Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 8260 visningar

Petzl NAO - Omdömen

Christian Sundberg
1986 • Örnsberg
#1
14 september 2015 - 12:51
Gilla
Hej,

Jag har funderat på att köpa en Petzl NAO att använda vid traillöpning.

Efter att ha kikat runt lite bland recensioner har jag hittat två saker dessa har upplevt som negativt:
- Dålig batteritid
- Dålig passform

Har ni någon erfarenhet av detta? (I tidigare trådar har jag inte hittat något om den senaste modellen, tror jag)

Det ska nämnas att jag är en relativt ovan löpare som kommer använda lampan ett par gånger i veckan och kanske 1-2 timmar per gång. Mina krav på batteritid är väl relativt modesta, dock kan det vara skönt att slippa ladda den inför varje pass.

Mvh
Christian
Magnus
Stockholm
#2
14 september 2015 kl 13:58
Gilla
Jag testade Nao under några rundor förra året och blev inte riktigt kompis med den. Jag hakade upp mig på passformen och att lampan justerar ljusmängden efter omgivningsljus. Tanken är god men det blev lite irriterande i praktiken. Det går säkert att stänga av men jag hittade inte hur.

För mig blev det en Gemini Duo. Den har få funktioner men ger bra ljus, sitter fint på huvudet och batteriet håller skapligt länge. Kan vara värt en titt.
hxman
1976 • Skåne
#3
14 september 2015 kl 20:27
Gilla
Det är lätt att ändra inställningen för ljuset. Jag har problem med att min 2-3år gamla laddar ur rätt fort - även när den inte används. Har jag inte laddat innan passet är jag rökt. Det finns nya batterier att köpa separat men för de pengarna får man en ny lampa. Passformen är väl till viss del individuell men det är inget jag störts av. Jag gissar att man kan få mer lampa för pengarna om man orkar gör sin research men för TS behov borde den räcka
Christian Sundberg
1986 • Örnsberg
#4
15 september 2015 kl 10:35
Gilla
Hej,

Tack för er input!

Kan man ändra så att känsligheten för Reactive Lighting blir lägre? Alternativt stänga av den helt och hållet?

Passformen får jag nog helt enkelt prova.

Sen får jag ta mig en funderare på hur mycket batteritid jag behöver.

Mvh
Christian
1979 • VESSIGEBRO
#5
15 september 2015 kl 12:06
Gilla
Ribban
1968 • Åkersberga
#6
15 september 2015 kl 12:55 Redigerad 15 september 2015 kl 12:56
Gilla
Jag har plöjt igenom ett antal pannlampor o ska man ut i buschen o har litet tempo därtill är det viktigt med hur ljusbilden faller o att du kan reglera ljusintensiteten. Annars kan det lätt bli ansträngande för ögonen efter en stund. Idag använder jag mest XLED Kaa o har köpt till ett reservbatteri. Batteritiden är bra på huvudbatteriet, men som säkerhet är det ibland bra att koppla på reservbatteriet (väger inte många gram extra) om man hamnar vilse eller springer ultra. Pannlampan väger mycket litet o sitter bra på huvudet. Ångrar litet att jag inte slog till med XLED Mamba direkt. På XLEDs hemsida finns bilder på hur modellerna lyser jämfört med några konkurrerande märken.
1980 • Åby
#7
16 september 2015 kl 09:04
Gilla
@christian det går utmärkt att skapa och ändra profiler med NAO, jag kör själv med tre olika reaktiva lägen (beroende på omgivning) och sen två fasta lägen då jag vill ha konstant ljusflöde.

lampan är perfekt för traillöpning, kanske inte tillräckligt om man orienterar och behöver extra ljus då batteriet drar ur rätt snabbt på fullt läge, men det verkar vara nån form av hysteri att det ska vara dag trots att det är natt och folk klagar på att den "bara" spottar ur sig runt 600lm.

Är man igång länge så går det att ha ett extra batteripack i väskan, tar ett par sekunder att byta och med lite drillning behöver du inte ta av dig lampan medans du gör det.
1965 • Täby
#8
16 september 2015 kl 10:06
1 Gilla
Jag tycker att ljusstyrkan är bra mycket mindre viktig än ljusbilden.

Jag har exempelvis en märkeslampa som lyser "runt", med skarp övergång mellan ljus och mörkt. Jag blir helt snurrig av att ha den på mig. Dit jag vrider huvudet ser jag, men ingenting alls utanför ljusbilden. Jag har aldrig haft en VR utrustning på mig, men det jag får lite sån känsla ändå.

Jag har också en billig lampa, med zoom. När jag sätter på max vidvinkel så blir det perfekt. Ljuset lyser mest fram, sas, men spiller ut på sidorna så att mitt undermedvetna kan registrera terrängen framför fötterna (om det nu är så man funkar).

Nu kan naturligtvis förhållandet vara det omvända, vilken som är billig respektive dyr. Det var inte det som var poängen, utan ljusbilden är för mig a och o, och jag köper inte en lampa till utan att faktiskt ha sett den, i riktigt mörker. Det kanske är annorlunda om man springer i "halvljusa" områden, men i skogen brukar det var mörkt på vintern - riktigt mörkt. :-)
1965 • Eksjö
#9
16 september 2015 kl 10:19
Gilla
Mike Lourey
1980 • Stockholm
#10
16 september 2015 kl 11:23
Gilla
En kompis till mig springer med Petzl Nao, och jag kan uppleva hans ljusbild som ganska smal och lång. Om man springer i skogen där det är mörkt så är automatiska ljusteringen inget större problem, då lyser den starkt i princip hela tiden.

Själv vann jag en Mila Sirius i utlottningen på ett lopp. Till en början var jag väldigt skeptisk pga det stora, tunga batteriet, men vilken lampa! Det som är väldigt bra med den är spridningen på ljuset som blir stort och jämt och knappt ger några skuggor på marken som de enkel-diod lamporna ger. Jag klarar mig på halvljus även i den mest tekniska terräng och har aldrig fått slut på batteri trots långpass på nära 4 h. Helljuset behövs egentligen bara vid full fart på reflexbanor. Nu är Milas lampor drygt 1000-lappen dyrare än Petzl Nao, men för mig är det värt det när jag vet hur skönt det är att springa med riktigt bra ljus!
1982 • Eskilstuna
#11
16 september 2015 kl 20:40
Gilla
Springer själv med Nao2 och är jättenöjd. Går att ställa in ljusbilden som man vill tack vare de två olika dioderna. En som lyser långt och smalt och en som lyser kort och brett, så justerar man bara styrkan på de två. Passformen skulle kunna varit bättre kan jag hålla med om. Har man ingen mössa på sig så kan man känna av den efter någon timme.
Värt att nämna är att det finns en Nao1 och en Nao2. Nao2 kom förra året och har lite bättre batteri och bättre ljusflöde (typ 575lm).
Reactive lightning funkar toppen tycker jag, speciellt på vintern då man slipper bli bländad av snön.
Christian Sundberg
1986 • Örnsberg
#12
11 oktober 2015 kl 20:46
Gilla
Väldigt sent om sider får jag passa på att tacka för alla tips. Till slut valde jag att slå till på en Tikka RXP, en något billigare variant av NAO (Då jag fortfarande är nybörjare).

Provade den ikväll och tycker spontant att den verkar funka för mina behov. Ska bara leka lite med inställningarna :)

Mvh
Christian
Daniel Larsson
1977 • Dösjebro
#13
20 oktober 2015 kl 10:49
Gilla
Jag har använt den drygt ett år nu och är otroligt nöjd. Jag springer mestadels i terräng och den levererar nästan dagsljus under mörka höst- och vinterkvällar. Jag skrev en liten "recension" om den när jag precis köpt den. Ni hittar den här: http://wp.danlar.nu/petzl-nao-2-for-hostlopning/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.