Triathlon Simning 7 inlägg 1922 visningar

Träna efter sjukdom

1964 • Hökarängen
#1
30 september 2008 - 14:27
Gilla
Hur pass snart efter en förkylning kan man börja träna? När febern försvunnit? Spelar det roll om man hostar och tränar men är feberfri, ibland kan man ju hosta i ett par veckor efter en förkylning? /Per
1978 • Västra Frölunda
#2
1 oktober 2008 kl 06:20
Gilla
Hosta och snor är ok om man känner sig frisk. Feber, halsont, problem med bihålorna och huvudvärk brukar jag se som tydliga tecken på att man ska ta det lugnt.
EvaMarie
1957 • Linköping
#3
1 oktober 2008 kl 15:07
Gilla
Man brukar faktiskt kunna känna hur man mår. Är man inte ok och försöker träna känner man sig alldelels ovanligt däckad under eller efter träningen, och det är ett tydligt tecken på att man ska ta det lugnt ett tag till.

Ett annat bra "knep" är att ha koll på sin vilopuls. Om den plötsligt blir betydligt högre än normalt är det något lurt på gång, och samma sak efter sjukdom, den kan visa när du börjar friskna till genom att återgå till för dig normala områden.

När man börjar träna efter en sjukdom så är det ju också alltid vettigt att börja lite lugnt, bara "bada" den eller de första gångerna så att man kan känna efter hur kroppen reagerar. Ingen "idiotstart" för att komma ifatt med missad träning! Det kan göra mer skada än nytta.
1964 • Hökarängen
#4
1 oktober 2008 kl 16:20
Gilla
Tack för de svaren! Det var väl ungefär så som jag trott men ville bara få det bekräftat. Det där med vilopulsen var dock intressant, det ska jag prova!
Samuel H
1979 • Järfälla
#5
1 oktober 2008 kl 18:34
Gilla
...och att mäta vilopulsen är ett kapitel för sig och det finns många olika metoder för att mäta den.

Jag är ofta lite småstressad och lättstörd och varje litet störande moment gör att pulsen skjuter i höjden. Så jag brukar lägga mig med pulsklockan på och köra igång insamling av data. Sen somnar jag. En kort eller lång stund senare brukar jag vakna till och ta av mig grejerna och sova vidare, sedan analyserar jag nästa dag. Väljer vilopulsen till det lägsta uppmätta värdet. Ibland tar det över 30 min innan pulsen nått botten och ibland har den gjort det strax efter att jag lagt huvudet på kudden.

Vissa gör något liknande men tar medelpulsen istället. Vissa lägger sig ner och slappnar av en liten stund och läser av värdet. För mig funkar inte det sista.
EvaMarie
1957 • Linköping
#6
1 oktober 2008 kl 20:45
Gilla
Ska man ha riktigt, riktigt korrekt vilopuls ska man hitta den tid på dygnet där man har lägst puls.

Men för att bara "kolla sitt eget läge" tycker jag att det går lika bra att välja att exempelvis kolla pulsen när man legat och läst i tio minuter på eftermiddagen. Huvudsaken är att man gör ungefär likadant varje gång.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#7
4 oktober 2008 kl 18:33
Gilla
Lägst puls brukar jag få efter en stund i soffan framför TVn. Jag verkar kunna slappna av mycket bättre där än om jag lägger mig i sängen eller nåt sånt...

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.