Löpning Kom igång 12 inlägg 6617 visningar

Vinterträning på löpband.

1967 • Växjö
#1
10 december 2014 - 14:13
Gilla
Har kommit igång med träningen och joggar 3 ggr/v. Har nu flyttat in till gymet och löpbandet. Lunkar 5 km i min takt och det känns bra.

Men nu vill jag gå vidare, men hur?

Har tänkt springa ett lågpulspass i veckan i 1-1,5 timme. Det har fungerat bra innan när jag sprungit ute. Men vad ska jag göra med mina 5-km pass? Ska jag öka distans eller öka hastighet?

När jag tänker framåt så vill jag kunna springa långt, det är inte lika viktigt med hastigheten. Eller kallas det tempo? :-)


1984 • Stockholm
#2
10 december 2014 kl 14:15
Gilla
Om du vill kunna springa längre så tycker jag du ska göra just det och öka längden snarare än farten. Man blir bra på det man tränar :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
10 december 2014 kl 14:18
Gilla
Varför flytta in all träning? Om du har möjlighet så skulle jag behålla lågpulspasset utomhus och nyttja löpbandet till lite mer fartbetonad träning eller så kallade tröskelintervaller. Själv använder jag bandet för just tröskelträning under vintern. Att springa långt och sakta är skönare utomhus. Generellt sett så bör du springa något snabbare på bandet då du inte jobbar mot något luftmotstånd när du enbart jobbar på stället med bål och överkropp.
1971 • Nykvarn
#4
10 december 2014 kl 14:26
Gilla
Håller helt med Lars, lugna, längre lågpulspass passar utmärkt att springa utomhus året om! Löpband tycker jag är ett utmärkt komplement just vintertid för att köra lite farttträning/intervaller.

Dessutom tycker jag det är helt nödvändigt att variera farten på löband för att inte dö löpbandstråkdöden. Skulle aldrig ställa mig och köra ett lugnt distanpass på löband!
Leonard
1981 • Hovet
#5
10 december 2014 kl 17:56
Gilla
För första vintern på flera år är det 100% ute för mig som gäller i år (åtminstone så länge det är varmare än -10C). Tidigare år körde jag samtliga pass inne på vintern, även långpass. Det som hjälpte mig att undgå "löpbandstråkdöden" var det sociala på gymmet. Alternativt musik.

Annars är jag helt enig med Staffan och Lars. Kör långpass ute om du kan. Gällande frågan om hastighet kontra distans så menar jag att vintern är bra för basträning. Det är ganska meningslöst att försöka toppa formen såhär års.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#6
10 december 2014 kl 19:33
Gilla
Lars, det klassiska rådet att ha lutningen på 1,5 för att kompensera för vind mm, är det "sämre" än att öka farten?
Jag kör löpband ibland på vintern och vill gärna få det så likt som möjligt b
Leonard
1981 • Hovet
#7
10 december 2014 kl 19:53
Gilla
Bobby #6:
Smiter före Lars med kort svar: enda anledningen till att kompensera är för att tiderna inte ska bli för optimistiska. Dvs, vill du jämföra en 5K tid på löpband med utomhuslöpning av samma distans bör du köra på 1-3 graders lutning. För träning inne menar jag att det är bättre att höja farten istället för att luta, då du får "gratis" träning av koordination av muskler för snabbare steg. Detta kan jämföras med basträning i nedförsbacke där man vill ha snabbare steg utan att pulsen går upp (för mycket).
1984 • Stockholm
#8
10 december 2014 kl 22:32
Gilla
#6 Fyller på lite... att springa i konstant uppförsbacke hela vintern är nog inte jättebra, men som Leonard sa - vill du jämföra tider mot ute så bör du ha lite lutning. Över 1,5% låter för mkt i mina öron, skulle säga 0,5-1,5% snarare men det beror väl lite på tempo och jag baserar det bara på en blandning av vad jag läst och vad jag själv upplevt, ingen vetenskap. Jag ökar hellre farten om jag måste välja - eller, ännu bättre kanske, låter bli att öka farten eftersom jag alltid går ut för hårt ute. Löpband är det bästa redskap som finns för att hålla nere farten tycker jag.

Jag gillar f.ö. löpband också. Det är inte samma som ute men det är fint på ett annat sätt. Lite som att springa i mental motvind.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#9
11 december 2014 kl 05:39
Gilla
När jag kör löpband ( bara tröskelintervaller ) kör jag plant och letar den snabba, rappa känslan i steget som är svår att få till på ett halt underlag på vintern. Jag lägger ingen lutning just nu, tänkte spara det till vårens lite snabbare jobb.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#10
11 december 2014 kl 08:03
Gilla
I en Iphone är "vattenpasset" inbyggt i kompassen. Annars fungerar ett vattenpass, gärna lite längre modell, ypperligt.
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#11
11 december 2014 kl 10:05
Gilla
Jag har ett löpband hemma, i garaget. Mitt band står alltid i lite uppförsbacke enligt vattenpasset, min grova bedömning är att det morsvarar ca 1% så det blir inte helt plant för mig (om jag inte pallar upp det).
Jag använder oftast bandet till Brick-pass på vintern (några km löpning direkt efter ett pass på trainern) alt backintervall. Då tycker jag att det är grymt bra.
Helst springer jag ute året om, och har inga jätteproblem med temperaturer ner till -12 grader men det är alltid skönt att ha bandet som backup (som igår när det var storm i Gbg.....)
1978 • Stockholm
#12
11 december 2014 kl 10:18
Gilla
Det förefaller som att många fick upp ögonen för detta "problem" i och med tråden "Fel lutning på löpbandet" http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=37365.

Jag kör ibland intervaller och tröskelpass på löpband. Under det senaste året har jag kontrollerat alla löpband jag använt. Cirka 10 stycken. Samtliga löpband har lutat mellan 1 och 3 % uppför.

Jag kontrollerar lutningen framför allt för att kunna förstå min träning. Det är kanske okej att bli galet sliten av ett pass om jag genomförde det i 3% lutning uppför men inte om jag gjorde samma pass på ett löpband med 0 lutning.

Det här med lutningen på löpbanden är lite off-topic inser jag. Personligen tycker jag att långpass är mindre känsliga för yttre omständigheter så som väder och underlag. Intervaller tycker jag dock är läskigt att köra om det är halt ute så då rekommenderar jag inomhus på löpband.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.