Löpning Träning 5 inlägg 1952 visningar

Hur håller jag motivationen uppe?

1972 • Jönköping
#1
23 augusti 2008 - 21:13 (Redigerad 23 augusti 2008 - 21:18)
Gilla
Jag är nu inne på min tionde vecka som "joggare" och har än så länge inte några problem med motivationen. Igår gjorde jag något som hade fått mig att betrakta mig själv som en smått sinnesjuk individ för två månader sedan då jag nästan kräktes efter blott en kilometer -

ANMÄLDE MIG TILL GÖTEBORGSVARVET 2009!!

Förra onsdagen så klarade jag det mål som jag satte först i mitten av Juli, nämligen att springa en mil på under en timme innan den sista oktober. sedan dess har jag gjort om prestationen 4 gånger och t.o.m ökat en gång till 11 KM på den, för en storökares (20 cigg om dagen) ,skapliga tid av 1 timme och 1 minut.

Idag när jag för fjärde gången sprang denna sträcka (fan, dom har börjat kalla mig Forrest gump på jobbet) så kände jag att kroppen inte ville vara med efter bara 1 KM. Dålig sömn senaste dagarna och en kanske för intensiv träning för en nybörjare gjorde att jag sprang in milen på rekordåliga tiden 61,5 minuter. Hela 4 minuter sämre än tidigare i veckan. Trots förutsättningarna så var detta inte direkt något motivations höjande resultat.

Så till frågan, hur ska jag göra för att hålla uppe motivationen i de 10 månader som är kvar till Göteborgsvarvet?

Ska jag bara fortsätta att öka distansen upp mot två mil? Eller ska jag ligga kvar och pumpa på i de olika milslingor som jag ständigt mäter upp? Jag känner att jag skulle klara 15 KM redan i dag men vågar inte eftersom jag är livrädd för skador. Risken är dock att jag kommer tappa motivationen om jag fortsätter att bara köra på med milpass 3-4 gånger i veckan fram till vårkanten.

Bör väl tilläga att jag började jogga för att öka mitt välbefinnande men som den maniska statistik och tävlingsmänniska jag är (tävlar bara med mig själv) så räcker nog inte välbefinnandet enbart som "morot".

Hur går jag vidare?
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#2
23 augusti 2008 kl 23:35
Gilla
Ett enkelt sätt att hålla motivationen uppe: VARIATION!

Fortsätt med tre pass i veckan. Det är alldeles utmärkt och tar dig hela vägen i mål på Göteborgsvarvet.
Så kör vi den klassiska 3-pass-uppdelningen. Normalpass-tempo/intervallpass-långpass.

Byt ut ett av passen mot ett 5km-pass som du springer lite snabbare. Spring inte så snabbt så att du mår dåligt när du kommer i mål, men känn att du faktiskt tar i och känn att det är roligt att det går att springa fortare, och att det är skönt att en del pass tar mindre tid att genomföra. Tävlingsmänniskan i dig kommer dessutom älska att få ett pass då du tar i och tar tid och ser hur du blir snabbare. Om du känner för det kan du testa att istället för att springa 5km i sträck dela upp det i 5 1000m-sträckor och köra ett intervallpass, eller 800m-sträckor, eller nåt annat. Fördelen här är att man ibland kan känna att det tar emot att springa 5km fort, och då kan man göra det enklare för sig genom att springa 1000m åt gången, vila nån minut eller två, sen 1000m till osv, och man har fått lika bra träning, men gjort ett pass som mentalt var lättare att genomföra. Ibland blir det tvärtom, man skulle springa intervaller, men upptäcker att man föredrar att dra igenom hela sträckan i ett tempopass istället. Då gör man det. Målet är att man ska göra det som känns bäst så att man upprätthåller viljan att fortsätta.

Ett pass fortsätter du med dina 10km och njuter av att du inte tar i lika mycket som på 5km-passet och därför orkar du dina 10km utan problem. Du tar tid, men bryr dig inte om ifall det gick snabbare eller långsammare än förra gången, så länge det känns bra att springa och inte går för snabbt och inte för långsamt.

Det tredje passet blir ditt långpass. Spring riktigt riktigt långsamt. Du har sprungit 11km, så spring det som långpass nästa gång. Men sänk farten. Långsammare än de 61,5minuter du tyckte var dåligt. Nånstans lite över 70minuter kan säkert vara lagom för 11km om du springer dina mil-pass på 60minuter. Njut av att du när du kommer i mål känner att du kan springa en stund till, men det gör du inte, för du vill inte dra på dig skador, och du vill behålla den känslan av att du vill springa mer. Den motiverar dig när du ska ut på nästa pass. Du har lång tid på dig, så det är ingen anledning att jäkta. Öka långpasset med en kilometer i veckan, men slutet av varje 4-veckorsperiod springer du långpasset kortare, typ den sträcka du sprang i början av perioden. Sen börjar du nästa period med den längsta sträckan du sprang förra perioden (11-12-13-11 13-14-15-13 15-16-17-15) Och känner du dig nån gång sliten så tar du ett kortare pass och fortsätter veckan efter med samma sträcka som två veckor tidigare, det finns ingen anledning att gå för fort fram.

Olika pass, olika njutning. variation, motivation. Det är maj 2009 innan du vet ordet av och du kommer flyga fram på gatorna i Göteborg.
1972 • Jönköping
#3
23 augusti 2008 kl 23:53
Gilla
Jag har dragit ett par bärs just nu och blir rörd till tårar av det svaret jag fick av dig, Magnus. Fantastsikt motiverande bara det faktum att du ägnade denna lilla stund till att skriva alla dessa rader. Det ska jag fira med en kopp kaffe och ytterligare en bärs.

Ska kolla in din löpardagbok för att spana in vad du är för en vänlig själ.....
1972 • Jönköping
#4
23 augusti 2008 kl 23:59 Redigerad 24 augusti 2008 kl 00:13
Gilla
Föresten, finns det något lopp man kan anmäla sig till om man bor i Jönköping så här års? Tänker då på ett mil lopp naturligtvis.....

Så att väntan inte blir så lång, skulle vara trevligt att få ett lopp i ryggen innan Göteborgsvarvet. Om inte aqnnat för att avdramatisera lite......
På tal om rutin och motivation......
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#5
24 augusti 2008 kl 00:57
Gilla
Första torsdagen varje månad är en tävling för mig. Det är då jag kör mitt tempo-pass för att testa hur snabb jag är och som jag sen baserar min nästföljande månads träniing på (leta efter diskussioner om Daniels och hans VDOT-system)

Men absolut, det är skönt att ha varit på nåt motionslopp och fått lite insikt i hur det fungerar runtomkring med nummerlappar, målgång, omklädning etc etc.
Bara att leta i tävlingskalendern här på jogg.se
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.