Löpning Kom igång 26 inlägg 6099 visningar

Vilket lopp ska jag satsa på?

1991 • Stockholm
#1
16 november 2014 - 18:19
1 Gilla
Hej allesammans!

Jag har snokat runt här lite som nykomling och jag måste säga att det verkar vara ett väldigt trevligt forum det här! Hoppas någon har lust att bolla lite idéer/komma med förslag.

Jag kan börja med att berätta lite om mig själv och hur jag hamnade här. Jag är en 23 årig tjej som verkligen vill komma i form. Jag har nu fetma och har varit överviktig i hela mitt liv. Jag har försökt gå ner i vikt på alla möjliga sätt genom åren men nu har jag hittat något jag verkligen gillar; att gå/springa i naturen :) Jag har kommit igång rätt bra, kör ca 5 pass i veckan, då jag går/försöker springa i 60-90 min.

Nu till min fråga:
Jag vill gärna ha ett greppbart mål med min träning, t.ex.ett lopp. Om jag kör 6 pass i veckan, 60-120 min från och med nu. Vilken form kan jag räkna med att vara i i sommar och vilket lopp motsvarar det? 2,5 km, 5km, 1 mil?

Just nu är jag inte riktigt i den formen att jag kan springa, bara kanske tjugo meter. Jag tog tid när jag gick 5 km, det tog mig 75 min.

Tack på förhand, fråga gärna om det är något jag har glömt. Allmänna tips för nybörjare på löpning är också mycket välkommet. Tack :)
< < < 1 2 > > >
1971 • Knäred
#2
16 november 2014 kl 18:34
Gilla
Jag har tappat ca 20 kg på ett halvår och min rekommendation är nog att du inte skall springa alls i början. Det är bättre att gå och cykla i början tills du är nere på en vikt där du inte skadar dig av att springa. Nu vet jag ju inte vad du väger men jag vägde + 120 kg och ligger nu på strax över 100 och är på väg ner.
Jag sprang inte innan jag var under 110 kg utan cyklade mest och styrketränade.
Muskler är bra för dom kostar energi även när man vilar.
Sen är ju maten lika viktig som träningen om man vill gå ner i vikt.
1984 • Stockholm
#3
16 november 2014 kl 18:55
Gilla
Jag har ingen erfarenhet av löpning med övervikt men om du tar det lugnt så tror jag säkert att du kan klara ett millopp nästa år. Du har ju redan tagit tid när du gått 5km - en mil är bara det dubbla. Sen om du kan springa milloppet eller om du får nöja dig med att gå delar av det, det behöver du ju inte bestämma nu. Grymt gjort att komma igång så bra iallafall, ta det lugnt bara så att du inte skadar dig.
1991 • Stockholm
#4
16 november 2014 kl 19:18
Gilla
Frank: Tack för ditt svar! First of all, bra jobbat! :D Jo, jag känner nog likadant där det gäller att springa, det tar mer än vad det ger nu när jag är så tung. Jag väger ca 112 kg och har ett BMI på 38,51. Ibland får man bara de där rycken och måste springa några meter ;) Vet inte om jag är ensam om det. Tänker på maten också men fokuserar mer på träningen nu eftersom att det är en ny vana som ska in. :)

Johan: En mil! Wow det var mer en vad jag hade vågat hoppas på :) Det viktigaste är ju såklart att komma i mål, men jag vill ju gärna få en bra tid också, bara för egots skull, hehe :) Ah men om fler säger som du, så anmäler jag nog mig till "Milspåret" i sommar. Wiho! Tack för svar och uppmuntran. :)
1967 • www.sapiens.se
#5
16 november 2014 kl 19:26
Gilla
Hej Josephine!

Jag vågar inte ge dig något råd om distanser att satsa på utan ta en dag i taget och se till att få in rutin och kontinuitet. Det är det som gäller i långa loppet. Bättre överdrivet försiktigt i början för att hålla dig skadefri. Det är lätt att bli för ivrig men kan du hålla i det så har du alla möjligheter att genomföra dina drömmar.

Hellre mindre och konkreta mål som du kan bocka av efterhand än ett för stort mål på kort sikt. Sätt gärna ett stort mål på lång sikt men bryt ner det.

Jag känner flera fd kraftigt överviktiga som har kommit väldigt långt i sitt idrottande så jag vet att det går. Ända till SM-medaljer. Tålamod är nyckelordet.

Lycka till!
Acke5
1959 • Göteborg
#6
16 november 2014 kl 20:04
Gilla
Om träningspassen är tänkta som hjälpmedel för viktminskningen, kan det då inte vara vettigt att försöka se till att de raska promenaderna varar minst 90-120 minuter och ev. dra ned på antalet till 3-4/vecka istället. Stavgång lär öka på energiförbrukningen dessutom. Kanske avsluta promenadernas sista kilometer med försiktig jogg.

Att springa 6 gånger per vecka, under ditt första halvår, låter som ett säkert sätt att skada sig.
1984 • Stockholm
#7
16 november 2014 kl 20:06
Gilla
Jag har såklart ingen aning om vilken distans du kan komma att klara att springa på ett sätt du är nöjd med, men du har ju redan tagit dig ganska långt på träning så varför skulle en mil vara omöjligt att genomföra tänker jag. Om du tycker en mil verkar roligt så go for it och anmäl dig tycker jag, men försök hålla tillbaka tidsambitionerna, ta en dag i taget och sätt upp massa delmål som Marcus sa.

Det är inte målet som är det viktiga utan vägen dit.
Magnus A
Uppsala
#8
16 november 2014 kl 21:06
Gilla
Om du vill ha något att se fram emot och jobba emot skulle jag rekommendera Blodomloppet. Har för mig att de har ett 5 km lopp med promenadklass. Handlar inte så mycket om att vinna utan är mer av en folkrörelse!
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#9
16 november 2014 kl 21:49
1 Gilla
roligt att du är på G, jag har själv gått ner 35 kg och börjat springa
jag tycker att du ska satsa på vårruset 5 km i vår och tjejmilen i höst, roliga lopp att se framemot
ta det lugnt med din träning, gå/lunka/löp efterhand blir den springande delen allt längre
du går ju redan idag 5 km och som sagt en mil bara dubbelt så långt, en sträcka man tar sej runt även om man för dagen bara går
1991 • Stockholm
#10
16 november 2014 kl 22:36
Gilla
Hej Markus! Jag tror att ett lopp om 6 månader kan vara ett lagom stort mål, men förstås beror det på loppets längd. Jag ska försöka komma på delmål på vägen, men det är svårt då jag inte vet vad som är rimligt. Kanske kan ett mål vara viktrelaterat, eller att orka springa en viss sträcka på en viss tid utan att stanna. Just nu är mitt mål bara att komma iväg när jag har bestämt mig för det och att njuta/komma igång med att röra på kroppen/bra hållning osv.

Låter väldigt inspirerande att människor i min situation lyckas kämpa vidare och ta SM medalj! Det ser jag fram emot! ;) Hehe. Tack för din kommentar.

Acke5: Tänker du att det är bra att dra ner antalet dagar för att minska skaderisken eller att öka viktminskningen? Jag har inlagt i mitt schema med träning varje vardag, så det kommer jag nog inte att ändra, men kanske att jag kan köra lättare träning vissa dagar och hårdare 3-4 ggr i veckan. Låter det bättre i dina öron? :)

Springa 6 dagar i veckan kommer jag nog inte KUNNA göra de första veckorna/månaderna. Tack för ditt detaljerade svar :)

Johan: Det skulle helt klart kännas amazing om jag kunde klara ett lopp på en mil! Men jag kanske helt enkelt bör träna lite mer innan jag bestämmer mig så att jag har ett hum om min kapacitet. "Det är inte målet som är det viktiga utan vägen dit." Tack för påminnelsen, det är lätt att glömma när en sitter och tänker på alla storslagna drömmar en har! ^^

Magnus: Tack för tipset! Det ska jag helt klart kolla upp! :D
Acke5
1959 • Göteborg
#11
16 november 2014 kl 22:48
Gilla
Skaderisken minskar säkerligen, om du varierar din träning och inte springer/"Power-walk" varje dag. Testa ett 2-timmars cykelpass emellanåt.

Min erfarenhet är att viktminskningen skjuter fart efter några månader, om man kör långa pass och gärna på morgonen innan frukost. Det här är inte riktigt i överensstämmelse med teorin, men för mig blev det så.
Tanja Werner
1968 • Malmö
#12
16 november 2014 kl 22:48
Gilla
Drar inte ner på mängden, om du känner att kroppen orkar med det. Men tar gärna med någon form av styrketräning o glöm inte att fokusera på kosten.. Jag kunde träna hur mycket som helst utan ngt resultat som helst när jag inte fick grepp om kosten.
Jag håller med om upplägget blodomloppet eller vårruset 5 km till våren o tjejmilen till hösten. Det verkar genomförbar o framför allt njutbar. O ha kul är det viktigaste, tycker jag
1991 • Stockholm
#13
16 november 2014 kl 22:50
Gilla
Åsa: Oj asbra kämpat! :D Får jag fråga om du tränade bara gång/löpning eller annat också? Jag ska definitivt kolla upp de lopp du tipsar om! Tack så mycket! :)
1991 • Stockholm
#14
16 november 2014 kl 23:01
Gilla
Acke5: Tack för dina tips, jag tar dom till mig. Tyvärr cyklar jag som en katt, men kanske finns det något annat jag kan testa/bli bättre på att cykla. Glömde nämna att jag även kör yoga 5 dagar i veckan i varierande svårighetsgrad.

Tanja: Kosten är min akilleshäl, men jag försöker att ta en sak i taget och göra varaktiga förändringar :) Håller med om att det är väldigt viktigt :) Och ja att det känns roligt är mitt ultimatum, om jag inte känner lusten kommer det att paja direkt det vet jag. Även om man såklart måste kämpa ibland. Ska kolla upp dom loppen, och se om det är något för mig :) Tack för din kommentar :)
1957 • Arvidsjaur
#15
16 november 2014 kl 23:22
Gilla
Ett litet tips om du vill börja jogga/springa, spring korta stunder under dina rundor kanske mellan två lyktstolpar, där du ändå tar i lite extra, gå/powerwalk/jogg sedan 5-6 min sedan upprepar du detta under passet med tiden springer du lite längre och går kortare sträckor. Det blir ju intervall träning, men starta successivt och lyssna på kroppen så att du slipper få skador Lycka till
1991 • Stockholm
#16
17 november 2014 kl 00:50
Gilla
Tore: Tack för tipset! Ska testa det när det blir dags att börja springa :)


Alla: Jag har kollat upp alla olika lopp jag har kunnat hitta nu. Jag tror att en bra plan skulle kunna vara att ta 5k i maj med milspåret och 10K med hässelbyloppet i oktober. Mitt första delmål blir att gå 5k under en timme. Låter rimligt? :)
Susan H
1986 • Tumba
#17
17 november 2014 kl 03:47
Gilla
Jättebra att du börjar promenera! Och att du är sugen på att försöka dig på att springa korta sträckor redan nu är lovande. Blodomloppet som någon tipsade om redan är ett hyfsat mål tycker jag. Många "förstagångsspringare" där, det är på en behaglig årstid, det är fint på djurgården och bra underlag.

Men måste också poängtera hur viktig kosten är. Så du inte faller i fällan som jag fallit i flera gånger, att jag tror att bara för att jag tränar så kan jag unna mig vad jag vill och det ska gå på ett ut eller att jag t.o.m. ska gå ner i vikt. Går snabbt att stoppa i sig kcal och det går trögt att bränna...

Och sen, om jag får, vill jag bara slå ett slag för lågkolhydratkost. ;)
1984 • Stockholm
#18
17 november 2014 kl 06:55
Gilla
#16 det låter som jättebra mål tycker iallafall jag.

Vill bara säga så att du vet: milspåret och hässelbyloppet har inte alls lika många nybörjare i startfälten som tex vårruset, blodomloppet, midnattsloppet och tjejmilen. Inte för att det spelar nån roll, du är såklart lika välkommen i alla loppen. Men om det är nåt som spelar roll för dig menar jag.
1967 • Växjö
#19
17 november 2014 kl 12:30
Gilla
För att inte tappa motivationen belöna dig själv. När du kan springa ett visst antal minuter köp dig ett snyggt löparlinne o.s.v. Lycka till.
Oldboy
1952 • Danderyd
#20
17 november 2014 kl 13:46
Gilla
Du har fått en massa bra tips och råd. Jag tycker det är strålande att du är ute och går 5 dar i veckan minst en timme och den mängden räcker säkert långt. Om du orkar så öka farten på din gång på delar av passen och ta i med armarna med eller utan stavar, välj gärna kuperade rundor för det är bra att få upp pulsen ibland. Springa en bit kan du göra eller vänta med, passen ska vara skönt ansträngande så du inte tröttnar eller blir skadad, kontinuiteten är viktigast. Öka inte mängden per vecka eller ansträngningen alltför fort för det här, eller nåt liknande, ska du ändå helst hålla på med resten av livet.

Naturligtvis är kosten minst lika viktig och viktigast är att bli av med sockersuget, sträva mot noll socker och vitt mjöl och minimalt med potatis, ris och pasta mm. Har själv bytt min müsli mot hackade nötter och mandlar+lite fröer och står mig längre på halva mängden.

Olika personer svarar olika på både träning och kost men att röra sig mycket och äta näringsrikt med minimalt med snabba kolhydrater är en bra utgångspunkt. Sen måste man nog pröva sig fram till detaljerna, med tålamod.

Lycka till!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.