Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 3204 visningar

Springa med bristning?

1986 • Lund
#1
28 januari 2018 - 22:43
Gilla
Ont i smalbenet efter intervallpass med spikskor. Dels ett ömt område (om man trycker), dels vid fotisättning (endast löpning). Känns de första km, men kan försvinna med adrenalin. Ömt efteråt.
Sjukgymnasts diagnos efter två veckor: lättare bristning i djupa vadmuskeln. Inga benhinneproblem. Går att springa med, men man ska inte provocera det (genom t.ex. hopp).
Ytterligare två veckor senare är det oförändrat. Jobbigt att springa, men det går. Har försökt googla: borde man ändå vila? Någon övning? Hittar inget bra och är tacksam för råd.

Tackar på förhand!
Irene
1968 • Åstorp
#2
29 januari 2018 kl 06:39
Gilla
Om du har ont i själva smalbenet är det ingen ruptur. Har man en bristning är det dessutom närmast omöjligt att springa i det akuta skeendet, bara att gå är svårt. En bristning kommer till akut, oftast vid ett kraftigt frånskjut och smärtan är omedelbar. Önskan om att gå på tå för att inte töja vaden är stor. Har man ont på en punkt bör du vara försiktig så du inte utvecklar benhinneinflammation och/eller stressfraktur. Din beskrivning är något vag vad gäller smärtstället så du får ta informationen som allmän.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
29 januari 2018 kl 14:39
Gilla
Du ska inte springa med smärta. När du sätter i foten belastas vadmusklerna (om du inte springer med hälisättning men det tror jag inte du gör om du är van vid spikskor).

Löpvila, men gör allt annat som inte gör ont. Efter 4-10 dagar brukar bristningen ha läkt men läkstället är svagt. Man stärker det med excentriska tåhävningar, med lätt böjt knä eftersom det var inre vadmuskeln - obs! sluta genast om du känner smärta. Gör dessa omväxlande med det ena och det andra benet men de första dagarna kan du lämpligen köra med belastningen delad på båda benen både upp och ner. Sedan på ett ben, efterhand behöver du förmodligen lägga på belastning (ryggsäck, skivstång i Smithmaskin) för att bli stark nog, jag har behövt stega mig upp ända till 60kg en gång efter en bristning. Du kan behöva hålla på med det här 6-12 veckor, normalt. Efter ca en veckas vila kan du börja jogga lugnt en kort bit, kanske en km eller två men bara om det inte gör ont alls. Öka försiktigt, vänta med fart tills du kan springa lugnt på full distans, fasa även in farten försiktigt.

Försiktig massage och försiktig stretch kan vara bra efter några dagars läkning, hjälper muskeln att läka på rätt sätt.

Om du nu inte fick något program för rehabträning av din sjukgymnast så gick du till fel person.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.