Löpning Träning 5 inlägg 9016 visningar

hur träna upp knä/muskler

A Persson
1963 • Trelleborg
#1
30 juli 2014 - 09:54
Gilla 
Var ute och sprang i går efter uppehåll på ca 4 veckor. Mannen sprang bakom mig och såg att jag vinklar mitt högerben/fot utåt när jag springer.
I maj köpte jag nya löparskor och sprang nog lite för intensivt/långt med dem och fick efter det ont i höger knäveck/insida knä och insida vad. Skorna byttet (inte på grund av detta, utan för att de var för smala) och har nu ett par andra jag stortrivs i. Dessvärre kvarstår det onda i mitt knäveck/insida knä (gåsfot?). Det gör inte ont när jag springer, men när jag har vilat/ sovit eller suttit still så gör det ont precis när jag börjar gå. Det känns som det "bränner" till längst hela insidan av benet.

Fråga är nu om jag kan stärka upp knäet och foten (är stel i höger vrist pga stukningar i ungdomen..) och om det då är knäböj och utfall som räknas. Knäböj, ska de vara djupa? En bens knäböj eller vanliga? Utfall, ska jag stå still eller det ska vara gående utfall (hoppas ni förstår hur jag tänker).

Kan en balansbräda vara bra? Och givetvis bör jag stretcha, det vet jag.

Tacksam för hjälp!

1973 • Åkersberga
#2
30 juli 2014 - 10:54
Gilla 
Varsam och lätt styrketräning 1-3ggr/vecka (beroende på övrig träning) borde hjälpa till med att stabilisera ditt knä.

Knäböj, utfallsteg och benspark ( knyt fast en hantel på foten med en spännband, sittande på en stol/bänk) bra att börja med. Stående bencurl med ett ben i taget (igen med en hantel fastspänd på skon). Variera djupet i övningarna men ta det extra försiktigt om du går djupare än att låret blir parallel med golvet då det belastar lederna extra mycket.

Enbensböj är bra men då djupa sådana är tunga och påfrestande kan du bara gå ner såpass lite så att du klarar minst 15 repetitioner.
A Persson
1963 • Trelleborg
#3
30 juli 2014 - 11:01
Gilla 
Tack ska du ha för snabbt svar!.

Utfallesstegen, hur gör jag dem bäst. Ett ben i taget, dvs gör utfall och tillbaka eller ska jag göra utfall och gå framåt, typ fyra-fem steg?
1973 • Åkersberga
#4
30 juli 2014 - 12:46
Gilla 
Det är bra att göra de olika från gång till gång, dels de raditionella som man alternerar ben men står på samma ställe och dels de framåtgående som man t.ex kan göra ute efter sin löprunda.
En tredje variant är att man står kvar i utfallställningen, sjunker ner tills bakre knäskålen nästan slår i golvet och sen trycker upp och kör hela settet innan man byter ben.
A Persson
1963 • Trelleborg
#5
30 juli 2014 - 21:22
Gilla 
Tack än en gång! Nu har jag lite att bita i!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.