Löpning Träning 16 inlägg 12209 visningar

Träna inför Stockholm Marathon 2016

Tove
1992 • Sverige
#1
30 maj 2015 - 22:22
1 Gilla
God afton!

Satt och tittade på marathonet förut och kände att nästa år, då j-vlar - jag vill också springa!

Men hur ska jag träna för att 1. inte tröttna på löpningen, 2. orka, 3. hålla mig skadefri?

Jag hade bra kondition en gång i tiden men jag vet inte vad som hände, tränade lite hårt och mycket ett tag och tappade all ork och motivation efter det. Men nu känner jag att det är på tiden!

Tröttnar tyvärr lätt på löpträning så jag behöver tips på hur jag ska orka och sluta tröttna.

Jag är inte helt otränad och har en grundkondition men i kroppen känns det som att jag är nere på noll så utgå från det :)

Grym inspiration får man av er löpare!
Annie F
1981 • Tullinge
#2
31 maj 2015 - 04:05 Redigerad 31 maj 2015 - 04:06
1 Gilla
Om du bor i Sthlm tycker jag att du ska anmäla dig till TSM (team Stockholm Marathon) mycket lättare med motivationen när man springer tillsammans med andra :)

Jag har förr ofta "lidit av svår motivationsdip" vissa år har jag istället tävlat mig iform. Sprungit en hel radda med långlopp men knappt tränat nåt däremellan.. inte bra så klart men då har det åtminstone blivit några mil i månaden.

Har du lite bättre disciplin än jag (hade) kanske du även håller igång träningen emellan loppen om du anmäler dig till några stycken (ett par millopp och nån halvmara tex.

Kan du få in transportträning?
Kan vara segt de första gångerna men efter en stund blir det en skön rutin :)Tove
1992 • Sverige
#3
31 maj 2015 - 09:12
Gilla
Jag tackar så mycket för ditt svar Annie F! :)

Jag bor inte i Stockholm men tror inte det hade varit något för mig, jag blir så tävlingsinriktad när jag tränar med andra och blir arg för att jag inte är bäst...behöver i alla fall komma igång själv först och främst :)

Att anmäla sig till lopp och bara köra dem funkar nog inte för mig heller. Jag behöver och vill ha träningen däremellan.
Men det är där skon klämmer tror jag. Jag kan vara supermotiverad, drar ut och springer. Kör så några dagar-en vecka, för att sen helst lägga mig i soffan.

Som det är nu är det extra svårt att hitta motivationen då jag har ett jobb som är som ett träningspass i 8h, jag är därför rätt slut när jag kommer hem.
Jag fixar dock mina tennisträningar utan problem så det sitter i huvudet att jag inte "orkar", bara att låta bli att slänga sig i soffan helt enkelt när jag kommer innanför dörren.

Vad är transportträning för något?
minnsann72
1972 • Norrland
#4
31 maj 2015 - 09:35
Gilla
Kan transportträning vara tex till och från jobbet?
Jag funderar också kring träning för Stockholm Marathon 2016. Anmälde mig igår
Jenny
1974 • Knivsta
#5
31 maj 2015 - 11:11
1 Gilla
Jag marathondebuterade i går och har en bakgrund som idrottshatare (ni vet den där som alltid blev vald sist på gympan och som efter gymnasiet svor på att jag aldrig skulle motionera mer). Jag tog hjälp av en PT för att få hjälp med ett upplägg som passar just mig, vilket har varit jättebra. Dels har jag fått hjälp med styrketräning, som jag aldrig ägnat mig åt förut, och nästan fått bukt med de skadekänningar jag tidigare haft, dels har jag fått ett träningsschema som har funkat. Jag tror att det hade funnits risk för att jag skulle ha gått ut alldeles för hårt och sedan tröttnat annars. En annan fördel har varit att om man måste redovisa vilken träning man har uträttat sedan senaste träffen (vi har setts ungefär var sjätte vecka), så blir det mycket svårare att smita. Skulle också vilja tipsa om att skynda långsamt, att försöka variera dina pass och att anmäla dig till några kortare lopp som kan hålla träningsmotivationen uppe. Det kan vara svårt att bibehålla gnistan om man bara har ett enda mål och det ligger ett helt år bort.
Helena Nee
1968 • Åkersberga
#6
31 maj 2015 - 13:35
Gilla
Oavsett hur man är som person tror jag alla har mycket nytta av att gå med i någon löpgrupp så att man verkligen kommer ut och springer oavsett om det är intervaller eller bara luffs i skogen minst en gång i veckan. Många nybörjare börjar för hårt på en gång, det är många ligament i kroppen som behöver regelbundenheten för att orka hålla ihop under ett längre lopp.

Grunden i många träningsupplägg är att vänja kroppen hålla igång. I oktober/november börjar oftast långpassen med en mil för att sedan var alt varannan vecka öka långpasset med en kilometer. Om långpasset är 10 km bör summan av resterande veckas löppass summeras till 80% av detta. Jag gissar att detta är mycket pga att kroppen ska vänjas sig vid mängden kilometer.

Personligen verkar jag inte ha någon karatärr alls ;-) så jag måste ha hjälp med både långpass och intervallspass, annars blir de inte av.

Jag avslutade igår mitt andra marathon. Kom på 19 plats från slutet av alla tjejer.

Lycka till med er träning! Hoppas det går bra för er så ni springer snabbar än mig :-)
Mitch Rapp
1981 • Götet
#7
31 maj 2015 - 13:41 Redigerad 31 maj 2015 - 13:51
Gilla
1. anmäl dig till några kortare lopp(som någon skrev) så att du har något eller några delmål på vägen. kanske något i september, november och något mars april. då har du två delmål och det blir lättare att fokusera på något som ligger nära istället för 1år från nu.

2. Fundera också varför du vill/ska springa marathon? brukr finns bra motovation i svaren

3. köp lite ny löparkläder/prylar. Brukar gå lättare då även om det bara är mentalt.

lycka till.
1965 • Södermalm - Stockholm
#8
31 maj 2015 - 15:23
1 Gilla
Sprang maraton för 1:a gången igår!
Tog mig runt på 3:35, sjukt nöjd & stolt!!
Idrottade mycket i unga år, men då mest lagsporter och tyckte då att löpträning mest var jobbig & tråkig försäsongsträning!!
Började springa kontinuerligt för ca 4 år sen efter ha prövat på gym, spinning, gruppträning m.m, men fastnade till slut för löpning.
Till en början mest för att det var så enkelt & okomplicerat, man drar bara på sig löparskorna & sticker ut springer en runda!!
Nu är man fast och löpningen har blivit en del av livet. Om jag ska åka på sol & badsemester så måste jag kunna springa där!
Löppassen har också blivit min egentid, som jag sällan prioriterar bort!
Lycka till med din Maratonsatsning!
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
31 maj 2015 - 15:58
Gilla
Om du inte alls vill springa med en grupp och inte vill/kan lägga pengar på en PT så börja med att följa ett standardprogram som finns i många löparböcker och på nätet, många är gratis. Man behöver inte följa dem slaviskt men de ger struktur åt ens träning. Jogg har program, marathon.se har program googla på fler.
Nån löpartidning kan också vara kul att läsa och man blir regelbundet påmind:-)
Tove
1992 • Sverige
#10
1 juni 2015 - 21:18
Gilla
Tackar så jättemycket för fina svar! Blir så peppad och vill bara ut och springa NU!

Jenny: PT var smart! Kanske borde överväga det lite längre fram. Men himla bra att ha någon som lägger upp träningar efter ens egna förutsättningar. Är det en vanlig PT som finns på ett gym som hjälper dig eller finns det andra PTs?

Angående andra lopp under tiden, ja det har jag absolut tänkt springa. Har ett milslångt lopp i september jag funderar på än så länge i alla fall.

Helena Nee: Jag är inte så säker på det faktiskt. Får jag bara in löpningen till en rutin så blir det inte bara "lufs i skogen" haha :)
Träningsupplägget låter lite liknande hur man lägger upp träningen som fotbollsdomare, särskilt den biten med långa pass från oktober/november.

19 från slutet eller först i mål - jag är lika imponerad ändå av alla som tar sig igenom dessa 4.2 milen! =)

Mitch Rapp: Ja absolut, det kommer ju bli några kortare lopp också såklart. Delmål och slutmål, allt är viktigt.
Alltså, jag vet inte om det egentligen finns så mycket motivation i mina anledningar, haha.. jag vill mest utmana mig själv, kanske genom löpningen få ett hälsosammare liv, träna hårt och mycket. Och bli bättre än en bekant.
Att nya löparkläder och skor motiverar en har jag inte förstått faktiskt, men antar att det är samma sak som när jag köper nya tennisracketar..

Per Andersson: 3.35! Fin tid, grattis! Haha jag har samma tankar som du, då var det inget annat än försäsongsträning som du säger, och det var aldrig kul att springa under tvång.

Oldboy: Ja! Löparprogrammen ska jag kika på. Hade en app en gång med olika program för löpning, men tyckte det var så tråkigt att ha bestämt vad mitt springpass skulle innehålla och fick dessutom presationsångest när jag inte fixade den rekommenderade tiden så slutade ganska snabbt med det där.. Men ska jag fixa ett marathon om ett år kanske jag helt enkelt måste följa ett program.
Älskar löpartidningar faktiskt, borde kanske börja prenumerera på någon nu istället. Måste hålla motivationen uppe! :)

---

Förresten, ni som springer. Tränar ni bara löpning?
Jag spelar som sagt tennis, det tänker jag inte sluta med. Kör mountainbike ibland och har planer på att gå och simma en gång i veckan som avkoppling efter en tuff arbetsvecka. Cykel och simning, det hämmar inte ens utveckling i löpningen hoppas jag?
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
1 juni 2015 - 23:56
1 Gilla
Det är riktigt bra att träna nåt annat också. Särskilt innan kroppen är van vid mycket löpning - det blir lätt för mycket på en gång annars när man blivit taggad och då blir man ofta skadad. Smyg upp mängden löpning medan du fortsätter med resten så länge i alla fall. Och ett pass annat i veckan är jättebra även om man springer mycket.
Anna Bååth
1976 • Malmö
#12
2 juni 2015 - 09:38
Gilla
Jag tänker att det är bra att först veta om man verkligen vill springa en mara och varför. För om det känns som ett motstånd redan innan man börjar så kanske man ska ta sig en funderare till.... Det finns ju fler lopp än maran. MEN om man kommer fram till att man vill så tycker jag att man ska ge det en ärlig chans och förbereda sig så att loppet blir en upplevelse, inte ett helvete.
Börja smått och öka successivt. Öka inte för mycket, det är då man skadar sig (jag har gjort det misstaget så många gånger) Styrka i bål och ben är också viktigt för att inte skada sig (bara egna erfarenheter).
Problemen med programmen är ju att de inte alls är skrivna efter dig och dina förutsättningar och jag tyckte (när jag följde dem för många år sedan förvisso) att de gav mer ångest än hjälp. I år sprang jag maran på 4.17, en tid som kunde varit bättre om jag dels tränat på ett bättre och skonsammare sätt men även disponerat loppet bättre.
Att springa med andra är superkul och skapar en riktigt fin känsla så kan du göra det så gör det. Om det inte finns någon så dra ihop en egen!
Min akilleshäl är långpassen. Jag har svårt att få ihop dem eftersom de stressar mig att de tar sådan tid. Jag försöker därför gå upp tidigt på morgonen en dag på helgen, eller en dag varannan helg och springa innan familjeköret dragit igång. Lyssna på bra och roliga poddar så går det snabbt till du är hemma igen. OCH öka distansen försiktigt så du inte drar på dig skador.

Lycka till!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#13
2 juni 2015 - 15:50
Gilla
Problemet brukar uppstå efter man varit sjuk eller liknande eller av någon annan anledning haft ett längre uppehåll i löpträningen. Då är det jättejobbigt att komma igång igen.

Men så ger man sig ut och springer lite då och då och plötsligt får man mersmak och vill springa allt längre och oftare. Till slut kanske man kör långpass på flera mil bara för att man tycker det är skoj. Det är väl då man ska börja fundera på att springa Marathon antar jag...

Så mitt tips är väl att inte sätta alltför höga mål utan bara ge sig ut och köra lite på känn några veckor och sedan sakta trappa upp målen i en takt som håller motivationen uppe. Jag tror att startar man från noll med tanken att springa maraton inom ett år så är risken stor att man tränar för hårt och sedan tröttnar. Men det är väl olika hur man är funtad, vissa behöver sätta ett tydligt mål för att det ska bli något överhuvudtaget.
Tove
1992 • Sverige
#14
17 augusti 2015 - 17:58
Gilla
Har inte varit inloggad på ett tag, och löpningen har det varit sådär med under sommaren. Haft så ont i fötterna efter jobbet att det inte har gått att gå en meter när jag kommit hem och semestern var full fart hela tiden och hann inte med någon löpning, tennis har jag dock spelat några gånger.

Drog på mig en rejäl förkylning för två veckor sen och sista hostan släppte i fredags. Var därför så sugen på att springa! Så i lördags morse tänkte jag mest beta av några kilometer för att känna hur dåligt flåset var. Det gick kanonbra och jag tänkte att jag slutar när jag börjar bli trött.
Det blev strax över milen och jag hade kunnat springa lite längre.

Mätte aldrig exakt och tog ingen tid då jag inte hade möjlighet att ta med mobilen och träningsklocka har jag inte köpt än.
Men kände att kan jag springa runt en mil utan att ha sprungit längre än 3km senast på midsommarafton, ja då är jag uppenbarligen inte så dåligt tränad och jag borde nästan klara av att springa ett marathon i maj? Är jag naiv som tror det, haha?
Roger
1974 • Eskilstuna
#15
17 augusti 2015 - 21:59
Gilla
Gå med i guppen här på jogg för Stockholm maraton 2016.
Leifi Plomeros
Arboga
#16
18 augusti 2015 - 16:00
Gilla
"Är jag naiv som tror det, haha?"

Svar JA
Det grundar jag på

"-Tröttnar tyvärr lätt på löpträning så jag behöver tips på hur jag ska orka och sluta tröttna "

"...jag blir så tävlingsinriktad när jag tränar med andra och blir arg för att jag inte är bäst"

-"Att anmäla sig till lopp och bara köra dem funkar nog inte för mig heller"

-"Jag kan vara supermotiverad, drar ut och springer. Kör så några dagar-en vecka, för att sen helst lägga mig i soffan."

-"..tyckte det var så tråkigt att ha bestämt vad mitt springpass skulle innehålla och fick dessutom presationsångest när jag inte fixade den rekommenderade tiden så slutade ganska snabbt med det där.."

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.