Kombinera löpning med cykel - Löpning
Löpning Cykel - Triathlon 8 inlägg 11086 visningar

Kombinera löpning med cykel

1980 • Ljungskile
#1
22 september 2015 - 09:21
Gilla 
Hej,

Jag är egentligen inte en triatlet (inte ens ambitionen till att vara det finns där) men jag springer en hel del. Men jag funderade lite på vart man kan få ett bra svar på min fråga och jag kom fram till att det bästa borde vara här hos er.

Jag springer en hel del. Det brukar bli 60-70km per vecka. Jag skulle gärna öka lite, men samtidigt så märker jag på kroppen att smärtan inte alltid känns helt bra. Jag tänker mig därför cykling som ett komplement. Alltså ett sätt att kunna öka träningsmängden utan att helt köra slut på knän, benhinnor etc.

Vad tror ni om det som plan? Går det att lägga till cykling när man redan ligger nära max på löpningen? Är det verkligen mindre slitsamt för kroppen att cykla (jag hör många som säger det)? Vilka platser på kroppen kan jag istället förvänta mig skador när jag cyklar? Och kan jag förvänta mig bättre resultat i löpningen genom att lägga till extra cykling?

Många frågor, men jag har inte så mycket erfarenhet från cykling. Än mindre vad det finns för för och nackdelar med att cykla och springa i kombination. Men det är ju sånt som ni är experter på, eller hur?
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#2
22 september 2015 - 10:40
Gilla 
Går alldeles utmärkt! Börja med att köra återhämtningsträning på cykel, alltså lugna pass på 60 min eller kanske längre om du vill få lite mer träningstid och förbränning.

Jag har ersatt två löppass med två cykelpass, och kör dessa pass då hårt för att bygga benstyrka och även Vo2max träning (då på trainer). Går utmärkt kombinera löp och cykel. Sen jag började med detta har min skadeproblematik i hälsenor, hälsporre etc minskat drastiskt!
Andreas Ericsson
1979 • Göteborg
#3
22 september 2015 - 21:19
Gilla 
För min del känner jag att cyklingen är mycket mindre slitande på kroppen. Har inga problem att köra ett hårt intervallpass på cykeln för att dagen efter springa relativt hårt. Kör jag ett hårt löppass behöver min kropp en lugn dag efteråt. Tänk på att ha en vettigt inställd cykel.
Sami Aaraj
1972 • Västra Frölunda (Önnered)
#4
23 september 2015 - 07:29
Gilla 
Helt enig med Andreas!
1983 • Västervik
#5
6 oktober 2015 - 06:46
Gilla 
Går klockrent. Tips även att köra brickpass dvs pass där du kombinerar cyklingen och löpningen. Börja med 1 timma hård cykel följt av ett snabbt ombyte för att därefter springa hårt i 45 min - 1 timma. Öka sedan efter hand för att få upp mängden. Börja med att köra 1 pass i vecka och öka sedan till max 3. Bra träning för den centrala kapaciteten. Få mkt träning utan att slita för hårt på kroppen och lär sig skruva upp tempot när du resan har lite sega ben. Ett tips bara.
1972 • Landvetter
#6
14 oktober 2015 - 22:08
Gilla 
Viktigt om du vill få effekt av cyklingen är att jobba med träning som syftar till att höja din centrala kapacitet. Annars blir du nog bara bättre på att cykla och det var ju inte målet, om jag förstod dig rätt.

1980 • Ljungskile
#7
17 oktober 2015 - 17:28
Gilla 
Tack för alla tips.

Erik, jag får se till att prova på ett sånt där brickpass. Det låter vettigt. Min fina klocka visar på väldigt långa återhämtningstider när jag kör långa hårda pass så det blir inte så ofta jag kör dem. Jag vill ju snart ut och träna igen... Kanske kan det gå lättare om jag kör slut mig på cykel först..

Mattias, förklara gärna det där med central kapacitet. Hur borde jag träna då? Just nu så cyklar jag så fort jag kan 15km upp och ned för massa backar (till eller från jobbet i full träningsmundering). Det går inte så fort, mestadels för att jag inte är någon duktig eller van cyklist än. Men det känns allt i benen att man gjort något.
1972 • Landvetter
#8
23 oktober 2015 - 23:46
Gilla 
Olle, central kapacitet är blod, hjärta lungor. Kör intervaller om 3-5 min stenhårt på hög kadens varvat med vila mellan med låg ansträngning i 3-4 minuter.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.