Löpning Träning 4 inlägg 3292 visningar

Ok mängd?

Lisa
1978 • Malmö
#1
15 juli 2015 - 12:21
Gilla
Har sprungit i flera år men pga. graviditeter haft uppehåll. Det senaste halvåret har jag kommit igång igen. De senaste 2 månaderna mer regelbundet med 3-5 pass i veckan. Jag har byggt upp veckomängden successivt o är nu på 25 km / v. Tror ni att det är ok att fortsätta öka med antingen km eller hårdare pass? De jag sprungit nu är lugna pass eftersom att jag ökat veckomängden i så många veckor.
Det känns ju bra o eftersom att jag inte är nybörare så tänker jag att det är ok men läste någon tråd som gjorde att jag blev osäker. Vill ju inte skada mig.

Tacksam för era råd
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#2
15 juli 2015 kl 12:31 Redigerad 15 juli 2015 kl 12:32
Gilla
Om du t ex ökar veckodosen 1 km per vecka i genomsnitt så går det förmodligen på så sätt att göra det med mycket liten skaderisk orsakad av själva ökningen i sig.

Sedan är det en fråga om t ex de ca 5 mil/vecka du skulle nå på ett halvår är ett delmål, mål eller för hög NIVÅ för dig, men de flesta med liknande bakgrund borde tåla både upptrappningshastigheten och nivån, men blir du ändå skadad är det förmodligen någon individuell svaghet i kroppskonstitutionen.

Lyssna på kroppen, och skador brukar dessutom annars kunna behandlas och gå över ibland enbart med vila.
Jag har sprungit över 220 000 km (livssnitt 1 mil per dag) och lyssnat dåligt ibland och varit skadad många ggr men har ändå extremt stor skadefri mängd löpning bakom mig.
1971 • Nykvarn
#3
15 juli 2015 kl 12:41
Gilla
Om och hur mycket du ska öka beror ju på vad du vill med löpningen?!

Hur mycket mängd som krävs för att uppnå vissa resultat är otroligt individuellt men det är som säkert är att det finns ett starkt samband med mellan löpmängd och resultat och sambandet blir starkare ju längre sträcka du tävlar på, dvs många kan springa en snabb mil på talang och låg träningsmängd medans längre sträckor som t ex maraton kräver mer mängd generellt.
Lisa
1978 • Malmö
#4
17 juli 2015 kl 17:44
Gilla
Tack för era svar! Det låter bra att jag kan fortsätta. Har väl egentligen inget specifikt mål, bara att kunna springa 4-5g/vecka o gärna bli snabbare. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.