Löpning Löpning - Triathlon 5 inlägg 6334 visningar

Hur bäst utnyttja "träningsläger" i värmen?

Johan Furu
1974 • Åland
#1
18 mars 2015 - 10:55
Gilla
Har under vintern löpt mest distanspass med något inslag av långpass. Kommer nu åka två veckor till varmare trakter och ska försöka utnyttja tiden väl att få in välbehövlig löpträning. Frågan är då vilken typ av träning som jag bör satsa på? Intervaller, distans i mera mängd, långpass eller blandat?
Berlin
#2
18 mars 2015 kl 14:24
Gilla
Hade personligen lagt in ett par långpass för att få det mentala i att springa länge i varmt klimat. De flesta Triathlon-tävlingar utförs ju i varmare temperaturer
1980 • Åby
#3
19 mars 2015 kl 00:24
Gilla
Anders Kleist kan det där: http://springlfa.se/traningslager-ak-style/

:)
1967 • Torslanda
#4
19 mars 2015 kl 04:21
Gilla
Distans. Det tar minst en vecka att anpassa kroppen till värmen. Pulsen går upp kraftigt så även om du skulle köra intervaller så kan de inte köras på samma hastighet som du i vanliga fall kör. Om du som jag är en salt svettare så kan du behöva tillföra lite mer salt än vanligt. Jag deckar helt utan salttabletter på långpassen. Om du kör mycket distans i värmen så kommer du känna av att det går lättare att springa samma distans när du kommer hem. Kroppen är bättre på att transportera syre till musklerna. Tyvärr tar det ungefär lika lång tid som det tog att bygga upp detta för det att försvinna med. Det går inte att säga exact hur stor effekt värmen har på en individ men vid en undersökning på ett race kom man fram till dessa ungefärliga siffror:

The top 3 runners experienced only about .9% slower performance for each 5 degree C increase.

The 25th place finishers saw a 1.1% hit to their performance for each 5 degree C.

The 50th, 100th and 300th place finishers experienced an even greater impact of 1.5%, 1.8%, and 3.2% respectively for each 5 degrees C increase.

Jag kan bara konstatera att ligger långt över detta. Jag klarar inte värme men värmeträning gör det med tiden något mindre jobbigt i vart fall. Nu skall jag dock ut i vårvärmen för ett kortpass. 17 grader så rätt skönt.
1965 • Umeå
#5
19 mars 2015 kl 08:52
Gilla
Det luriga är att det kan vara litet riskabelt att ganska plötsligt öka mycket i mängd eller kvalitet. När jag varit på varmare resor har jag tänkt att jag använder tiden till att lägga mer tid totalt på alla tre grenar. Mycket open water-simning, som är svårt där jag bor i vanliga fall, något/några längre cykelpass och litet mer löpning än vanligt.

Och om du ändå vill prioritera löpning skulle jag nog satsa på mycket mängd, dels för att det är vettigt under en basträningsfas, dels för att det minskar risken för skador. Det hindrar förstås inte att du kör litet kvalitet ändå.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.