Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 8180 visningar

Ont i baksida lår igen

Per T
1973 • Stockholm
#1
27 augusti 2008 - 08:51
Gilla
Hejsan!
Finns det någon som har erfarenhet av problem med baksida lår? Jag har varit skadad i min baksida förut och slutade springa pga detta för 4 år sen, är dock inte säker på om jag slutade för att skadan var så allvarlig eller om jag bara behövde en orsak till att slippa springa. Det var iaf då en bristning i muskeln och det jag undrar nu är:
- Hur vet man hur allvarligt sträckningen är?
- Hur ont kan det göra innan det är risk för en värre/större skada?
- Är det bara att springa på eller?

Tacksam för lite hjälp..
//P
1978 • Göteborg
#2
27 augusti 2008 kl 10:16
Gilla
Generellt måste man väl säga att om det gör ont så är det kroppens sätt att säga att nåt inte är riktigt som det ska.

Sök upp en idrottsläkare eller en idrottsmassör. Själv har jag vid ett flertal tillfällen varit hos idrottsmassör för problem med löparknä och ont på utsidan av vaden och blivit helt bra efter ett par behandlingar.
Seb
1990 • STOCKHOLM
#3
27 augusti 2008 kl 21:24
Gilla
Sedan midnattsloppet den 16 Augusti har jag haft ett strulande höger lår även jag! TIll en början var det bara känningar, men som sedan började utveckla sig till en gnagande smärta. jag vilade två dagar, och det hjälpte, men när jag sedan gav mig ut igen kom känningarna tillbaka >(. Av den anledningen har jag tilldelat mig själv löpförbud till på lördagen för att ge muskeln en chans att återhämta sig (hoppas innerligt att det blir bättre, skololympiad och Lidingöloppet snart!)

Per, kom skadan i samband med att du under en längre tid hade tränat hårt? Jag har en teori att min skada är ett första steg mot överträning (iaf vill jag tro det)...

Har Voltaren/Anti förresten någon funktion här? Vet inte om det är så smart att käka smärtstillande tabletter i detta fall...
//Sebbe
Johan Wibäck
1971 • Huddinge
#4
27 augusti 2008 kl 22:06
Gilla
Håller helt med min namne om att du snarast bör söka konsultation för skadan. Normalt innebär en bristning att muskeln till viss del gått av och det kan vara ett problem som tenderar att återkomma. Är lätt hänt och kan komma sig av träningsbelastning likväl som av smällar. Är vanligt i idrotter som tex fotbollen. Skall behandlas och rehab-tränas. Är mig vetligen inte något jätteproblem när skadan inte belastas via träning utan brukar snarare reagera som Sebastian beskriver.
1969 • Upplands Väsby
#5
28 augusti 2008 kl 00:39 Redigerad 28 augusti 2008 kl 00:53
Gilla
Har själv hunnit uppleva muskelbristningar på lite olika ställen, bl a baklår. I samtliga fall har det löst sig med de här enkla tipsen, utan att behöva söka upp professionell hjälp...

Det är en bra idé att försöka belasta muskeln så snart det går, utan att det gör ont förstås. Träningen stimulerar blodcirkulationen - toppen för läkningen.

Se upp så du inte överskrider smärtgränsen, annars riskerar du bara att riva upp skadan igen. Ordentlig uppvärmning, därefter gradvis belastning av muskeln. Skippa löpningen ett tag om det bara försämrar skadan. Kör lätt styrketräning och annan alternativträning i stället. Känns det riskabelt med träning, ta en promenad, för cirkulationens skull.

Sist men inte minst. Kanske självklarheter, men se till att äta och sova ordentligt. Finns inget som påskyndar läkningen bättre...
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#6
28 augusti 2008 kl 12:23
Gilla
Jag vet inte precis hur du har ont, och om det är en bristning så har jag inga erfarenhet. Däremot fick jag själv för några månader sen ont i baksidan av vänster lår när jag sprang, och det blev värre och värre och dök upp tidigare och tidigare på mina löpturer. När jag vilade försvann smärtan, men kom tillbaka så fort jag började springa igen.

Jag gick då till kiropraktor, som hjälpt mig med lite korrigeringar och massage, men den största hjälpen var genom att stretcha. Stretchar nu baksida lår, rumpa, ITB-sena (se trådar om löparknä), framsida lår och vadmuskeln ordentligt efter varje pass, och ofta lite före också. Även löpfria dagar försöker jag stretcha litet. Särskilt baksida lår, rumpa och ITB-sena...

Det har gjort enorm skillnad för mig, sprang en halvmara i lördags och fick inte ont alls. Och det är ändå bara några veckor sen jag var till kiropraktorn första gången.
Urban Markström
1969 • Umeå
#7
2 september 2008 kl 13:00
Gilla
Jag har haft en period med problem med baksidan av låret. Nu, snart en månad senare, har jag (ta i trä) börjat få bukt med den. Stretchar baksidan gör jag ofta, säkert 10 gr per dag under en minut var gång. Däremot tror jag framför allt att lätt styrketräning, med kroppen som belastning, har varit den enskilt viktigaste faktorn. Dels har jag kört med utfallssteg, ofta i 2 serier á 10-15 per ben en eller ett par ggr per dag. En annan övning som jag tror har haft effekt är en där man lägger sig på rygg på golvet med ena benet uppe på en stolsdyna, p-boll eller liknande. Därefter försöker man lyfta upp höften så högt men kan, stanna i det höga läget i 3-4 sekunder, därefter sänker man sakta höften ned mot golvet igen. Kör 2X10-15 ggr. Allt för att stärka baksidan av låret som, ffa i löpning i hög fart, tar stryk i förhållande till den ofta starkare framsidan av låret. Jag vet inte om någon av er prövat den här typen av övningar? Jag tror i varje fall att jag kontinuerligt kommer att köra på med dem för att om möjligt "mota Olle i grind". Körde mitt första riktiga intervallpass efter skadan idag och det gick fint!
Anders Löfgren
1974 • Malmö
#8
3 september 2008 kl 08:00
Gilla
Om baksidorna strular ofta så kan det mycket väl vara så att nån annan muskel inte gör sitt jobb, t ex stora sätesmuskeln (Gluteus maximus).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.