Ont i höften vid långpass, löpteknik - Löpning
Löpning Träning 9 inlägg 12883 visningar

Ont i höften vid långpass, löpteknik

Örnsköldsvik
#1
26 juli 2015 - 12:37
Gilla 
Har sökt i forumet och hittar liknande men inte exakt detta problem.
Vid längre pass upp mot 20 km blir jag stel och får ont i höften efter ca 15 km. Smärtan är inte stor utan stelheten är egentligen värre. Smärtan sitter precis i skarven mellan ben och höft, mitt på låret, typisk höftböjare. När jag springer kortare sträckor har jag _aldrig_ problem med höften och detta har fått mig att misstänka att jag har annat löpsteg vid långpass (långsammare) än vid kortare pass (snabbare). Tycker det är svårt att få bra löpteknik när jag springer långsamt (typ 6 min/km). Jag är dock noga med att försöka komma upp med höften och inte bli sittande vilket jag tycker jag lyckas bra med, men trots detta ont. Har alltid varit noga med att stretcha fram/baksida, sätesmuskeln samt höftböjare efter varje pass. Har ingen smärta dagen efter. Är det så enkelt att jag blir trött i höften eller tyder smärtan/stelheten på nåt annat och hur kan jag i så fall träna bort det?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
26 juli 2015 - 13:22
Gilla 
Det kan vara så att du behöver träna upp styrkan i höftpartiet. Det är lätt att man löper mer passivt vid lågt tempo och att man blir instabil i sidled. Testa att jobba med lite sidstabiliserande övningar.
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#3
26 juli 2015 - 20:45
Gilla 
Kan vara så att du sitter för mycket (som alla andra) och är för kort i höfböjaren. Jag har haft och får liknande syptom på långpass och det är stretch och styrka som gäller för att tänja ut och även aktivera Gluteus musklerna som kan vara lite inaktiv vilket gör att andra delar får jobba för mycket.
Örnsköldsvik
#4
27 juli 2015 - 22:34
Gilla 
Vilka övningar är bra för att träna upp?
1981 • Vegan Runners
#5
27 juli 2015 - 23:07
Gilla 
Det är lätt att tänka att den kroppsdel som får ont är svag och behöver träning, men jag tycker att det lika gärna kan vara nån annan del av kroppen som blir trött och inte orkar göra sitt jobb och så får t.ex höften överkompensera för det. T.ex att du inte orkar hålla samma lodlinje vid längre pass som vid kortare.

Tränar du ihop med nån som kan ta med mobil och filma dig under ett vanligt distanspass respektive under långpass så är ju det ett bra sätt att se sig själv in action och sen diskutera med träningskompisen vad som händer. Turas ni om och filmar varann så hjälps ju båda av det.
1973 • Åkersberga
#6
28 juli 2015 - 08:02
Gilla 
Allt eftersom musklerna tröttas ut får annat såsom leder, ligament och kringliggande muskler ta hand om belastningen.
Rörelsen blir allt annat än perfekt, småskador uppstår, nerver kommer i kläm osv och man får känningar.
Ett sätt att orka springa lugnt och länge är att vara avspänd i hela kroppen för att ha en energiekonomiskt rörelse och inte trötta ut musklerna för snabbt.
Örnsköldsvik
#7
5 augusti 2015 - 16:41
Gilla 
Tack för alla tips!
@Stefan, ja så kan det såklart vara, men jag springer utan problem 15 km i 5.30/km-tempo utan att få ont i höften. När jag sedan springer 20km i 5.50-6.00 får jag problem, konstigt tycker jag. Jag försöker verkligen ha en bra löpergonomi och känner inte att jag tappar hållningen. Försöker skjuta fram höften, lyfter blicken och är avslappnad. Idag spraang jag t.ex intervaller i 12 km i 4.50/tempo. När jag sedan skulle jogga ned (6.10+ tempo) så började jag direkt känna av höfterna.
Har nån nåt bra tips på styrkeövningar som man kan prova?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
5 augusti 2015 - 16:59
Gilla 
Det finns mycket att välja på; plankan i mag- sido- och ryggläge, utfallssteg i sida, knäböj mm. Att balansera på ett ben är också bra. Besöker du ett gym kan du säkert få hjälp med övningar av en instruktör. Ett annat alternativ är att konsultera en sjukgymnast.
Oldboy
1952 • Danderyd
#9
5 augusti 2015 - 21:29
Gilla 
Du kan ju göra ett test: spring 4x5km i 5:30-fart. Vilan kanske kan vara 5 minuter, det borde du klara av. Får du inte ont då är det förmodligen som du tror att du har ett annat löpsteg eller en annan "form". Får du ont är det troligen trötthet. Styrketräning är nog bra i båda fallen men kanske med lite olika fokus.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.