Löpning Tävlingar & Motionslopp / ASICS Stockholm Marathon 12 inlägg 10360 visningar

Stockholm Marathon bansträckning ändrad genom åren?

1975 • Linköping
#1
29 juni 2015 - 15:04
Gilla
Hej,
om inte förr, tänker jag springa Stockholm Marathon 2018.
Min pappa sprang maran 1985 på 3.35 då han var 43 år gammal. Han har sagt att hans tid är oslagbar för barn och barnbarn, jag tar det som en utmaning. 2018, då jag är 43 år, SKA jag under 3.35.
Nu till min fråga, är det någon skildnad i bansträckning nuförtiden mot 1985? I så fall, är banan lättare eller svårare idag och vad har ändrats? Finns någon information, länka gärna den i denna tråden
Mvh /Stefan Holgersson
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
29 juni 2015 kl 15:10 Redigerad 29 juni 2015 kl 15:12
Gilla
Banan har nog ändrats lite grand flera gånger t ex redan 2:a året dvs 1980. Det mest drastiska var väl att loppet 1979-1980 startade på gärdet.

I övrigt tror jag Västerbron har passerats 2 ggr varje år sedan 1979 och det utgör den uppenbart mest sluttidsökande effekten av alla bandelar. Men den är ändå inte större än högst ett par minuter jämfört med ett flackt lopp bedömer jag det till.
Därför blir alla banjusteringar som har skett mycket försumbara jämfört med Västerbro-effekten och därför är de i sin tur marginella.

Väderfaktorn har påverkat sluttiderna mycket mer mellan åren. 1985 var det ganska varmt och gassigt men inte hett.
1975 • Linköping
#3
29 juni 2015 kl 15:27
1 Gilla
Tack för svar! Bra då kan jag räkna bort detta i min "lilla" uppladdning. Jag minns när jag var å titta på pappa 1985, jag var 10 år och djupt imponerad av hans lååååånga lopp. Jag minns det som en varm härlig dag, hoppas det blir något svalare 2018. Men jag börjar komma i bra löpform redan nu efter ett års träning, så man kanske ska försöka sig på att slå pappas tid redan nästa år... Sugen.
Ska ge mig på min första mara 6 september i år, ÖstgötaMaran. Får se om jag är lika sugen på Stockholms Marathon efter det... ;-)
Annie F
1981 • Tullinge
#4
29 juni 2015 kl 18:09
Gilla
Var det hans första mara? Isf. Tycker jag att det är "fusk" att värma upp med några maror innan ;)
"Man brukar" kunna förbättra sig rätt mycket mellan första och andra/tredje maran.

Så m.a.o se till att slå hans tid redan på första försöket och sen pressar du ner tiderna ytterligare på nästkommande :)
1971 • Nykvarn
#5
29 juni 2015 kl 20:17
Gilla
Då sprang man väl också Femminggatan-Odengatan istället för som nu Vasagatan-Torsgatan. Dessutom sprang man hela Odengatan fram till Valhallavägen istället för som nu Sturegatan men det är uppför till Stadion från Norrmälarstrand vilken väg man än väljer så det spelar nog mindre roll.

3:35 är ett bra mål för första maran och inte oslagbart. :) lycka till!
1964 • Stockholm
#6
29 juni 2015 kl 22:04
Gilla
Om din pappa har mål i mun kommer han att säga att nuvarande bana är lättare. Om det är korrekt kan man ju ha olika åsikter om...

Största skillnaden mellan olika år är nog väderlek, samt var du kommer att stå och din pappa stod i startfältet.

Jag antar att du har kollat in den nuvarande bansträckningen, men om inte. Mycket detaljerad beskrivning här: http://www.stockholmmarathon.se/start/content_popup.cfm?Sec_ID=435

Jag har inte hittat någon motsvarande karta över det år din pappa sprang, men kortfattat är skillnaderna följande, så vitt jag kommer ihåg:

- Första varvet. I slutet av Vallhallavägen svängde man vänster, nu höger.
Banan hade därefter samma sträckning som nuvarande andra varvet fram till nuvarande 20 km markering. Därefter motsatt riktning jämfört med nu till nuvarande 19 km markering och fram till Strandvägen.

- Båda varven. Tidigare svängde man vänster efter Stadshuset in på en smal gång-/cykelväg fram till Fleminggatan. Slakmota uppför på Fleminggatan och många har genom åren tyckt detta motlutet har varit värre än Västerbron. Nu fortsätter man fram till Vasagatan.

- Nuvarande andra varv kan du se på kartan ovan. Tidigare svängde man vänster efter Vallhallavägen och därefter som nu, fram till Stadshuset, då det skiljer sig som jag nämnt ovan.

Anledningen till ändringarna av banan är att nu är första varvet kortare än tidigare. Då klarar loppet fler deltagare.

Ovanstående sagt med reservation för att mannaminnet är kort m.m.

Man kan förövrigt tjäna många meter i långlopp som t.ex. Stockholm Marathon på att springa så kort väg som möjligt utan att fuska. Det blir ju i och för sig ännu större skillnader i banlopp, så de som hävdar att banlopp ( med gemensam bana större delen av vägen ) är exaktare för att jämföra olika personers personliga rekord får nog kolla upp det där med pi. Kontrollmätt bana med så få kurvor som möjligt, då blir det rättvisast att jämföra olika lopp.
Antonio Navarro
1973 • Malmö
#7
29 juni 2015 kl 23:22
1 Gilla
Gå för tre timmar så har du gott om marginal i alla diskussioner!
1975 • Linköping
#8
30 juni 2015 kl 08:19
5 Gilla
Annie F: det var hans första och sista SM, också tänkt på samma sak, att det är bäst att springa under 3:35 direkt för att hindra alla diskussioner. Min pappa har dock så stort hjärta att han blir gladare om jag slår hans tid än om jag inte slår den.
Staffan Dahlgren: Precis, 3:35 känns som ett högt mål för mig men inte oslagbart, nu när jag planerar lång tid i förväg.
Sven W: Tack för ditt omfattande svar och bra tips.
Antonio Navarro: DET är ett onåbart(?) mål för mig.

För övrigt fyller min pappa, Lage, 73 i år, han har Parkinson och genomgått hjärtoperation. Han gillade verkligen att röra på sig tidigare, hade svårt att sitta still. Idag tar han det så lugnt som möjligt, det är morsan som använder grisfösare och vallar ut honom på aktiviteter... ;-) Tror han liksom mig använde löpningen som "andningshål" under småbarnsåren, det är en lättillgänglig aktivitet. Jag sprang ibland med pappa då jag var yngre, men "hatade" det, idag känns en löpfri dag som en plåga. Förra veckan var jag sjuk och sprang inte på fem dagar, när jag väl kom ut igen, sprang jag med ett brett leende och kom hem till min familj som en ny människa. Min fru har tidigare skakat på huvudet åt mig, men ser var motion gör för min knopp och kropp, så HON börjar prata om att JAG ska göra klassikern. Inte bang för utmaningar, bring it on!!!
Löpningen kommer jag "tvinga" på mina barn med. :-D
Antonio Navarro
1973 • Malmö
#9
30 juni 2015 kl 09:11
Gilla
Du har i alla fall rätt motivation. Träna smart, öka inte på för mycket i taget och tillåt vila så kommer det säkert gå vägen. Lycka till!
Annie F
1981 • Tullinge
#10
30 juni 2015 kl 09:25 Redigerad 30 juni 2015 kl 09:26
Gilla
Ja mitt inlägg var ju mest skrivet med glimten i ögat ;) min pappa har aldrig sprungit någon mara (men mina bröder har och dem har jag slagit med råge ;) )

Däremot har han kört ett par Vasalopp och även om man där inte riktigt kan jämföra dåtidens tid rakt av mot dagens så minns jag känslan när jag första gången slog hans tid 6:59 ;)

Pappa är med som ständig support under Vasaloppet och han blev ju självklart mest "glad i hjärtat" över att jag gjorde det men snacket om tider etc. är kul och något som absolut triggat i vår familj (kan förövrigt tillägga att mina bröder inte heller har lyckats slå min bästa Vasatid (6:18) vilket de fått höra ;)


Så funkar det ju absolut inte i alla familjer men just i vår tycker vi att lite lagom hets är peppande och jag tolkar dina inlägg som att det är likadant hos er!
1975 • Linköping
#11
1 juli 2015 kl 07:56
Gilla
Min far har mest varit fascinerad av Vasaloppet, minns alla frukostar vi ätit framför tv:n då starten gått. Han har aldrig åkt, men jag har kört ett Vasalopp och ett Öppet spår. RIKTIGT kul! (Tur att hjärnan är selektiv och minns mest positivt).
Föret kan ju skilja väldigt mkt mellan åren, så skildnaden är väl främst där.

Antonio: Åkt på den smällen många ggr, att jag ökat på träningen i för snabb takt... Men denna gång ligger målet långt fram och jag har ingen brådska. Måste prova några maror och börja känna mig bekväm med sträckan. Halvmaror börjar kännas helt ok och görbara just nu, så nu är det dags för nästa steg.
robert
1981 • göteborg
#12
26 januari 2019 kl 22:09
Gilla
hur har det gått? är rekordet slaget..? :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.