Löpning Kost & energi 4 inlägg 6697 visningar

Muskler.

1964 • vedevåg
#1
8 oktober 2015 - 05:39
1 Gilla 
En liten fråga.Efter 2-års träning med löpning har jag nått mitt viktmål från startvikt på 105kilo till 79 kilo och nu min fråga.Ni som är runt 50år och styrketränar samtidigt som löpträning äter ni något tillskott för att få lite mer muskler och vad i så fall eller behövs något tillskott?.
1960 • Kristianstad
#2
8 oktober 2015 - 08:31
1 Gilla 
Grattis till förändringen. Gjorde en liknande resa för några år sedan, efter ett tags bengetstillvaro ville jag bli starkare. Under nåt år har jag testat olika tillskott o mängd protein när jag kört en viss progression o program för att se om det är nån skillnad. Tyvärr så verkar inget ge nåt extra, det som ger verklig effekt på mig är ett program med progression, äta tillräckligt (vilket man kan fega med eftersom man inte vill bli tjock igen) o vila/återhämtning.
Jag kör i regel tyngre styrketräning 2-3 ggr/v
1964 • vedevåg
#3
8 oktober 2015 - 08:52
1 Gilla 
Tackar för svar.Anledningen varför jag frågar är att jag styrketränade under hösten/vinter/våren (och löpte) men sedan gjorde jag ett uppehåll med styrketräningen mellan maj-septemper men nu när man har satt igång med styrketräningen märkte jag att man hade tappat styrkemässigt och det var inte lite heller så därför undrar jag när man blir lite äldre att man tappar muskelmassa snabbt och därför undrar jag om man behöver tillskott men det är nog som du skriver att man äter tillräckligt så räcker det.
1960 • Kristianstad
#4
8 oktober 2015 - 10:49
Gilla 
Jag har också märkt av snabbt tapp när jag minskat mängden träning, haft både frivilliga och ofrivilliga uppehåll. Och stort tapp må vara hänt, ofta går det att komma tillbaka till samma nivå igen på ett par-tre månader.

Men nu i år är det ett undantag, det har gått fruktansvärt långsamt att komma tillbaka till förra vårens nivå när det gäller styrka i överkroppen, eller ska jag säga prestation i t.ex. bänkpress (25% ner). Jag ser ju själv att en av anledningarna är att jag inte varit lika strukturerad, hängiven och tränat lika ofta som förr, och att det därför tar längre tid. Men det är segt i år, speciellt när jag jämför att jag tidigare blivit starkare år för år...men icke nu. Känns en smula träligt, det gör det. Å andra sidan, jag fortfarande bra mycket starkare än när jag började för några år sedan :)

Vilket gör att jag börjar bli åter intresserad av att testa några tillskott som HMB, Kreatin m.m. som jag tidigare laborerat med (men tidigare inte gjort nån märkbar skillnad i progressionstakt).

Det ska ju vara så att vi som börjar komma upp i ålder, att vi inte kan bygga lika lätt som nån ung testosteronstinn pojk. Det märks ju framför allt när man tränar med yngre och kör liknande program, deras utvecklingskurva är bra mycket raskare än en annans.

Men hur mycket man "normalt" ska förlora i styrka under en viss given period finns det väl inga riktiga svar på, och det gäller också hur lång tid det ska ta för att komma tillbaka till samma nivå man hade för ett halvår eller ett år sedan. En "regel" med kroppen är att den gör sig av med onödig muskelmassa över tid, och den som springer mycket gör det lite svårare för sig.

Nästa sak är muskelmassa kontra styrka, det går inte riktigt hand i hand. Här spelar det centrala nervsystemet, musklernas kontraktionsförmåga (som är träningsbart) och annat roll. Samma som med löpningen, det är ju inte dom med dom största benmusklerna som är de bästa löparna...

Men, absolut, det är intressant att testa en del tillskott under perioder och jämföra; t.ex. Kreatin i en tremånaders period, jämföra sedan denna progression med en tidigare lika lång period där träningsmängd och intensitet varit ungefär lika.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.