Löpning Övrigt 84 inlägg 12480 visningar

Varning kvinna hittad död i motionsspår

Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#1
6 augusti 2015 - 07:28
2 Gilla 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21218560.ab

Råkade surfa in på nyheterna nu och fick världens chock. Hela dagen känns förstörd! Kunde lika gärna ha varit jag. 99% av passen springer jag jättetidigt eller jättesent. Ensam.

Är detta en galning? Någon som är psykiskt störd? Någon som anfaller enbart kvinnor? Någon "löpare" som efter 100 m vänt om och överfallit?!!
Hur skall man förebygga?

Vet inte hur jag skall komma på andra tankar idag. Så förskräckligt så ohyggligt för de anhöriga och de närmaste! Inte minst för löparen som aldrig kunnat ana...precis som jag. Jag har aldrig varit rädd på riktigt förrän nu...mina tankar kommer bara fokusera kring detta idag. Var rädda om er alla därute i motionsspåren! USCH!!!!!
< < < 1 2 3 4 5 > > >
Nicklas Rangne
1972 • Stockholm
#2
6 augusti 2015 - 12:01
17 Gilla 
Detta är en riktigt sorglig händelse och det måste vara en vedervärdig situation för hennes släkt och vänner nu. Mina tankar är hos dom.

Men var väldigt försiktig med att dra förhastade slutsatser kring detta och att spekulera för mycket när väldigt lite information är känd. Sannolikheten att bli utsatt för någon form av överfall från en okänd gärningsman (eller kvinna) när du är ute på din löprunda är extremt liten. Låt dig inte skrämmas så att du hindrar dig själv från att leva ditt liv och att njuta av din löpning.

Utan att påstå att jag är kriminolog eller att ha forskat i ämnet vågar jag nog påstå att det är ovanligt med okända gärningsmän vid grova våldsbrott, framför allt i en miljö där inte alkohol och andra droger är inblandade.

Det jag skrev ovan ska inte tolkas som att jag spekulerar i vad som har hänt. Syftet är bara att försöka få folk att tänka rationellt och inte skrämma upp sig så att de förlorar glädjen i löpning. Gärningsmannen har redan förstört alldeless för mycket, låt inte hen förstöra mer.
Tor
1975 • Göteborg
#3
6 augusti 2015 - 13:25
1 Gilla 
Mycket bra skrivit Nicklas.
Malin Saint Cyr
1990 • Stockholm
#4
6 augusti 2015 - 13:56
Gilla 
Väldigt tragiskt. Tyvärr är det svårt att inte låta sig påverkas för mycket. Jag var sedan tidigare rädd för att springa själv ute tidiga mornar eller sena kvällar/när det mörknar på. Att springa med musik är helt uteslutet för mig såvida det inte är mitt på dagen. Jag njuter väldigt mycket av att kunna springa ute på sommaren men hösten och vintertid blir det mest löpband om jag inte har någon att springa med.

Men att sånt här händer en sommarkväll när det fortfarande är ljust ute är för mig helt sjukt. Vet att risken är liten men känslan av att vara otrygg når mig ändå.
1966 • Karlstad
#5
6 augusti 2015 - 19:50
Gilla 
Håller med er alla, men samtidigt ska man veta att det är farligare en kväll på stan eller på en privat fest, där händer det ideligen.
Men, jag har varg och björn i skogen och även om jag inte är rädd finns det i bakhuvudet med en reservplan redo under passen.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#6
6 augusti 2015 - 20:39
Gilla 
Det är onödigt att spekulera i händelseförloppet, det kan vi nog överlåta till andra specifika forum.

För koppling till löpning kan jag tycka det vore förnuftigt med en diskussion kring hur löpare ser på sin egna säkerhet när de är ute i spåren - särskilt i områden som är något mörkare och ljudisolerade.
Som flera andra redan har skrivit i tråden; rädslan får ju inte mörka omdömet.

anna
1980 • Malmö
#7
6 augusti 2015 - 21:01
1 Gilla 
Det är såklart fruktansvärt tragiskt.
Jag håller däremot med de som skriver att risken för att något som detta ska hända är försvinnande liten när man sätter det i proportion till hur många kvinnor som är ute och springer ensamma någonstans i Sverige. Jag tror också att det ligger en fara i att kvinnor skräms bort från att göra saker som är helt normala och säkra, för då förvandlas de sakerna från att ses på som 'normala och säkra' till att ses på som riskbeteende där offret skuldbeläggs om något väl händer.

Vansinnesdåd kan tyvärr ske överallt, både i och utanför löparspåret, och är inget som det går att skydda sig mot.
Åsa
1978 • Tyresö
#8
6 augusti 2015 - 22:22
Gilla 
Tragiskt och fruktansvärt. Man tänker verkligen på anhöriga och alla andra runt.
Trots att jag tror de flesta vet om att risken för att sånt här ska hända är extremt liten, i synnerhet jämfört med annat hemskt som kan hända en, så blir det ändå obehagligt. Kanske för att de flesta människor någon gång gått eller sprungit längst någon väg som varit lite för mörk och börjat inbilla sig att någon följer efter eller så. Och så plötsligt får man läsa något som besannar hela den skräcken man i det lägena bara inbillade sig.

Minns när jag pluggade kriminologi som en del av min utbildning och föreläsaren tog det exemplet på hur alla begränsas av det strukturella problemet med mäns våld mot kvinnor. När han var ute och sprang i ett skogslöparspår på kvällen och hamnade bakom en kvinna, blev det ofta en hel del tankeverksamhet kring hur han skulle bete sig för att hon inte skulle bli rädd. Men hur gör man? Säger man hej? Säger man inte hej? Springer man om, eller saktar man in? Summa summarum: Det begränsar verkligen alla parter.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#9
7 augusti 2015 - 00:28
5 Gilla 
Polisen går ut och uppmanar att inte ha hörlurar i skogen. Kan hålla med och mycket oxå för att va solidarisk om det händer nån annan något. Behöver ju inte va överfall. Sen är det ju skönt att njuta av naturens ljud. Så alla borde springa utan lurar i skogen :-)
Annika Linlökken
1976 • Älvängen
#10
7 augusti 2015 - 08:54
3 Gilla 
Jag håller med ViBa. Att springa med eller utan musik skall vara ett eget val. Precis som att ha kort eller lång kjol när man går på krogen.
Alla dessa uppmaningar som riktas mot oss kvinnor. Jag förstår ju givetvis att det finns välmening bakom, men är det inte bättre att göra något åt anledningen till att vi måste inskränka på det vi tycker är roligt?

Bättre psykvård, strafflag och noll tolerans mot allt våld. Jag vill inte bli ett offer och jag vill inte heller bli skuldbelagd om det händer något när jag springer med hörlurar.
Det är som någon annan skrev, skall man börja jobba hemma varje dag för att inte bli överkörd av spårvagnen på väg till jobbet? Eller inte vara i stan efter kl 20 en lördagkväll, för då kan man bli nedslagen?

Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#11
7 augusti 2015 - 09:30
5 Gilla 
Viba. Gällande musiken så beror det på , jag citerar: " Gå eller spring inte med hörlurar i öronen. För då har man skurit bort ett viktigt sinne som gör det svårare att vara observant"

jag tolkar det som att när nu inte polisen varken vet motiv eller har någon misstänkt så kan det vara ett bra tips.

Det var i all välmening för att inte skapa panik hos ensamma löpare.

Det är så jag tolkar det ialla fall.

Åsa
1978 • Tyresö
#12
7 augusti 2015 - 17:21
2 Gilla 
Hörlurar är problematiskt i många situationer, för båda könen. Att springa med hörlurar i stan eller där det finns trafik är ju hyggligt osmart. Sedan kan man ju välja att göra det ändå, jag tycker bara det är illa tänkt säkerhetsmässigt med trafik och andra som springer/går runt en.

Som en parantes tycker jag det är väldigt störande med folk som springer med hörlurar under tävling. De springer ofta och blockerar halva banan helt onåbara för kommunikation. Det är ju allt oftare förbjudet också, nu för tiden.

Om polisen uppmanat just kvinnor att inte springa med hörlurar i skogen tycker jag det är fånigt. Om det är en generell uppmaning är det en annan sak. Sedan är alla fria att strunta i uppmaningar.

Själv springer jag aldrig med hörlurar eftersom jag inte gillar det, men tycker man om det kan jag förstå att man inte vill vara utan.
Hans Westerback
1958 • Lidingö
#13
7 augusti 2015 - 20:34
2 Gilla 
ViBa, man kan ju se det från andra sidan också, om nån är ute och springer, och blir överfallen av en sån galning, och ropar på hjälp... Den som har musik i lurar hör inget, och springer glatt vidare. Den som inte har lurar, hör ropen och skyndar till undsättning!
1966 • Karlstad
#14
7 augusti 2015 - 21:12
3 Gilla 
"Cykel är roligare än löpning, hatar skogen och löpa utan musik är tortyr.."
Inte riktigt din grej kanske :-) :-)
1965 • Täby
#15
7 augusti 2015 - 21:34
3 Gilla 
Det är inte antingen eller med musik. Det går alldeles utmärkt att höra fotstegen 10 meter bakom sig fast man har musik på. Rätt lurar och vettig ljudnivå. Jämställ inte musik med att man inte hör nånting (folk bakom sig, rop på hjälp), det är upp till individen att ta ansvar i sitt lyssnande, precis som att det är upp till individen att faktiskt flytta på sig när det kommer folk bakom och man ligger till vänster, eller att faktiskt hjälpa till när någon ropar.
Anders Darefors
1965 • Jönköping
#16
7 augusti 2015 - 21:35
1 Gilla 
ViBa, ursäkta mig men nu tror jag att du missuppfattat det hela fullständigt? Polisen menar väl knappast att du per automatik skyddas från att eventuellt bli mördad bara för att du INTE lyssnar på musik?!
Om du vill ha musik i öronen så är det helt upp till dig. JAG skulle däremot aldrig få för mig att ha musik/ljudbok/annat i öronen när jag springer, oavsett om det är för att ha en lite större chans att höra den som eventuellt smyger upp bakom mig för att slå ned mig (vilket nog var polisens välmenade idé med att man inte ska ha lurar i öronen under löpturen), eller inte.
Därmed är det inte sagt att jag inte älskar musik, vilket du generaliserande antyder i #15, vi väljer bara olika tillfällen när vi vill lyssna på den, jag vill ha musiken på hög volym när jag stretchar och gör mina små styrketräningspass hemma EFTER löppasset men även då kallar jag mig för löpare, även om jag är en dålig sådan ;)
1964 • Stockholm
#17
7 augusti 2015 - 23:46
5 Gilla 
En 21-årig kvinna har blivit mördad och de flesta som skrivit något i den här
tråden tjatar om man skall lyssna på musik eller inte under löpturen.

Jag skulle vilja påstå att tråden spårade ur å det grövsta innan den knappt
började.

En av mina favoritlåtar är för övrigt 'Sound of Silence'. Det kan ni nu tolka
bäst ni vill.

1966 • Karlstad
#18
7 augusti 2015 - 23:47 Redigerad 7 augusti 2015 - 23:54
1 Gilla 
Well ViBa, jag skriver i ett öppet forum och kan inte hjälpa att jag är västerlänning. Fick för mig att du hade lite humor men jag kan ha misstagit mig.
Musik eller inte lägger jag mig inte i, alla väljer själva, men jag surar inte när jag springer utan musik.
Sånt behöver jag inte höra från en iranska.
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#19
8 augusti 2015 - 09:39
2 Gilla 
Skönt med den fördomsfria stämningen ;-). Lyssnar man inte på musik är man alltså torr, arg och sur? Att döma av den här tråden verkar det faktiskt precis tvärtom...

Beträffande den döda kvinnan vet varken vi eller polisen ännu om det handlar om ett överfallsmord. Hemskt alldeles oavsett givetvis. Själv är jag en sån där sur och ilsken typ som brukar springa utan musik, men i det bostadsområde detta inträffade skulle jag helst inte vistas vare sig med eller utan lurar.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#20
8 augusti 2015 - 10:54
3 Gilla 
Lurar i öronen eller ej. Flickan är död på grund av en idiot. Tråkigt och väldigt onödigt.

< < < 1 2 3 4 5 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.