Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 601 visningar

Bristning knuta i vaden

#1
27 november 2021 - 00:18 (Redigerad 27 november 2021 - 00:24)
Gilla 
För ungefär 3 veckorsedan fick jag en bristning i vaden .Tror det är bristning. Som en knuta , kramp i vaden. Kunde gå och helt utan smärta efter 2 dagar vid gång. Tror lättare variant. Löpvilat helt i ungefär 14 dagar. Kört tåhävningar å rehab under tiden. Efter runt 14 dagar joggade jag extremt lätt i några minuter på löpband å ett pass ute med kombination promenad å jogg: Efter 3-5 dagar 20 minuter på löpband jättelätt jogg. Veckan efter det ett pass 50 minuter jättelätt jogg . Några dagar efter det
60 minuter lätt jogg ute. Inte känt någonting.
2 dagar efter det körde jag lätt jogg på löpband å efter runt 35 minuter började det strama lite och efter det som lite kramp , muskeln drog ihop sig. Känning inte ont. Slutförde lätta joggpasset efter 50 minuter. Tycker jag joggat jätteförsiktigt för trappa upp belastningen längre fram. Har skadan gått upp lite nu? Har jag varit för snabb med upptrappningen?

Efter passet gick jag å körde tåhävningar och med utan problem. Körde även i en sådan där maskin man står i och kan vräka på vikter.

Är det en bristning eftersom jag kan köra tåhävningar med jättehög belastning? Vad tror ni löpare? Vila igen?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#2
27 november 2021 - 06:48
1 Gilla 
Mitt lekmannasätt att se om vaderna är funktionella (mycket lämningar och knutor i dem) är att hoppa lätt på ett ben. Känns det som att muskeln är spänstig som den ska (utan smärta)? Då springer jag på. Känner jag mig däremot svag i muskeln utgår jag från liten bristning. När jag haft rejäl bristning har jag inte kunnat lyfta från marken ens.

Muskelknutor trycker jag själv bort så och då. När jag hade kramper tog jag magnesium ett tag. Hjälpte!
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
27 november 2021 - 10:39
2 Gilla 
Kontakta din Vårdcentral och be att få en tid hos en sjukgymnast. En sjukgymnast kan garanterat avgöra om det är en knuta, bristning eller "gubbvad" (drabbar även kvinnor) och ge dig bra övningar.
Magnesium är alltid bra för vaderna rekommenderar också B-vitamin och då särskilt B12.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#4
27 november 2021 - 11:50
1 Gilla 
Låter som en klassisk gubbvad.

Brukar gå över med tiden. Beror ofta på för hastigt stegrad volym. Typiskt läkförlopp är promenader i någon vecka, därefter lätt jogg. Inte öka för fort.

Ja, tåhävningar är bra.
#5
27 november 2021 - 12:02 Redigerad 27 november 2021 - 12:05
Gilla 
Tack för infon. Det kan ju vara att jag körde lite för långt pass senast och vaden inte tillräckligt stark ännu. Har dock funkat 2 ggr tidigare. Skulle jag sprungit längre senast skulle det nog göra ondare och ondare. Kändes som knutan kändes mer å mer eller vad det nu är.

Är nog inte tillbaka på ruta1 men en väckarklocka antagligen att den inte är stark nog ännu för längre pass kanske.

Testa cykel några ggr kanske. Kört crosstrainer tidigare men inte lärt mig få upp pulsen ordentligt där så blir testa cykel.

Lurar på sjukgymnast men känns ju som gubbvad 🙂
#6
27 november 2021 - 12:11
Gilla 
Hur stegrar ni? Om jag nu ska börja jogga igen om några dagar igen. Dumt köra 50-60 minuter per pass å 2-3 pass i veckan trots lugn jogg kanske. Var ju det jag gjorde å det verkar ju ej funka efter senaste passet 🙂
1965 • Kungsholmen
#7
30 november 2021 - 13:23
Gilla 
Vader är knepiga och alla upplever nog olika symptom och läktider. För 10 år sen hade jag ett par gubbvadsliknande händelser och minns att jag då var tillbaka redan efter en vecka och fullt återställd efter två, men visst skedde bakslag.

Har haft en mega bristning i vaden också och då haltade jag vid gång i flera veckor och smög igång löpning kanske efter 2v försiktigt med hällandning.

Nu kommer det mest udda. Idag kan mina vader "nypa" när som helst. När jag går nerför trappan på morgonen, när jag promenerar för fort, när jag springer ner för trottoarkanten, eller uppför en backe. Jag säger nyper för det är inte som en vanlig kramp och heller ingen riktig bristning. Men det gör ont som om en kniv körts in i vaden. Första gångerna detta hände blev jag så skärrad att jag satte mig ner. Men nuförtiden slappnar jag bara av ett tag, går igång vaden och joggar sen vidare med lätt hällandning. Ibland ömmar det lätt dagen efter men jag har inte behövt ta löpvila på många år.
Jag har lärt mig acceptera att mina vader får dessa mikrokramper då och då. Hade en idag på lunchpromenaden och en förra veckan på ett löppass.

Man får prova sig fram. Blir inte smärtan värre under passet, eller efter passet så är det bara att köra vidare.
Jag har inte kört en tåhävning på år.
#8
30 november 2021 - 22:29 Redigerad 30 november 2021 - 23:01
Gilla 
Japp förstår är en vetenskap.

Kör träningscykel och lurar på upptrappning och om det är ok känna knutan vid löpning eller ska det inte kännas nåt ? Inte lätt veta. Kunde som jag nämnde springa 2-3 lugna pass runt 50-60 minuter (par dagars vila mellan passen) utan känning. Senaste löppasset lugnt pass kändes det som vaden drog ihop sig efter 35 minuter och krampa och slutförde efter 50 min. Vet ej om bakslag 😀. Kan va litet bakslag. Kör cykel nu iaf. Hur såg er upptrappning ut? Detta är förmodligen en lite lättare form av bristning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.