Löpning Tävlingar & Motionslopp 7 inlägg 4885 visningar

Tappar all ork

#1
27 maj 2014 - 22:40
Gilla
Har sprungit två halvmara (under 1,50) Men efter en mil tappar jag all ork å får frossa. Upplever mig innan detta pigg och har aldrig någon hög puls. Men kroppen säger ifrån.

Ska man börja fokusera på mer uthållighetsträning och minska på intervallträningen? Eller hur gör man kroppen bättre tränad för långlopp?
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#2
28 maj 2014 kl 08:05
Gilla
Vad äter/dricker du inför ett lopp? Hur snabbt springer du första milen på? Hur tränar du i dagsläget? Har du lågt järnvärde?

Långpass (uthållighet) är aldrig fel, det är ju antalet mil och timmar en har i kroppen som är grunden för löpning. Tempot ska vara så att det inte blir jobbigt att prata samtidigt som en joggar. Intervallträning anser jag är mer finslipa, dvs, fixa ned tiderna.



#3
29 maj 2014 kl 15:01
Gilla
Ena gången åt jag pasta 3h innan, andra gången kvarg å mackor. Håller första milen på cirka 47min och upplever inte det som jobbigt.(springer milen på runt 44 i dagens form) Har testsprungit 1,9 mil i behagligt tempo på 1.38.

Ingen aning med järnvärdet, kanske nått att kolla.

Det som är konstigt är att jag har svårt att fatta när kroppen skall tröttna, e som att de bara slår till. I tidigare åldrar upplevde jag det som att jag hade ful koll på va kroppen klarade och sprang utifrån det. Är 25 idag.
1956 • PARTILLE
#4
29 maj 2014 kl 16:53
Gilla
För mig låter det som om Du totalt feldisponerar loppet. Går på för fullt så länge Du håller och sedan klappar Du igenom. Som Arpo är inne på är det bra att ha långpassen i sig. De är grundbulten. Jag tror Du går på för snabbt. Om Du springer första milen på 47 min, innebär det att nästa mil går på runt timman.
Jag tycker Du skall tona ner detta med intervaller och inrikta Dig på uthållighetsträningen. Å andra sidan kan det kanske vara idé att testa att inte springa så fort i början, utan helt enkelt sänka tempot första milen. Då lär Du kunna göra den andra halvan, ha en trevligare känsla och ändå springa under 1:50...
1984 • Stockholm
#5
30 maj 2014 kl 15:14 Redigerad 30 maj 2014 kl 15:25
Gilla
Håller med Stefan men tror att det skulle kunna vara ännu tidigare du går för hårt än just första milen. Gör du milen på 44 ska du kunna göra första milen i en halvmara på 47 utan att ta slut, det är egentligen en rätt lugn första halva. Om du är någotsånär tränad för distansen alltså. Jag tror snarare att du går för hårt första 1-3 kilometrarna vilket straffar sig senare.

Men det viktigaste är såklart att träna på det du ska göra. Ska du springa i nästan 2 timmar på tävling så behvöver du göra det på träning också, bara lite långsammare.

Men i alla lopp jag sprungit så har de flesta gått för hårt första 1-2 kilometrarna och en hel del av dom går alldeles, alldeles, alldeles för hårt, så de kan man ju nästan räkna med att de tar slut plötsligt. Jag känner igen ditt problem från mina första lopp och jag måste ha en stenhård plan första 2-3 kilometrarna för om jag går på känsla så går det för fort och jag tar helt plötsligt slut. Man får rätt mkt påslag i en tävlingssituation så det går oftast mkt fortare i början än det känns som.
1984 • Stockholm
#6
30 maj 2014 kl 16:02
Gilla
..om vi utgår från att du var frisk, åt ordentligt och hade druckit tillräckligt med vatten innan (utan att dricka så mkt så du fått saltbrist).
1984 • Stockholm
#7
30 maj 2014 kl 16:08
Gilla
Är nog lite indivudellt men jag upplever f.ö. min tävlingspuls som nästan lika behaglig som min träningspuls, trots att jag ligger mkt högre på tävling och håller en klart högre fart. Mätte du pulsen? Annars kan du ha haft en mkt högre puls än du tror.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.