Löpning Träning 7 inlägg 926 visningar

Cykel+löpning långpass

1996 • Stockholm
#1
30 maj 2023 - 19:16
Gilla
Hej!

Jag har haft problem med ett löparknä en längre tid nu och kör rehab på detta. Klarar av att springa 8-9km utan att få ont så jag tänkte om det är möjligt att få till någon sorts långpass ändå med hjälp av cykel.
Tänker att jag springer mina vanliga km men adderar cykling 1-2 gånger per vecka.
Borde jag starta med löpningen eller cyklingen? Spontant känns det som att cyklingen gör först för att sedan springa på lite tröttare ben. Undrar även hur många mil ska cyklingen vara så att den ger mig långpass-känslan? Kan även tillägga att jag satsar på marathon/halvmaraton-distanser.

Tack!
1991 • Norrköping
#2
31 maj 2023 kl 08:31
Gilla
Jag tror som du, att du bör börja med cyklingen. Erik Olofsson gjorde detta förra veckan och började med cyklingen. Hur många mil cyklingen "bör vara" är väl helt upp till dig. Det finns nog ingen som kan svara på detta. Cykla ett par timmar?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
31 maj 2023 kl 09:58
Gilla
Cykla först, testa sedan att löpa med kortare avbrott för gång. Om du cyklar runt 4 mil så får du ihop runt 80 minuters tid före löpningen ( om du snittar runt 30 km/h.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#4
31 maj 2023 kl 10:13
1 Gilla
Annat perspektiv: om du börjar med cyklingen, sedan springer med "trötta ben" så finns risken att just de trötta benen gör att du får ett löpsteg som gör att du kan förvärra problemet eller snedbelastar kroppen. Så under en rehabperiod kan det vara klokt att fundera på att springa först och sedan få uthållighetsträningen gjord på cykel.

Annars håller jag med de andra inläggen: att det i normalfallet är bäst att köra cykel först och löpning på det.
Irene
1968 • Åstorp
#5
31 maj 2023 kl 10:14
Gilla
Glöm inte styrketräningen. Om du börjar känna knäet efter 8-9km kan det vara tecken på att din löpteknik förändras och att det är det som orsakar knäsmärtan.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#6
31 maj 2023 kl 10:27
2 Gilla
Jag cyklar en del som ett komplement till löpningen, särskilt i perioder när jag varit skadad och inte kunnat springa så mycket.

Jag ser ingen poäng i att långpasset måste inkludera just löpningen, snarare tror jag det finns en skaderisk som Jens skriver.

På cykel kan du ju köra långpass betydligt oftare än inom löpning, så cykla 2 timmar eller mer så ofta du vill. Men planera in alla de löppass du klarar av först.

Jag tror inte dina ben blir mer redo för halvmara/mara bara för att du cyklar innan löpningen. Ska du ställa upp i lopp med ambitionen att prestera så måste du ha kunnat träna löpning på längre distanser först. Annars kvarstår skaderisken om du går från 8 km löpning till en tuff halvmara/mara oavsett hur mycket du cyklat.
1996 • Stockholm
#7
31 maj 2023 kl 11:30
1 Gilla
Tack för svar!
Ja, cyklingen är endast ett komplement under rehabperioden. Jag kommer gradvis öka löpningen så jag kommer upp till min vanliga långpass-nivån (25-28km). Tänker att lägga till lite cykel är bättre än att bara springa 8km varannan dag för tillfället. Jag kör rehabstyrka varje dag för knäet.

Jag kanske gör så att jag kör rena cykeldagar på 4-5 mil och löper dagen efter om ni tror att löpningen kan ta skada. Eller åtminstone springer först.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.