Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4779 visningar

muskel bristning I vad hjälp

1975 • skövde
#1
2 april 2015 - 08:35
Gilla
Muskel bristning I vad hjälp ... nu två månader innan Stockholm marathon. Skadan blev under en intervall pass för en vecka sen har fortfarande ont i vaden . Behöver tipps och råd vad göra har varit på vårdcentralen men där blev resultatet muskel bristning vila ...har provat motionscykel gjorde lite ont .
Som sagt behöver tipps och råd
Mattias
1974 • Borås
#2
2 april 2015 kl 22:13
Gilla
Vila ett par dagar tills smärtan har släppt, sen kör du igång med tåhävningar och alternativ träning (cykling, simning). Om det är en mindre bristning så kan du börja jogga försiktigt efter 14 dagar. Maran ska inte vara i fara.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
3 april 2015 kl 19:46
Gilla
Det är en vanlig skada, du hittar många trådar på jogg och mycket info på nätet. Men jag rekommenderar starkt att du letar rätt på en naprapat eller sjukgymnast med specialisering på idrottsskador. Det är helt enkelt det snabbaste sättet att få skadan att läka för du får ett individuellt träningsprogram.

En vecka och fortfarande smärta är länge. Den akuta läkningen anses ta 7 till 10 dagar. All träning som inte gör ont är bra (men prova inte löpning, hopp osv). Lätt stretch och försiktig massage hjälper muskeln att läka rätt.

Gör inte misstaget att starta för fort när du börjar jogga och vänta med fart tills du kunnat springa långpass utan känningar. Jag har haft bristningar som läkt på tre veckor (om man låter bli att springa snabbare än marafart) men senast tog det ett halvår för att jag ökade farten för tidigt.
Betrakta maran som körd resultatmässigt så får det bli en bonus om tiden blir bra. Sköter du dig kommer du att kunna springa den men du kommer inte att vara fulltränad.

Du hittar nog boken "Motions- och idrottsskador och deras rehabilitering" på biblioteket. Men det finns lite ny kunskap som inte kommit med. Tror det finns en senare bok också. Lycka till!
Annika
1979 • Mölndal
#4
4 april 2015 kl 08:50
Gilla
+1 på tipset att gå till en naprapat, jag gjorde det när min vad brast och fick ett bra rehabprogram. Nu minns jag inte exakt vad det gick ut på, men det var många balansövningar för att stärka upp de små musklerna i vaden och vristen, de obligatoriska tåhävningarna såklart, och massor med promenader, snabbare och snabbare. Man skjuter inte ifrån på samma sätt när man går som när man springer, så powerwalks funkade bra och hjälper till att bevara lite kondition också.
När allt det gick att göra smärtfritt var det dags att börja med lite hopp, och så småningom försiktig jogg, bara några steg åt gången till en början. Jag klantade mig och började springa för mycket för fort, och slog upp skadan igen, så då fick jag börja om :/ För mig tog det ungefär sex veckor från det första skadetillfället tills jag började kunna springa igen, men hade jag inte slagit upp bristningen igen hade det kanske kunnat gå lite snabbare.
Stockholm marathon är om åtta veckor. Det känns tajt, men kanske inte omöjligt. Lycka till!
Annika
1979 • Mölndal
#5
4 april 2015 kl 09:08
Gilla
Just ja: Massera också, och använd kompressionsstrumpor för att skydda vaden lite extra.
1975 • skövde
#6
7 april 2015 kl 14:08
1 Gilla
Tackar alla för dom bra tipps sjuk gymnastics är bokad..håller tummarna för det ska bli bättre
Mia Emilsson
1966 • Trollhättan
#7
7 april 2015 kl 16:30
Gilla
Hej Per!

Törs knappt skriva det men jag har haft jätte problem med muskelbristningar i mina vader. Börjat använda kompressionstrumpor. Peppar peppar ta i trä inte haft besvär på många månader nu. Provat allt från massage, sjukgymnastik men det var när jag började använda kompressionstrumpor det vände. Hoppas det ordnar sig för dig!
Jim
1975 • Göteborg
#8
7 april 2015 kl 17:28
Gilla
Hej
Utöver ovan goda råd så rekommenderar jag även: http://www.clasohlson.com/se/TENS-EMS-massageapparat/Pr341548000

Bra investering !

Lycka till
Hobbylöparn
Östermalms IP
#9
7 april 2015 kl 18:25
Gilla
Patenttricket för att få muskelbristning i vaderna är att öka veckovolym häftigt t.ex. inför en mara. Eller att följa ett köpeprogram på Marathon.se.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.