kroppsmätningen så påstår de ju i programmet att andelen fett vs muskler som minskade var den som jag skrev. Om du ifrågasätter det får det stå för dig. Med Bod Pod kan man göra mätningar med kompensation för vätskeförlust samt vätskevariation. S.k. 3 Component och 4 Component Molecular Level. Så eventuell vätskeförlust räknas således inte med som "viktminskning". Man kan kompensera för allt: vätskeförlust, mineral, benmassa etc.

Denna info är ju lätt tillgänglig i olika utvärderingar av mätning av kroppskomposition och deras möjligheter samt tillkortakommanden. Jag tror att de som använder den maskinen inte har missat en så enkel sak.

Vad gäller backtestet så fick de ju bägge trampa ur benen en timme innan backtestet och det innebär ju en urtömning av glykogen och detta drabbar ju en lågkolhydratare hårdare. Jag tror inte att testet hade skilt sig åt alls om det gjorts ett par månader senare. Du kan heller inte se det ur ett perspektiv där den sockerbroderns utveckling är statisk. Kanske skulle han ha utvecklats mycket starkare under en längre period och skillnaden vara minst lika stor även om fettbrodern hade förbättrat sig något? Så kan man ju också se på det om man vill.

Det bidde iallafall ingen fettmotor-kick som drog igång, vilket utlovas av lågglykogenträningsanhängarfalangen.

T_Springsson, jamen Snickers var bara ett exempel ju. :-)

Jag har ätit otaliga Powerbars genom åren i samband med träning (och gud vet vad skit jag fått i mig den vägen) men på senare år så tycker jag att det är lite för dyrt för vad man får. Av bekvämlighet så äter jag det ibland fortfarande men jag menar att man kan ersätta "kosttilskott" med något annat med hyfsad energiblandning. Snickers är gott, ett par gram transfett kan jag unna mig två-tre gånger i månaden. Sedan påstår jag inte att Snickers är bäst, det var som sagt bara ett exempel.

För att formtoppa och tokdeffa samtidigt så var det kolhydratsfest förra sommaren kombinerat med vandring och löpning. Det gav en kick i kroppen och en form som hette duga.

Nu har jag godisdeffat i snart två veckor i kombination med sedvanliga frukostmackorna med juice och helt vanlig mat till vardags, det funkar prima. Mycket socker och e-medel och nu är serratus anterior / sågmuskeln frammejslad i skarp kontur igen. Fick faktiskt en komplimang - bara sådär - för mina underarmar av en kund (jag vet hur illa det låter haha). Jag har rätt trådiga sugrör till armar.

Inga problem med blodsocker eller att gå långt mellan måltiderna heller. Fast mer än sju-åtta timmar känns lite drygt. Så länge jag inte blandar socker och fett mår jag prima, det är antingen eller som gäller för mig, men jag dras mer åt socker än åt fett. Att blanda socker och fett är döden för formen.

T Springsson
1970 • Skotrampa
#11
25 april 2014 kl 23:35
Gilla
Det var inte alls meningen att det skulle verka som att jag propagerar för Powerbar. Det bästa är att göra egna energikakor där man kan välja sina egna nyttiga saker att ha i. Kanske borde nämnt detta i mitt första inlägg.

Och varför Garbriel, #7, gör en grej av att jag är anonym förstår jag inte. Det är inte så att jag är ett elakt nättroll. Har jag trampat någon på tårna så ber jag om ursäkt för det, men jag har ingen aning vad detta skulle vara i så fall. Övre medelklassen tillhör jag inte , bor inte ens i en sådan fin kommun som Lidingö, så jag är långt ifrån en sådan målgrupp som skall ha det allra märkvärdigaste.
HR
1972 • Stockholm
#12
25 april 2014 kl 23:35
Gilla
G L E:
Mums, nu blev jag taggad att kruncha en nattmacka med te och honung, det blir ju intervaller imorgon bitti!


HR
1972 • Stockholm
#13
25 april 2014 kl 23:37
1 Gilla
T Springsson: du är absolut välkommen med dina åsikter!!!

Egna energikakor kan vara toppen, För egen del tycker jag det är viktigast att det är gott och att man kan äta dem i rörelse. Sedan får man ha i vad f*n man vill. :)
Martin
1985 • Lindome
#14
26 april 2014 kl 07:39
Gilla
Det finns många åsikter. Programmet är ganska svårtolkat i och med att all data inte är tillgänglig.

För att få bort mängden vätska i resultatet i bodpod-mätningen. Behöver man då göra en viktmätning under vatten först? I så fall såg vi ingen sådan.

Hade varit intressant att se vilken mängd fett och protein samt kolhydrater de båda fick sig under perioden.

Mer intressant hade varit om de båda fortsatte med sina dieter under 5 månader till och addera två personer till testet, en som åt SLV-kostrekommendationer och en på en lågkolhydratskost. Ännu mer intressant om det kunde göras vetenskapligt, alltså med fler testpiloter.

En månad och två personer på väldigt extrema dieter är inte trovärdigt.

Förstår inte vad du menar med fettmotor. Om man äter en lågkolhydratskost kommer ingen kick under ansträngning. Äter man däremot lågkolhydratkost och sätter i sig någon form av socker under passet kan man få en bra boost.
1968 • Kållered
#15
26 april 2014 kl 09:04
Gilla
Det jag reagerade på var att "fettbrodern" faktiskt verkade äta sjukt mycket protein också.
Alltså snarare GI än LCHF om man nu får etikettera. :)
Martin
1985 • Lindome
#16
26 april 2014 kl 14:33
Gilla
Patrik: Det var ingen fettdiet i mitt tycke heller, snarare proteinrik. Men som sagt. Svårt att veta vad han åt då det inte visades i detalj, vad jag kommer ihåg. LCHF innebär ju inte high protein. Det intas oftast en del grönsaker på LCHF också vilket saknades i programmet. Men de kallade väl inte fettbroderns diet för LCHF?
1968 • Kållered
#17
26 april 2014 kl 16:33
Gilla
Nä. :)
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#18
26 april 2014 kl 18:11
1 Gilla
Gabriel Littson Enning det med att smör innehåller transfetter och inte margarin så kan ju upplysa dig om att Smör är naturligt och innehåller bara bra saker. Fett ja. men Margarin är onyttigt för det innehåller massa konstgjorda saker och AROM.
Vi köper BARA äkta smör och aldrig margarin mer och det gäller Fun light med då jag hade druckit det under en 15 år tills jag fick reda på vad skitet innehåller.
15-16 konstgjorda tillsatser och vatten. Jag slutade omedelbart och har ALDRIG druckit det igen.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#19
26 april 2014 kl 19:28
Gilla
T Springsson, ja jag kan nog tycka att det är lite märkligt att vara anonym på ett sådant här forum, där nästan alla skriver under sina riktiga namn. Du kan väl också skriva under ditt riktiga namn?

Men i övrigt så opponerade jag mig bara mot din idé om att anledningen till att Snickers var billigare än Powerbars skulle bero på att Snickers innehåller transfetter.

För jag tror nämligen att transfetter inte har ett dugg med prissättningen på dessa produkter att göra.

"Övre medelklassen tillhör jag inte , bor inte ens i en sådan fin kommun som Lidingö, så jag är långt ifrån en sådan målgrupp som skall ha det allra märkvärdigaste."

Det påstod jag inte heller. Jag bara förklarade vad jag tror att prissättningen grundar sig i. Det hade ingenting med dig att göra.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#20
26 april 2014 kl 19:31
1 Gilla
Jörgen, jag vet inte vad du vill säga riktigt. Smör innehåller transfetter, även fast det är ett "naturligt" livsmedel. Margariner innehöll transfetter förr i tiden, men inte idag.

Sen lägger jag ingen som helst värdering i vad som är nyttigt, eller naturligt. Jag bara säger som det är.

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.