Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 21568 visningar

Ont i magen (musklerna) i början och dagen efter löpning

1974 • Arboga
#1
16 september 2014 - 13:08
Gilla 
Har fått problem med vad jag tror är musklerna i nedre delen av magen när jag joggar. Är lite bukfet :-) så jag har svårt att känna exakt var. Men det är mer på vänster sida, och sitter långt ner på magen.

Det gör lite ont när jag börjar springa, men det onda går över efter någon kilometer, och det blir liksom mer en molande känsla resten av turen.

På morgonen dagen efter en tur har jag lite ondare. Det onda står i tydlig proportion mot hur långt jag sprang dagen innan.


Lite historik: Lyckades komma igång med jogging ordenligt i januari i år. Kom med olika träningsprogram långsamt upp till milen på 55 minuter. För ett par månader sedan började jag öka på distanserna (över 10 km), och det var då problemen började. Har provat uppehåll i upp till två veckor, och springer (nästan) aldrig mer än 5 km nu. Upplever inte att problemet avtar.

Tips och råd mottages tacksamt! Har en tid om 3 veckor till sjukgymnast.
Irene
1968 • Åstorp
#2
16 september 2014 - 14:48
Gilla 
Kan vara att du har problem med höftböjaren.
1974 • Arboga
#3
16 september 2014 - 15:18
Gilla 
Tack för tips!

Inte omöjligt. Läste på lite, och jag får inte särskilt ont om jag står upp och lyfter benen (ett och ett :-) ), vilket jag förstår är tecken på problem med höftböjaren. Däremot känns det rejält vid situpen man gör när man går upp på morgonen.
1989 • Västerås
#4
16 september 2014 - 15:46
Gilla 
Jag kommer ge ett tråkigt svar. Det bästa är alltid att uppsöka en kunnig läkare. Dock är det viktigt att "stå på sig" och inte ge sig om läkaren endast säger "ta två alvedon och gå hem".

Men, som Irene säger så låter det som att du har problem med musklerna som sköter höftböjningen.
1973 • Åkersberga
#5
16 september 2014 - 16:20
Gilla 
Har haft samma problem sen flera månader tillbaka men det har avtagit sakta men säkert sen jag minskade på löpmängden till mer normala nivåer på typ 3-6mil i veckan. Cyklar vissa dagar t.o.f. jobbet och då känns det inget. Det som mest triggar det onda för mig är långpass eller intervaller i överfart eller om de blir för många så att musklerna tröttnar ordentligt, så vi är lite lika där men du verkar vara i ett tidigare skede på skadan.

Har analyserat detta ganska mycket och tror att det beror på att man har för svaga bålmuskler. Bålmusklerna tröttas ut allt eftersom man springer, ländryggen och magen förlorar sin stabilitet, man sjunker i löpstilen och då överbelastas musklerna inuti höften och bålen så det uppstår någon form av inflammation.
De bålövningar som inte ger för mycket ont att utföra verkar hjälpa mig nu att stabilisera bålen, nu när värken har minskat.

Det jag läst om dessa bekymmer är att det är ofta långdraget så håll ut och bra att någon sjukgymnast tittar på det, är nyfiken på vad du får för svar från sjukgymnasten eftersom jag inte sökt någon än.
1974 • Arboga
#6
17 september 2014 - 13:25
Gilla 
Stort tack för input Joel och Amir!

Joel, du har nog rätt så klart. Men borde inte sjukgymnasten kunna hjälpa rätt bra? Får se vad han säger, om hans råd inte hjälper får man försöka gå vidare.

Amir, din analys låter onekligen helt korrekt. Det har ju gått relativt fort från att "försöka komma igång" under många år till att äntligen kunna springa en mil utan större ansträngning (tack vare ett utmärkt träningsprogram). Jag lovar att återkomma med var sjukgymnasten säger. Tänkte försöka börja träna bålen lite försiktigt och se vilket håll det går åt då. Vilka övningar kör du?
1989 • Västerås
#7
17 september 2014 - 18:14
Gilla 
Jo, självfallet, Andreas, använde "läkare" som ett brett grepp och menar egentligen all kunnig vårdpersonal (borde ha sagt det). Viktiga är bara som jag sa att stå på sig, och även uppsöka annan vårdpersonal för att få en andra bedömning om man anser att den första är felaktig.

1973 • Åkersberga
#8
17 september 2014 - 18:48
Gilla 
Andreas, jo jag ökade också på mängd och intensitet för fort under början på året. Hoppas också att analysen är rätt för oss båda att det går över med tiden.

Märkte också att för mycket stretching av höften gav viss försämring.

Bålträning gör jag bl.a. en variant på situps som mycket liknar sittande situps som finns på gymmen.
Har en situps-bänk hemma som jag lutar kraftigt genom att ställa fronten på 2-3 trappsteg. Gör en delrörelse dvs går inte längre ner än att överkroppen blir vinkelrät mot bänken och sen upp igen och försöker ha magmusklerna spända hela tiden.
Gör också ryggresningar som man ligger på magen och lyfter överkropp och benen och en dynamisk variant på sidoplankan där benen sitter fast under soffan eller någon håller fast dem och man lyfter överkroppen i små rörelser. Det finns många fler övningar som går att göra utan att det gör för mycket ont.
1969 • Kristianstad
#9
17 september 2014 - 19:56
Gilla 
Jag har fått diagnosen överansträngd höftböjarmuskel av IFK Kristianstads sjukgymnast.Fick det av att köra intervaller i överljudsfart typ 2:45-3 tempo i grupp när jag egentligen ensam ligger på 3:15-3:30 farter..Tävlade på ett kortlopp och körde 1:a km på 3:28 och öste på ännu mer.Fick skadan efter det loppet för ca 3-4 veckor sedan och kör rehab idag med hjälp av gummibands övningar som jag fick av sjukgymnasten.Även en övning på rygg i soffan där man ligger med benet utanför och lyfter upp & ned med motstånd/långsamt..Banden kör jag 3 ggr 15st rep morgon & kväll och efter 1 vecka har det blivit lite bättre.man ska träna upp den skadade muskeln och göra den starkare.jag fick även en vågstötsbehandling för att luckra upp den innan jag påbörjade övningarna dagen efter.Han rådde till att inte stretcha höften alls! Att inte använda typ voltaren heller för att det kunde hämma läkprocessen.Idag lider jag mest av abstinens av att inte kunna springa men detta verkar funka, kanske provar jag en liten runda i helgen för det smärtar inte lika mkt idag som när jag började.Sedan ska jag använda dessa övningar i fortsättningen inför långpass & intervaller och hoppas att jag klarar mig ifrån eländet, men att gå till en bra sjukgymnast är en vettig ide!
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
17 september 2014 - 21:43
Gilla 
Du kan vara muskulärt obalanserad, stark i rörelsen framåt/bakåt men svag i in- utåtförarna då benen sällan jobbar i sidled. Tränas genom övningar med gummiband eller på gymmet. Man kan också åka rollerblades.
1973 • Åkersberga
#11
18 september 2014 - 12:23 Redigerad 18 september 2014 - 12:26
Gilla 
Ja, precis Lars, en annan rörelse som ger grym stimulering av musklerna i innanlåren är utfall åt sidan.
1974 • Arboga
#12
23 september 2014 - 10:07
Gilla 
Stort stort tack för återkoppling alla.

Jag ska träffa sjukgymnasten till veckan. Jag har även ett lopp på lördag, efter det tänker jag nog dra ner rejält på löpningen och lite beroende av vad sjukgymnasten säger försöka träna upp allmänna bålstyrkan som ni föreslår.

Tack för övningsförslag Amir och Alec. Jag kanske återkommer med lite frågor om förtydligande :-) när det är dags att börja.

Jag återkommer oavsett med vad SG sa.
1974 • Arboga
#13
27 oktober 2014 - 08:42
Gilla 
Lovade ju att återkomma. Ledsen att det tog tid.


Det han bli betydligt bättre av sig själv innan det var dags för besök till sjukgymnasten. Jag hade inte tid att springa dagen innan som jag tänkt (för att lättare visa var jag hade ont).

Så SG kunde nog inte exakt se var jag hade problem. Vi kom fram till att prova ipren en vecka (han pratade med läkarna på kliniken där han håller till först).

Under ipren-veckan försvann all känning helt. Nu när jag slutat har besvären kommit tillbaka lite, men är betydligt mindre. Jag får se om det klingar av helt med tiden, annars får jag kontagta SG igen.
1971 • Alingsås
#14
27 oktober 2014 - 11:22
Gilla 
Jag hade samma besvär för ett tag sedan. Men även känning/ont i ljumske och ena skinkan i samband med löpning. Jag kände mig dessutom allmänt skev när jag sprang. Kunde komma på mig med att jag hade slagsida åt ena hållet när jag började bli trött i slutet av passen.

Jag gick till en naprapat (tre besök) som knäckte till några kotor i ryggen som tappat rörlighet. Läskigt och lite skönt på samma gång. Jag fick även några stretchövningar att köra hemma innan läggdags. Mest fokus på att stretcha rumpan så att ryggen under natten har bättre möjlighet att sträcka ut sig. Man ska ju vara något längre när man vaknar än när man lägger sig och detta kan motverkas av stela/ostretchade rumpmuskler.

Utöver naprapatbesök och stretch har jag ytterst fokuserat på "stolt hållning" när jag är ute och springer. Allt för att minimera ihopsjunken löpstil. Sträcker ordentligt på mig, fram med bröst och höft. Tycker då att jag känner rätt stor skillnad på hur foten landar mer rakt under tyngdpunkten med alla fördelar detta har.

Dessa åtgärder plus ett något lugnare träningstempo och något minskad mängd verkar ha gjort susen för min del. Får se om jag kan öka mängd något framöver utan att besvären återkommer. Har bara ett lopp kvar att ta det lugnt inför innan "mata-mil-träningen" under vintern tar vid så en upptrappning får vänta lite till.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.