Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 19076 visningar

Rehab för en (eventuell) stressfraktur i fot?

Christer Gyllenhöjd
1983 • Bjärred
#1
17 juni 2009 - 21:49
Gilla 
God kväll,

Är det möjligtvis någon här som har lite tips på hur jag kan få bukt med en stressfraktur i min vänstra fot? Så här ser historiken ut:

13/5
Löpning. Allt kändes bara fint. Inget speciellt inträffade som jag har kunnat härleda skadan till.

14/5
Vaknade upp och kunde knappt stödja på foten. Det gjorde ont ungefär vid fotens mitt, inne i foten. Började knapra voltaren och smörjde/masserade foten. Det blev bättre och bättre för var dag som gick.

16-17/5
Kunde stödja utan att känna någon direkt smärta.

19/5
Kände inte av någonting alls

20/5-22/5
Provade att aktivera foten genom att springa korta sträckor i ett lugnt tempo, på löpband. Det kändes ok men inte helt bra. Vilade ytterligare en vecka.

29/5
Löppass. Tanken var att bara springa 5 km men eftersom att det kändes fint fortsatte jag ytterligare 5 km. Började få lite känningar i foten efter 9 km. Det var dock inte på samma ställe som tidigare utan mer bak mot hälen, på insidan av foten. Då det inte direkt gjorde ont utan kändes mer som en överansträngning fortsatte jag den sista lilla bit som var kvar. Efteråt befarade jag att detta dumdristiga beslut skulle leda till att jag även denna gång skulle vakna upp som en halt ung man, men lyckligtvis kändes det hur bra som helst.

3/6
Löppass. Sprang 6 km. Kändes återigen mycket bra. ÄNTLIGEN var jag skadefri igen...trodde jag. Senare på dagen började det göra ont i foten igen, men inte i samma utsträckning som vid första skadetillfället. Gjorde mest lite småont när jag satte ner framfoten. Högg återigen in på voltaren och efter 3-4 dagar kändes det bra igen.

Eftersom att smärtan var belägen ungefär där folk som lider av Mortons neurom känner smärta började jag misstänka något sådant. Således begav jag mig till en fot/skobutik och hörde mig för lite om pelottinlägg. Det hjälpsamma butiksbiträdet trodde dock inte på Mortons då smärtan satt lite väl högt upp, och var även hon inne på att det troligtvis är en stressfraktur. Röntgen rekommenderades för att ta reda på vad det verkligen är.

Och här befinner jag mig nu. Läkarebesök + röntgen har inte blivit av. Känns som att jag lika gärna kan påbörja lite rehab på egen hand istället för att ödsla tid på läkarbesök. Men om det misslyckas och smärtan återkommer får det väl bli röntgen.

Så...om vi återgår till huvudfrågan:

Hur bör jag lägga upp min rehabilitering om vi utgår ifrån att det är en stressfraktur?
Att jag inte ska gå ut lika hårt känns givet. Helst vill jag undvika vattenlöpning, men alla andra tips är varmt välkomna.

Hälsningar Christer
Anna
1981 • LERUM
#2
17 juni 2009 - 22:30
Gilla 
Jag har förnärvarnade också en stressfraktur i vänstra fotleden., alldeles vid fotknölen. Fick den på tisdagen före Gbg-varvet, enveten som jag är sprang jag tdock tävlingen som planerat. (Inget att rekommendera..) Hade satans ont och fick åka in till akuten dagen efter, röntgade den men det visades ingenting. Fick dock åka in 3 veckor efter för att röntga om och det konstaterades då att det var en fraktur jag hade fått. Behövde inte gipsa men fick en istället en platsskena som drogs åt håååååårt..
Har fått totalt löpförbud i minst 6 veckor. Går hos sjukgymnast och gör lite rehab. Som tur är får jag cykla, gå, simma.
Antar att det bara är att vänta. Skelettet är trasigt och man måste ge det tid att läka ihop. Ivrighet gör tyvärr inte att skadan läker fortare.
Så vänta ca 3 veckor, se sedan till att få foten röntgad (tar ofta några veckor innan skadan syns) gå till sjukgymnast och låt de hjälpa dig. Det är ju trots allt därför vi har dem:)

Lycka till
Anna
Marcus ottosson
1975 • Hässleholm
#3
17 juni 2009 - 22:36
Gilla 
Christer!
Jag känner igen symtomen, jag har varit inne och röntgat 2ggr men det har ej vissat något.
De misstänker enmuskelinflammation hos mej eftersom smärtlindrande medicin ( ibumetin ) hjälper. Är det stressfraktur hjälper ej medicin.
Rehab blev aktiv vila fast dock ingen löpning, cykel var kanon.
Han sa även att man skulle ta det väldigt försiktigt för sådannt kan ta lång tid att läka.

STRESSA EJ!!!!!!!!!!!

Lycka till / Marcus
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
18 juni 2009 - 00:29
Gilla 
1. Gör INGENTING som gör ont ens det minsta. Spring inte alls. Cykla om det inte känns, simma. Vattenlöpning går säkert bra.
2. Röntgen visar inte skadan, bara där det börjat växa ut ny benvävnad, därför tar det minst tre veckor innan något syns. Skadan läker av sig själv om man låter den göra det, sex veckor är en normal tid. En sjukgymnast borde kunna ställa diagnos, i alal fall en som är van vid idrottsskador.
3. Efter läkning är det försiktig styrketräning och långsam start av löpning på mjukt underlag i måttligt tempo som jag skulle tro du blir rekommenderad - tycker nämligen du ska ta dig till en sjukgymnast (naprapat, idrottsläkare....)

Det verkar som om många tar Voltaren o d allt som oftast. Men det är sällan det är motiverat för motionärer, inflammationen är ju bara ett symptom som ibland dessutom hjälper läkningen. Kan vara bättre att känna av smärtan så man vet när man råkar belasta och märker när skadan läker.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#5
18 juni 2009 - 09:09
Gilla 
Inte mycket att göra åt christer. Det tar upp till 6v att läka tills du kan belasta det igen. Springer du på det kommer du bara förlänga läktiden. Cykla under tiden för att ej tappa konditionen. Bara å bita i det sura äpplet mao...
1974 • Knivsta
#6
18 juni 2009 - 11:29
Gilla 
Jag är absolut ingen expert men jag tror inte att det är en stressfraktur du har fått. Hade du fått det hade det nog uppstått under löpning (inte i vila som det var nu) och sen tror jag inte att du hade kunnat springa och känna dig smärtfri bara två veckor plus nån dag senare om du haft en stressfraktur.
Portkod 2120
1980 • HAlland
#7
18 juni 2009 - 13:13
Gilla 
Såg att voltaren nämndes ovanför. Alla s.k NSAID ( antiinflammatorisk medicin) är benhämmande. Därför ska man aldrig ta dem vid frakturer. Panodil går dock bra ifall man behöver smärthjälp.
Christer Gyllenhöjd
1983 • Bjärred
#8
18 juni 2009 - 17:19
Gilla 
Jag tackar ödmjukast för alla tips. 6 veckor läkning låter inte allt för roligt men man får väl försöka tänka långsiktigt. Dock hoppas jag innerligt att Allie har rätt i att det kanske inte är en stressfraktur. Jag kan allt hålla med om att den smärtfria löpningen så tätt inpå skadetillfället kanske inte riktigt hör ihop med "sedvanliga" stressfrakturer.

Har även fått rådet att hålla mig borta från läkare (så till vida det inte är en idrottsläkare) och istället besöka en sjukgymnast, och med ert "sjukgymnast"-propagerande har jag nog blivit övertygad. Får ta tag i det efter midsommarhelgen.
Annars låter det väl som att cykling är det jag får ägna mig åt ett tag framöver. Jag måste bara försöka intala mig själv om att det är en rolig träningsform. Med en bra ljudbok kanske man glömmer bort tristessen som följer av det eviga pedaltrampandet.

Trevlig midsommar gott folk!
1984 • Norrköping
#9
18 juni 2009 - 23:27
Gilla 
Egentligen är cykling inte konstigare än löpning, eller tristare. Men det underlättar nog om man har en cykel som man tycker om, eh?

Själv cyklar jag till och från ställen istället för spårvagn, så blir lite extra där, men det skulle säkert funka som träning också, särskilt om man har med lite roliga gimmickar, som en mp3spelare och kanske en pulsklocka? Min vart på 600-ish, från Beurer, med de enklaste funktionerna och tycker den har funkat bra som vägvisare i träningen. Kanske en cykeldator kan vara intressant istället också... Anyhow, på sex veckor kanske man lär sig att rent av tycka om cykling och blir en sån här skum triatletmänniska. Heh.

Ska på intervallträning med min nya sportklubb på tisdag som tydligen hålls av triatleter, så ska bli spännande att se hur det är. :)
1981 • Vikingstad
#10
8 november 2015 - 18:05
Gilla 
Sorry för öppning av gammal tråd men hur gick det Christer? Du beskriver nästan exakt vad jag känner i min fot just nu.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.