Vågar man satsa på en IM?? - Löpning
Löpning Triathlonträning 10 inlägg 7248 visningar

Vågar man satsa på en IM??

1986 • stockholm
#1
2 juni 2015 - 20:15
Gilla 
Hej!

Behöver råd :) Jag sprang min första mara i helgen. En jätte seger för mig! Jag har pannben är envis och älskar min nya träningsrutin. Har bara tränat i 1,5 år å då framförallt löpning och styrka, lyckats gå ner 30 kg.
Till min fråga- klarar man en Ironman med dryga årets träning? Eller blir det för tufft tror ni?? Nämnt tanken för några få vänner och kollegor som va tveksamma...alla råd å tips mottages!:)
1980 • Staffanstorp
#2
2 juni 2015 - 21:49
Gilla 
Det korta svaret är -ja =) Har du ställt dig frågan och inte avfärdat den direkt är hjärnan redan en bit på väg.

Skämt åsido blir det ett riktigt gnetande att få ihop träningstimmarna som behövs rent mängdmässigt. Vet inte hur du ligger till sim- och cykelmässigt och det spelar stor roll. Hitta balansen i träningen, öva teknik, få in alla möjliga långpass i kalendern, eventuellt öka träningsmängden -det är många saker som ska klaffa.

För att inte tappa sugen eller riskera skador eller överträning kanske en längre successivt ökad träningsplan på 2-3 år vore något -inte minst för att slippa ett krigande för varje meter.

Men har du bestämt dig så går det, bara viljan finns och träningen är smart går åstadkomma stordåd. Och knäppa vännerna på näsan.. =)
1987 • Stockholm
#3
3 juni 2015 - 00:09
Gilla 
Klart det går. Prova någon kortare i år för att se vad du tycker om hela Triathlongrejen. Men det är skitkul så du kommer antagligen gilla det=)

Räkna med de ekonomiska och tidsmässiga insatser etc som krävs. Känns det värt så är det klart att du ska köra:)
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#4
3 juni 2015 - 09:10
Gilla 
I juli 2013 gjorde jag min första tri-tävling (olympisk distans). Med lånad cykel, löparskorna på fötterna redan när jag cyklade och ingen erfarenhet alls av triathlon. Det gick ändå hyfsat men framförallt, det var roligt!
Ett år senare (augusti 2014) gjorde jag en Halv Ironman. Trappade upp träningen fram tills dess, lite lagom mycket. Har barn, familj och jobb som kräver sitt. Men jag tycker att tri-träningen ändå är bra så till vida att man varierar träningen automatiskt och det sliter mindre på kroppen än att tex bara löpträna.
I augusti i år ska jag köra Ironman i Kalmar. Har aldrig cyklat så långt som 18 mil, och har aldrig sprungit en mara... än så länge känns en IM fortfarande läskigt långt. Men det är några månader kvar.
Om 3,5 veckor kör jag VM för min Age Group i långdistans (4 km sim - 12 mil cykel - 3 mil löp). Jag har trappat upp ordentligt i träning och jag känner mig redo för dessa distanser. 12 mil cykel och 3 mil löp skrämmer mig inte, och jag hoppas att jag om 2,5 månad ska känna mig lika redo för IM också...
Så sammanfattningsvis, absolut, jag tycker absolut du ska våga satsa på en IM. Du har ju ett år på dig!
1974 • Stockholm
#5
3 juni 2015 - 12:47
1 Gilla 
Klarar du en mara klarar du en IM, förutsatt att du tränar lite simning och cykling för distansen.

Jag personligen tycker att en singel-mara är betydligt mer slitsam än en IM.

Det som är riktigt tufft på en IM är den avslutande maran men då får man ta sig fram hur man vill. För mig är det mentalt mycket enklare då jag vet att jag har redan simmat och cyklat massor. Min inneboende känsla under loppet är att bara att stappla fram på maran är grymt starkt!
Det gör en IM mentalt lättare för mig.
1986 • stockholm
#6
3 juni 2015 - 20:36
Gilla 
Tack!! Jäklar vilken pepp i rätt riktning!:):) Ska se till att få lite hjälp med upplägget på träningen så tror jag nog att jag kör på sen! Å en crawl kurs måste jag fixa!
Vet ni någon i Sthlms området som kan hjälpa till med träningsupplägg?

1956 • PARTILLE
#7
3 juni 2015 - 22:08
Gilla 
Jag tror att Du fixar IM nästa år. Som andra säger. Prova några tri denna sommar på sprintdistans, kanske en olympisk i slutet av sommaren. Detta för att Du skall bli bekant med sporten och få lite uppfattning hur Du vill organisera Dina växlingar. Testa gärna att redan denna sommar simma öppet vatten med våtdräkt (om Du inte har erfarenhet). Kan Du inte crawla så rekommenderar jag en kurs under vintern så får Du en bättre resa i Kalmarsund...
1956 • PARTILLE
#8
3 juni 2015 - 22:11
Gilla 
Kontakta Stockholm City Triathlon. Jag har för mig de har ett mentorprogram och där får Du en bra ingång till sporten...
1974 • Stockholm
#9
4 juni 2015 - 07:28
Gilla 
Om du inte känner för att gå med i klubb så vet jag att både http://www.humanambition.se och http://coachludde.com
har simträning för vuxna (från nybörjare till elit). Där de nu under sommaren kör i huvudsak alla pass i sjö utomhus. För mig har det varit väldigt värdefullt att simträna i grupp även om jag i övrigt inte varit intresserad av att träna med en klubb.

Annars finns precis som Stefan säger några tri klubbar i stockholm, men ibland kan det vara svårt att komma in då de ofta har väldigt mycket medlemmar.
Elin Nilsson
1985 • Vårgårda
#10
8 juni 2015 - 06:34
Gilla 
Simcoachen.se har grymma crawlkurser i Sthlm också. Stort lycka till i ditt satsande :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.